用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 聖母小學揮手區
go

聖母小學揮手區 [複製鏈接]

等埋大抽獎結果,若不是甲部第一選擇,就決定讀聖母,不過誇區抽到,機會都好微:;pppp:

唔知有冇人都係咁諗呢?

ccsweetbaby  Me 2!  發表於 13-11-24 05:02
   3    0    0    0

Same here

回覆:reei 的帖子

Hello 你囡囡係未聖幼?

我都預左入讀聖母架啦....大抽獎都未必咁好彩, 從來都唔會中六合彩, 都唔會諗住中

回覆:melodyq11 的帖子

哈哈!係呀!仲要我不嬲都冇抽獎運

回覆:beautymama123 的帖子

我打算甲一填協恩,,你地呢?

回覆 beautymama123 的帖子

No, she from 屋邨kindergarten.

Same, but my wife and daughter prefers 圣母。

HI ALL,

我女女暫時唯一OFFER 聖母, 自行得10分, 自殺式求期交左84區最HIT小學, 放榜唔會去睇了.
如 DGJS REJECT, 多數讀聖小.

只係頭痛緊個時間, 點接送, 因為我估一定冇校車入到大埔嫁喇.....街車又唔知安唔安全.

回覆:moonychan 的帖子

Moonychan, 我同你好似呀!又係得10分,自殺式交去協恩
你可以係聖母小學或幼稚園問定有冇車去大埔,校車可能真係未必有

回覆:reei 的帖子

其實我都好鐘意佢小班教學,大家9月就可以做同學仔

ccsweetbaby    發表於 13-11-24 05:04

回覆:聖母小學揮手區

大家好!我地都有聖母offer!目前除九真waiting list外,都冇嘢係手。除非大抽獎抽到會放棄聖母(因有細佬跟尾),否則都會去聖母。
其實都好唔明,聖母有好多好處如有歷史,小班,校風好,教師有愛心,校園同管理又唔錯,又有直屬中學(中學入U率都有近四成幾好架喎),都注重學術(當然唔及一線,但都會教深及頗多功課),唔知點解佢報名人數唔夠其他人多(如有錯請指正),到有其他offer時又會考慮放棄佢。究竟佢欠啲咩?當然希望我感覺係錯啦,你地又點睇?

beautymama123 發表於 13-11-23 13:49
Moonychan, 我同你好似呀!又係得10分,自殺式交去協恩
你可以係聖母小學或幼稚園問定有冇車去大埔,校車可 ...
總之就煩啦, 因為算早上堂. 就算自己車, 大人就早過返工.

Step_C 發表於 13-11-23 14:14
大家好!我地都有聖母offer!目前除九真waiting list外,都冇嘢係手。除非大抽獎抽到會放棄聖母(因有細佬跟 ...
好明顯, 係地點問題啦......如果聖母座落九龍塘/九龍城, 一定唔係呢個申請人數囉.

唉, 地點又真係好吊腳.

回覆:Step_C 的帖子

唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係九龍塘區,又唔同講法,可能已俾人話係名校(纯個人感覺,不喜勿插)不過今年聽聞比上年都多左好多人報

引用:唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係

原帖由 beautymama123 於 13-11-23 發表
唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係九龍塘區,又唔同講法,可能已俾人話係名校(纯個人感覺,不喜勿插 ...
今年有幾多人報呀?

Actually i prefer heep yunn, but my wife prefers our lady. She said if i insists on heep yunn (if we are lucky) i will have to take over guiding my daughter's homework. She checked heep yunn's sample hommework online, it seems difficult. Not sure about Our Lady but at least 20 in a class, teacher should be able to monitor better. I heard Heep Yunn has many project based assignment.  I work long hours.

beautymama123 發表於 13-11-23 15:07
唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係九龍塘區,又唔同講法,可能已俾人話係名校(纯個人感覺,不喜勿插 ...
身邊同學仔, 基乎識既都收呀~ (非聖幼)

reei 發表於 13-11-23 15:43
Actually i prefer heep yunn, but my wife prefers our lady. She said if i insists on heep yunn (if we ...
如真係LUCKY, HY 收, 當然HY啦, (唔好意思, 不是說OL不好, 但HY 確實係BANDING 高D)
我覺得, 就算功課量多又好, 深又好, 就算係淺都好, 有父母跟係唔同D嫁.

GOOD LUCK
‹ 上一主題|下一主題