用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 深水埗聖芳濟各
go

深水埗聖芳濟各 [複製鏈接]

聖芳濟各小學好嗎?係傳統定活動教學?嚴格嗎?一直以為是男校,原來是男女的。另外,有連繫中學嗎?

1    0    0    1

其實你真係要去人地官網睇下啵

回覆:深水埗聖芳濟各

官網可能知道其中一面,當然希望有在學家長唔介意分享不同意見,了解多點,唔適合自己的小朋友就唔考慮,只係唔想小朋友面對太多面試!

ballg 發表於 14-10-23 21:18
聖芳濟各小學好嗎?係傳統定活動教學?嚴格嗎?一直以為是男校,原來是男女的。另外,有連繫中學嗎?

...
深水埗間"聖方濟各"小學係私校, 即係SFA, 間律校叫"聖方濟愛德", 呢間不嬲都係地區名校

有聯繫一線男校長天, 升中成績不錯, 有過5成學生升讀一線中學

不過, 深水埗中學網網係全九龍區B1學生同一線中學學位比例最低既一區

話時話, 你仲諗緊去邊個網呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

想請教乜野係( 深水埗中學網網係全九龍區B1學生同一線中學學位比例最低既一區),因我見附近都有d band1中學(長天,寶血上智,銘賢等),thanks

官津校, 直資, 私小有冇愉快學習? 咁你注唔注重成績先?

如果唔注重就好簡單, 揀間寶校就得, 係香港除咗係寶校之外, 可能只得番自然學校可以愉快學習
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:最重要是認同學校理念,+否則無好結果.

原帖由 mimics218 於 14-10-24 發表
最重要是認同學校理念, 否則無好結果.
有D家長重視愉快學習,幼稚園就揀間happy school (但校外補呢樣又補果樣😣),然後考小一又會去考SFA, KTS, 呢類型學校,突然唔記得咗自己要愉快學習!跟著上到小一,怨呢樣怨個樣。

引用:Quote:原帖由+mimics218+於+14-10-24+發表

原帖由 bubuG 於 14-10-24 發表
有D家長重視愉快學習,幼稚園就揀間happy school (但校外補呢樣又補果樣😣),然後考小一又會去考SF ...
唔好意思,笑咗

x2 笑左

bubuG 發表於 14-10-24 10:00
有D家長重視愉快學習,幼稚園就揀間happy school (但校外補呢樣又補果樣😣),然後考小一又會去考SF ...
kg 愉快學習, 小學就預快學習  

藤媽  正!  發表於 14-10-25 23:21

回覆:深水埗聖芳濟各

DSE效應(特別是中文好深)倒流至小學,津校私校也開始操,好難完全愉快了。

引用:Quote:原帖由+mimics218+於+14-10-24+發表

原帖由 bubuG 於 14-10-24 發表
愉快學習不是不學無術,是一種方式和過程。小朋友在開心愉快嘅感受下學到更深層次嘅東西。再補習係避免在家催谷而傷感情。整個過程,我們也要付出金錢同時間,何必要笑呢?如果調轉諗:機會係留比有準備嘅人,或者,成功嘅人係會做埋吾成功嘅人放棄嘅,可以嗎?just share n be fair.

BBLAX 發表於 14-10-24 14:07
愉快學習不是不學無術,是一種方式和過程。小朋友在開心愉快嘅感受下學到更深層次嘅東西。再補習係避免在家 ...
你都識講, 催谷會傷感情, 同愉快學習係相反, 要小朋友由細就去面對, 甚至習慣2種完全矛盾既方式, 真的好嗎?
對, 機會係留俾有準備嘅人, 不過係有適當準備嘅人.

引用:Quote:BBLAX+發表於+14-10-24+14:07+愉快學

原帖由 hkpapa852 於 14-10-24 發表
你都識講, 催谷會傷感情, 同愉快學習係相反, 要小朋友由細就去面對, 甚至習慣2種完全矛盾既方式, 真的好嗎? ...
所以就請老師跟進在校已學到的東西。其實我意思係各有方法,何必笑人呢?

bubuG 發表於 14-10-24 10:00
問題是依家的學校是否谷得其法呢? 幼稚園選間功課少的,家長可以跟據小朋友的情況tailor-made一些要補的課目未嘗不是一個好的辦法,或者有時間自己教也可。

引用:Quote:BBLAX+發表於+14-10-24+14:07+愉快學

原帖由 hkpapa852 於 14-10-24 發表
你都識講, 催谷會傷感情, 同愉快學習係相反, 要小朋友由細就去面對, 甚至習慣2種完全矛盾既方式, 真的好嗎? ...
你亦誤會了愉快學習的意思。小女每天興奮地形容每天所學,但內容係我地以前小學至學嘅。有咩問題?希望你吾好因為人地方法有異於你就comment人地。

‹ 上一主題|下一主題