用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2014年收生結果
樓主: boblamhk
go

2014年收生結果 [複製鏈接]

回覆:2014年收生結果

我想請問陸小話係英文小學,即係數學都係用英文教?

i got reject letter....... 陸小係中文小學. and a very good 小學

昨晚好緊張 瞓唔到 一早上網睇 落選 忍唔住喊 自己小朋友 一次又一次reject 我覺我自己好失敗 好似累咗佢一世咁……

錄取信說一月份考普通話、英文同音樂。未返學先考試。Good!

引用:錄取信說一月份考普通話、英文同音樂。未返

原帖由 boblamhk 於 13-10-18 發表
錄取信說一月份考普通話、英文同音樂。未返學先考試。Good!
我想問,你所指嘅1月份,係三個月後嘅 1月?
同埋你已經收到收錄信喇?

回復 爸爸愛您 的帖子

今天信箱收到。信上寫,將會在2014年一月安排評估,包括中英音樂三方面。
各位爸爸媽媽,好學校不如好父母。無論讀哪間學校,我們的子女都在平等公開的會考面對同一份考試題目。最重要子女知道你的用心發奮向上不就夠了吧?

我都收到信,見到一月要評估,已經有點擔心了!

引用:錄取信說一月份考普通話、英文同音樂。未返

原帖由 boblamhk 於 13-10-18 發表
考音樂?咁其實收正取生的小朋友係咪識彈學器呢?

回覆:boblamhk 的帖子

我尋晚上網 check 過,我地係正取生,但今日收唔到信

回覆:kiss212 的帖子

唔一定,佢在評估會考跟拍字和跟著唱的能力,另會量手長,如果你冇學緊樂器,學校就會建議小朋友學什麼樂器

呢間學校生讀落去真係有佢吸引之處.

我都係reject 咗,有些失望但接受及已盡力,不會影響小朋友,要學怎樣處理失敗,將來不如意多的是,教他要怎面對。

正取生, 但想放棄, 好擔心兒子跟不上. 他平日在家說廣東話, 又怕他追不上辛苦。網上好多家長都話學校得谷,
雖100%升羅氐, 但有post話羅氐只谷精英班..唉...點算好?

此校一年有四次考試及多次測驗,區內谷的程度數一數二,小息時要互背唐詩及紀錄,又必要一人一樂器,要有心裡準備。若然小朋友可谷,不防一試。一定升到羅氏,因小學有4班,中學有5班,多出的一班收外生。

引用:正取生,+但想放棄,+好擔心兒子跟不上.+他平

原帖由 hin-mami 於 13-10-19 發表
正取生, 但想放棄, 好擔心兒子跟不上. 他平日在家說廣東話, 又怕他追不上辛苦。網上好多家長都話學校得谷,  ...
只是路過的!可以咁講,小孩子學習能力好似海棉一樣,如得到正確指導,進步是我們想像不到的!我的家庭都一句普通話都不會說(真失禮),但自己小朋友都可以慢慢pick up得到!到現在6年級!我的普通話仍舊很爛,但小朋友在聽講兩方面能力都得到長促進步!至於多測驗多考試既討論,可以爬下其他家長,用家意見!可以從中對學校有個概念。因大多唔係讀陸小既人講佢好谷,有時傳聞聽1佰次就㑹當真的。祝你地有個正確選擇!

如果fail的話,可否在6月叩門?學校接唔接受叩門?

回復 hin-mami 的帖子

有咁多擔心,照計唔會去考;但又去考,重自稱正取生,然後又話唔知點算,居心叵測啊!

回復 siuchun88 的帖子

叵心???做父母我絶對唔會攞個囝黎講笑。當初比小朋友去面試係想比佢試下自己嘅能力, 比佢見識多一點, 也可以多比一個選擇佢同父母。現在兒子有幸成為正取生, 我當然要多加了解這所學校哦.

回復 bowling123 的帖子

感謝你的回應和意見

羅氏中學是沒有分精英班的!
‹ 上一主題|下一主題