用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 9月就 P1 的入來傾下
樓主: MariaBB
go

9月就 P1 的入來傾下 [複製鏈接]

我都有番呀,早知同你地相認下.你地係咪都坐後排?我仔前排,果組得我一個番去睇乍.
原帖由 lydia.S 於 10-9-15 23:03 發表

倒水的不是他,但我有聽過我的小朋友返來講他的事,因他時常走出位,老師時常叫他的名所以知道,不過開學初期,實有很多同幼稚園不同的地方,而小朋友各有他們的好的地方,所以我有時覺得老師很難做,如果要管理頑皮的學生,老師就要 ...

有時都難怪老師惡,我都想入番去鬧阿仔,佢都有份跑(話有人扮恐龍嚇佢地喎).
原帖由 lydia.S 於 10-9-15 17:10 發表
今日大家有無返學校看食飯啊!好開心,我開始明白為甚麼我個小朋友話煩,我看見我個小朋友叫他的同學不要倒水在他枱上,他可以不停手,我個小朋友就講給老師聽,不過老師見吾到,之後我就問他是否時常這樣,他說巳幾天啦,我 ...

原帖由 llcathy2004 於 10-9-16 09:21 發表
我都有番呀,早知同你地相認下.你地係咪都坐後排?我仔前排,果組得我一個番去睇乍.

係亞,我個小朋友是坐後排,早知一早上來BK講記認啦!不過吾好拿花(好老土㗎)。

原帖由 llcathy2004 於 10-9-16 09:39 發表
有時都難怪老師惡,我都想入番去鬧阿仔,佢都有份跑(話有人扮恐龍嚇佢地喎).

仔女都要慢慢教,最重要你知道,小小的同他講,吾係他們啲反應很大,因為他們聽到有恐龍,一定走,本來不是錯,但在學校發生(學校是不能在課室裏跑的和聽老師講守紀律),就變成不對。

原帖由 tom911 於 10-9-16 11:17 發表
女女今日返學了,但早上仲係喊住返學, 含住D眼淚入學校,好唔捨得佢 快些適應喇女女!

你個女一定得啦!媽媽吾好憂心。

今日很多功課做,因為今日是星期四,要上很多科,七科啊,返來有七樣功課,真是做到哭undefined ,做家長可以怎樣,只好支持他們和為他們打氣。大家,你們還好嗎? 這星期六是開放日和家長會,你們會否出席,上次通告話家長會不用帶孩子去,我現在都吾知怎樣好,但我想我會出席家長會。

星期四書包最重功課最多,阿仔都唔願做~~
家長會都要去嘅,不過半小時好似少啲,講唔到啲咩.
你地得唔得閒食個早餐先去呀?
原帖由 lydia.S 於 10-9-16 22:24 發表
今日很多功課做,因為今日是星期四,要上很多科,七科啊,返來有七樣功課,真是做到哭undefined ,做家長可以怎樣,只好支持他們和為他們打氣。大家,你們還好嗎? 這星期六是開放日和家長會,你們會否出席,上次通告話家長會不用 ...

戥媽媽心痛...大家都要時間適應.
原帖由 tom911 於 10-9-16 11:17 發表
女女今日返學了,但早上仲係喊住返學, 含住D眼淚入學校,好唔捨得佢 快些適應喇女女!

原帖由 llcathy2004 於 10-9-17 09:15 發表
星期四書包最重功課最多,阿仔都唔願做~~
家長會都要去嘅,不過半小時好似少啲,講唔到啲咩.
你地得唔得閒食個早餐先去呀?

對不起,吾可以食早餐,因要帶小朋友去奶奶那裏先。

回復 2# tom911 的帖子

囡囡好番未啊?

回復 1# llcathy2004 的帖子

回復 1# tom911 的帖子

咁就好啦!!
阿仔今日第一次表示唔想番學,一起身問我幾多號風球,話讀幼稚園就好啦,唔駛番學...

回復 154# tom911 的帖子

tom911: 很高興聽到你個女無事返得學。
不過,現在輪到我個小朋友啦!昨天,我帶了我的小朋友去看醫生,說我小朋友眼生瘡和尿道炎,要食幾日抗生素,如果吾好要再去看醫生,唉!只好叫他多飲水,但飲得太多又要去厠所,好彩明天放假。
啊!今天吾知會吾會繼續下雨呢,不過他們只可以今晚玩晚一點,如果明天又要9時睡覺,第二日要6時起床返學,希望天公造美給他們玩一陣子都好。

昨天校長和我個小朋友講一席話,勝過我講的千言萬語,多謝校長對各小朋友的關懷。
還有啊!昨天收到通告,9月30日有家長/校長座談會,學校真是好,有機會給家長反映意見。
下個月有得去旅行,在考試後一星期,吾知去那裏,講起都開心啦!

原帖由 tom911 於 10-9-22 11:21 發表

oh....尿道炎,咁有冇發燒呀?今日都有返學?

咁啱朱昌29號好似又係旅行日,基真睇手删又係29號,2個係同一日,到時睇下咩地方再決定喇!

今朝個女返學都眼濕濕,昨日都好地地,今朝又眼濕濕返學!

細女成日放 ...

冇發燒,今日有返學, 就是他說小便時有痛,才帶他去看醫生,順便看眼痛,才發現眼上面的裏面有一個眼瘡。
朱昌29號旅行日,咁你要同細女去旅行,大女會眼紅細妹,怎樣好呢?

‹ 上一主題|下一主題