用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 9月就 P1 的入來傾下
樓主: MariaBB
go

9月就 P1 的入來傾下 [複製鏈接]

原帖由 tom911 於 10-9-22 16:55 發表

係喎, 無想過呢個問題,我一心想住係親子添,係喇,小學可能自已去架喇!

真係唔知親子定係小朋友自己跟老師去呀!

要親子啊就返朱昌啦!我想返去一起旅行,但無機會。你就好啦(眼紅你)。今個星期記得返英文班,昨天去了朋友到,說他個小朋友要上朱昌英文班到四年班,但他的小朋友英文有100分。(當然他的小朋友是精英班啦)

希望快啲好番啦.
原帖由 lydia.S 於 10-9-22 09:17 發表
tom911: 很高興聽到你個女無事返得學。
不過,現在輪到我個小朋友啦!昨天,我帶了我的小朋友去看醫生,說我小朋友眼生瘡和尿道炎,要食幾日抗生素,如果吾好要再去看醫生,唉!只好叫他多飲水,但飲得太多又要去厠所,好彩明天放假。
啊 ...

第二輪校車好遲先番到黎,有啲後悔報左幾日興趣班添.

原來基真都開咗專頁,以後傾偈方便好多 :

我個女今年讀p.3,超哂鹷,你哋受唔受埋我玩啊~~

原帖由 tom911 於 10-9-25 15:36 發表

無任歡迎,P3喇,好快呀,P3就分精英班喇,你女女入唔入到呀!

讀小學時間過得好快架,默吓書 測吓驗 考吓試 又一個學期,話咁快就小三喇,每年見到搭校巴都有新生,就覺時光飛逝~~

我女好彩入到a班,希望出年唔會俾人踢出來啦~~

qma,妳謙啦,邊有得靠彩數!精英班多左人,咁其他班係咪少左人?
原帖由 Mandy.Q媽 於 10-9-25 16:57 發表

讀小學時間過得好快架,默吓書 測吓驗 考吓試 又一個學期,話咁快就小三喇,每年見到搭校巴都有新生,就覺時光飛逝~~

我女好彩入到a班,希望出年唔會俾人踢出來啦~~ ...

原帖由 llcathy2004 於 10-9-26 01:11 發表
qma,妳謙啦,邊有得靠彩數!精英班多左人,咁其他班係咪少左人?

因為我哋嗰屆仲有分普通話班同粵語班,所以分精英班時都分開計,即係a班係普通話班精英班,b,c普通話班,d班係粵語班叻啲嘅班,e班就粵語班,到小四就會全部粵語班,到時d班會有人入埋a班,qq隨時俾人叮出局 ~~雖然qq都係全級35名內,但佢水準唔穏定,成日做出超常行為,我做定心理準備,到時無咁易暈低

小二時平均每班25~26人,而家精英班35人,其他班應該會人少咗 :D

原帖由 llcathy2004 於 10-9-23 22:30 發表
希望快啲好番啦.

唉!未好啊!繼續食藥,多謝你關心啊!不過近日我家都有很多煩事(包括白事),所以無時間覆你們,吾好意思。

原帖由 Mandy.Q媽 於 10-9-25 12:02 發表
原來基真都開咗專頁,以後傾偈方便好多 ::" />:" />

我個女今年讀p.3,超哂鹷,你哋受唔受埋我玩啊~~ops:" />ops:" />

歡迎你Mandy.Q媽,多啲人講吓好,何況你的小朋友是我們小朋友的前輩,要多多和我們分享你的心得,我們對學校的了解不多,要學吓野先得。

原帖由 Mandy.Q媽 於 10-9-26 09:43 發表

因為我哋嗰屆仲有分普通話班同粵語班,所以分精英班時都分開計,即係a班係普通話班精英班,b,c普通話班,d班係粵語班叻啲嘅班,e班就粵語班,到小四就會全部粵語班,到時d班會有人入埋a班,qq隨時俾人叮出局 ~~雖然qq都係全 ...

下一年是怎樣無人知,盡了力就算,可能校方見普通話有幫助,繼續開呢。最重要小朋友學到知識,做亞媽就開心啦!

原帖由 lydia.S 於 10-9-26 22:32 發表

下一年是怎樣無人知,盡了力就算,可能校方見普通話有幫助,繼續開呢。最重要小朋友學到知識,做亞媽就開心啦!

希望小朋友快快康復,最近天氣唔係幾好,大家都要小心啊~~

qq雖然已讀咗2年,但我仍係懞查查

小四唔會普中喇,因為學校今年先改小一至小三全級普中,學校話初小打好普通話基礎,小四至小六用返廣東話教中文,加強閱讀理解嘅吸收~~你講得啱,無論點,盡咗力已ok

噢~~明天係便服日,小朋友可以著自己喜歡嘅衫返學呢 可惜qq明天有體育堂,唔可以著裙~~

原帖由 tom911 於 10-9-27 17:51 發表
今日收到通告,話基真獲選全港優質小學之一,恭喜、恭喜!

原帖由 tom911 於 10-9-27 17:51 發表
今日收到通告,話基真獲選全港優質小學之一,恭喜、恭喜!

明天上午8時﹣9時,有坐談會,你哋去唔去啊?我想我會去。
大家有否發現,數學科話星期五評估,但這天放假,會不會是星期四啊?大家自己溫習啦!
‹ 上一主題|下一主題