用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四轉校
go

中四轉校 [複製鏈接]

個女而家係band 3a-2c 讀緊f.4,上年自願repeated左一年form 4,而家全級排18,想試吓轉去sfcc,佢好鍾意,但係sfcc淨係收f2-f.4 插班生,所以佢話想再repeat 多一年f.4,大家覺得如果佢再repeat 多一年f.4入到嘅機率會唔會大啲?,同埋想問吓sfcc 收生標準會唔會好高?
   0    0    0    0

讀3年中四,是否真係值得?我覺得中學生活唔係只係讀書,入名校,社交都同樣重要

原來現在流行有這個想法,之前已經聽過一個case由band 3學校級一去band1尾 repeat 中三,學期中再去band1A,不過預計明年都要repeat,即係讀3年中三 ,但佢話值得

Hui2 發表於 23-5-8 17:34
個女而家係band 3a-2c 讀緊f.4,上年自願repeated左一年form 4,而家全級排18,想試吓轉去sfcc,佢好鍾意,但 ...

請問是否現就讀同區女校

回覆 Poyau 的帖子

不是

考完筆試,學校自會告知應讀f4 or 5,我仔試過考插班試,開頭講明插f1,最後offer f2, 另一無咁出名的反而叫repeat f1。但點都好,最後都是小朋友讀,只要佢肯比心機,只5年f4 都不是問題!

仔仔錫錫你 發表於 23-5-10 09:27
考完筆試,學校自會告知應讀f4 or 5,我仔試過考插班試,開頭講明插f1,最後offer f2, 另一無咁出名的反而 ...

問題係,樓主心儀學校插班只收s.2-s.4

Hui2 發表於 23-5-8 17:34
個女而家係band 3a-2c 讀緊f.4,上年自願repeated左一年form 4,而家全級排18,想試吓轉去sfcc,佢好鍾意,但 ...

其實點解要咁做呢,恕我直言,高中生涯其實只係佔大約兩年半時間, 已經重讀中四一年,轉去其他學校又再重讀, 睇住同齡嘅同學正常已經可以上大學, 自己仲係不斷重覆學習緊同一學期學過嘅嘢, 唔悶咩?
除非成績好差冇能力升上去,否則似乎浪費緊自己嘅時間。

LeeCC 發表於 23-5-9 06:42
讀3年中四,是否真係值得?我覺得中學生活唔係只係讀書,入名校,社交都同樣重要

原來現在流行有這個想法 ...

個諗法會唔會有啲自欺欺人,人哋讀一年嘅嘢你用3年時間去重讀三年,表面睇重讀三次成績可能會唔錯, 但所有同學最終要面對嘅其實都係中六後DSE嘅公開試, 唔好以為入咗1A學校就一定係1A生,就算1A校都一樣有人上唔到大學, 而且留班3年, 重複學同一樣嘢都會悶啦 ,再講自己嘅年紀大過曬身邊嘅同學, 不停留班其實對身心都唔係咁健康, 作為家長我就唔建議。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-10 19:25
其實點解要咁做呢,恕我直言,高中生涯其實只係佔大約兩年半時間, 已經重讀中四一年,轉去其他學校又再重 ...

問題吾在這裡,現在讀B3校都要Repeat,咁佢有咩特異功能可以說服到一間B1 校非收佢為已用不可
見到佢Repeat 俾吾俾攞申請表已是一個大問題。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-10 19:25
其實點解要咁做呢,恕我直言,高中生涯其實只係佔大約兩年半時間, 已經重讀中四一年,轉去其他學校又再重 ...

其實幾難理解這個心理,我係樓上提及的case,個學生的4年中學生活,已經第5間中學,佢自己都話無朋友,但不斷說服自己係值得,因為終於可以由band3去到名校

LeeCC 發表於 23-5-11 07:55
其實幾難理解這個心理,我係樓上提及的case,個學生的4年中學生活,已經第5間中學,佢自己都話無朋友,但 ...

即係拉車邊點都要上一上架列車,但付出嘅代價就唔理會,最終可能賠了夫人又折兵

lm251099 發表於 23-5-10 21:03
問題吾在這裡,現在讀B3校都要Repeat,咁佢有咩特異功能可以說服到一間B1 校非收佢為已用不可:q ...

睇漏咗,再睇一次樓主所寫,女兒已經repeat 咗一年F.4,現成績為級18,想再 repeat 多一年等成績再好啲先去插班,因為佢提到再repeat 多一年F4入到嘅機率會唔會大啲,意思即係讀完3年F4先去插班,而要插班嘅學校亦衹能夠插F4,如果係咁行的話即係要讀四年F4先啱。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-11 10:42
睇漏咗,再睇一次樓主所寫,女兒已經repeat 咗一年F.4,現成績為級18,想再 repeat 多一年等成績再好啲先 ...

我以為佢係插中四咋
讀3年中四都好多啦

Sfcc真係咁大吸引力,要犧牲幾年光陰和社交而考入去?世界好大,可能呢刻好中意這間學校,覺得repeat係值得,但幾年後呢?

洋蔥頭媽咪    發表於 23-5-11 13:48

LeeCC 發表於 23-5-11 12:29
我以為佢係插中四咋
讀3年中四都好多啦

師姐出位

突然間諗起有朋友講佢女中五音中想轉B1A,要努力考DSE讀醫,我問依家成績ok嗎?佢話除咗英文,科科有星星,即校內測考很高分,我問現讀Band幾,我查到係B 2 -1 C左右,我想講難度極大,又唔好意思,怕傷和氣,可憐天下父母心。

Rpp 發表於 23-5-11 14:39
突然間諗起有朋友講佢女中五音中想轉B1A,要努力考DSE讀醫,我問依家成績ok嗎?佢話除咗英文,科科有星星, ...
校內試有星星?

LeeCC 發表於 23-5-11 15:39
校內試有星星?

講係

回覆 lm251099 的帖子

佢今年repeated係自己向學校申請,上年f.4級30,但係個女讀左一年f.4 發覺自己唔鍾意chem,同埋想repaet多一年可以轉去band 1,所以今年先會repaet多一年f.4

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唔係呀,今年repeated左一年f.4,想今年學期完咗轉去其他band 1再讀多年f.4,所以係會讀3年f.4,唔係4年

LeeCC 發表於 23-5-11 15:39
校內試有星星?

問題係介紹佢去佐敦E字頭補化學,唔收因為做卷好低分。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊