用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑書院小學
樓主: MLPW
go

大圍培僑書院小學   [複製鏈接]

ok3 發表於 22-12-3 20:08
值唔值得好個人,覺得唔值可以去愛其他國家。不過前提係人地接受你,唔好一廂情願就得 ...
人地唔接受你, 凌辱你, 你都咁愛佢, 呢啲先叫真愛啊

佢地就係鍾意咁

回覆 beefu 的帖子

咁又係其實接受到紅底先好選,否則阿仔阿女日日係學校,另外別人問讀邊間學校,又唔可以怕比人知讀紅底學校,接受到就唔怕選。

smallyanchan 發表於 22-12-12 17:19

咁又係其實接受到紅底先好選,否則阿仔阿女日日係學校,另外別人問讀邊間學校,又唔可 ...

你好在意别人問你小朋友讀邊間學校嗎?
如果唔是讀名校使唔使買件名校既校服威下?
學校以你為榮,還是你以學校往績為榮,邊樣重要?

twhkleung    發表於 22-12-12 20:43

Sing13 發表於 22-12-12 18:27

你好在意别人問你小朋友讀邊間學校嗎?

名聲當然好緊要啦,福附讓學生"下跪奉茶"受到質疑後,其校長都憤憤不平話坊間對福建二字有偏見。唔知點解冇人對"旅港開平"有偏見?福建系省,開平只是縣級市。深圳龍華信義開辦前的宣傳都系講佢教學團體系香港愛國名校。所以佢地深知名聲好緊要。前幾年有幾位名叫咩李大人,王大力之類的護校家長/職員?話好快就會年年出狀元,虛榮至極。類似榜眼也過去好幾年了吧,狀元應該也不遠了,嘿嘿。

hundred100 發表於 22-12-12 22:10
名聲當然好緊要啦,福附讓學生"下跪奉茶"受到質疑後,其校長都憤憤不平話坊間對福建二字有偏見。唔知點解 ...

講成篇無非就是講「紅底」,至於王大力,後期踩培僑,支持英華,你去問返佢吧。
「人地問你既小朋友讀邊間學校,小朋友講出嚟,如果自己唔介意其實都冇問題」。依種家長,嘿嘿!

Sing13 發表於 22-12-12 23:13

講成篇無非就是講「紅底」,至於王大力,後期踩培僑,支持 ...

唔系所有嘢都非黃即藍。人地唔中意,就係因為紅,所以其他嘢點做冇錯,錯就錯在紅。香港好多學校都愛國的,不要把自己標榜的那麽唯一。貴校家長?著名論調著實令人大開眼界,除好快年年出妝元論外:1, 英華很差,因為學生系廁所畫滴嘢,
2,TSl 唔夠好,因為冇中學部,

hundred100 發表於 22-12-12 23:28
唔系所有嘢都非黃即藍。人地唔中意,就係因為紅,所以其他嘢點做冇錯,錯就錯在紅。香港好多學校都愛國的 ...

睇唔到學校紅底,會有人自卑。
反而有人見到紅底就會惡意無差別攻擊。(如果真是有理據,觀察到學校有咩不足,相信各位家長都有興趣聽)

我都唔明白你既論點是對人還是對學校。

1, 英華很差,因為學生系廁所畫滴嘢
唔知邊個講,你去問返人。

2,TSl 唔夠好,因為冇中學部,
我有講過,冇中學亦是事實。你可以睇下派位,共派左幾多間中學,TSL既教學模式與地區名校銜接嗎?(我當年都3 in見校長傾過依樣),结果好多學生都是去考直資中學。TSL既英文不用置疑,但估計中文似乎有問題,所以band1率一直不如另外三私。
我是話TSL需要一間銜接中學,此中學需要有海外課程避開中文科。

Sing13 發表於 22-12-12 23:39
所以嘛,你地的結論即系英華,tsl都唔夠你地好,英華有思想唔夠紅的學生,Tsl唔似你地咁有中學部,任何質素的學生經你地洗禮後都有"恰當"出路。三私一直之所以為三私一直,就是因為坊間認為佢地冇聯繫中學,學生派位成績好。你地都系要打橫來講。我本人對'PKC冇咩睇法,身邊都有人讀,只系睇唔慣你地隔三差五發出的這種言論,定系還系那幾個人,換了個名字而已?

hundred100 發表於 22-12-13 09:53
所以嘛,你地的結論即系英華,tsl都唔夠你地好,英華有思想唔夠紅的學生,Tsl唔似你地咁有中學部,任何質素 ...

「你地的結論即系英華,tsl都唔夠你地好,英華有思想唔夠紅的學生…」吓?我幾時有講英華唔好?幫我得出此結論?

家長唔選三私一直既最大原因都是因冇中學。(我有講過,我仲話宣道如果全班直上,估計中學有band1B以上,結果為人作嫁衣。注意:我從冇話佢地教得唔好)

我一直都話選直資適合唔同教育理念既家長。你認為唔對亦可以講出你既理念。完全可以不涉校名進行討論,唔需要陷入學校家長之爭,只要不出惡言就好。

正如我之前言,你是對人還是對校呢?

smallyanchan 發表於 22-12-12 17:19

咁又係其實接受到紅底先好選,否則阿仔阿女日日係學校,另外別人問讀邊間學校,又唔可 ...
其實讀得就唔會怕別人問, 如果怕既就唔會讀
又唔會叫小朋友講大話

真係唔係好明揀學校點解成日要又紅又黃又藍
我地幫小朋友揀小學係想揀適合佢, 幫助到佢發展, 又讀得開心既學校
無謂因為政見而阻礙左佢入讀好學校既機會

beefu 發表於 22-12-16 10:49
其實讀得就唔會怕別人問, 如果怕既就唔會讀
又唔會叫小朋友講大話
事實係有班人頭腦發熱, 去餐廳食飯甚至睇電視都要分顏色, 何況小朋友教育咁大件事

回覆 ok3 的帖子

同意。其實唔好明d人成日就住一首歌一首文章來攻擊學校政治取態係咩心態。每個家長有自己選擇,你唔鐘意大可以唔讀

Sing13 發表於 22-12-13 10:32

甘優才 vs 培橋,你會點揀?課程、啟發小朋友思考等方面去考慮

培僑的資源非常豐富, 我想他應該不會每年都加學費, 已經幫了很多.

LittlemBB 發表於 22-12-29 22:30
甘優才 vs 培橋,你會點揀?課程、啟發小朋友思考等方面去考慮
我會揀培僑。
我去左優才個briefing,感覺上佢係想定義自己收的是資優生,然後又不停搵啲學生表現不同項目show off,我唔係好受落,而且佢係中文教學。

不過優才較可取係小班教學,同埋公開試成續唔錯。

但相比我會揀培僑。
‹ 上一主題|下一主題