用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2016自行派位統計+叩門位估計
樓主: hkpapa852
go

2015-2016自行派位統計+叩門位估計   [複製鏈接]

引用:以我之理解: 跟據教育局單張,+自行階段甲類

原帖由 Mermaidchan 於 14-11-25 發表
以我之理解:
跟據教育局單張, 自行階段甲類必收生為30%左右, 而乙類計分法要不少於20%。
清楚哂,唔該!

請問有冇66區青衣? 謝謝。

請問有冇64網嘅資料?謝謝😄

回覆:hkpapa852 的帖子

sorry 唔係好明d數據,點解大鑊?

謝謝樓主.... 對不起,我有點不明白:

從其他網站, 華仁小學2014好像超額?!? 我有沒有混淆?

http://www.schooland.hk/ps/puawyps
統一派位學額

申請入學年份小一派位學額自行分配學額已取錄和預留學額暫定統一派位學額

謝謝!!!

cuttlefishfish 發表於 14-11-27 12:18

http://www.schooland.hk/ps/puawyps

你唔講由自可,呢個網站上既統計數據錯到7彩,31網入面多間學校既班數同收生人數字都有錯,唔好盡信。

cuttlefishfish 發表於 14-11-27 12:18

華仁上年係有超收,不過今年無,始終單性學校必收生超收機會細過男女校好多
不過,到大抽獎時,上下午校加埋應該都係只剩番5X個位可以抽,唔會有60個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 CatEgg 的帖子

係咪要問返學校先知有無waiting 位俾自行計分既人?

請問後備生現在只可以等待學校通知是否取錄? 而沒有其他方法??
這個派位制度對父母實在是一個煎熬

回覆:piggymonkey 的帖子

我見有學校連埋抽到的一齊登,如果你報的無登,問下學校有冇呢D位

se6b03 發表於 14-11-25 18:14
其實我覺得自行甲類反正都係必收,咁講預留幾多成都冇意義,反正係冇上限,唔夠位又可以係大抽獎度借,遇有 ...
你又講得岩, 應該寫明比例係度, 大家會容易明白的卦!

violetsareblue 發表於 14-11-26 23:29
sorry 唔係好明d數據,點解大鑊?
先看58# post 再睇樓主的自行派位人數, 就會明白
如果你自行吾中, 等統一派位就得, 全是講運氣, 祝大家好運~
我曾經玩過呢個遊戲, 比玩過山車仲激, 小的心血都死, 大女完全無運行, 好彩今次亞妹吾駛煩自行已收

THANKS FOR SHARING...... 新手的我又了解多左....... 大抽獎=是全世界恐怖的過山車......... 新手的我已經感到那份壓力.......
GOOD LUCK!!!

mandybbb 發表於 14-11-27 16:41
THANKS FOR SHARING...... 新手的我又了解多左....... 大抽獎=是全世界恐怖的過山車......... 新手的我已經 ...

我只會以平常心看待,大抽獎係一定會中獎,政府一定會保證每位合資格適齡兒童有學位,唔會冇書讀,只要預早揀定一間自己心目中既二線學校,總之唔好太差,最低限度接受既作為保險安全線,大抽獎時放乙部第二第三,就算首志願唔入,咁最多都會中第二第三,唔會跌至最尾,以往有家長係填表策略錯誤,過於進取,頭345個全部熱門學校,一唔中就跌到好後所致,總之一定要set保險線,咁大抽獎都唔洗怕。

se6b03 發表於 14-11-27 16:49
我只會以平常心看待,大抽獎係一定會中獎,政府一定會保證每位合資格適齡兒童有學位,唔會冇書讀,只要預早 ...

我係31區校網, 吾係天堂, 就係地獄, 雖然我形容得誇張左的, 但同區家長會明白

purplechung 發表於 14-11-27 16:55
我係31區校網, 吾係天堂, 就係地獄, 雖然我形容得誇張左的, 但同區家長會明白
...

我都係31網,不過暫時旁邊觀戰,後年先到我。

se6b03 發表於 14-11-27 16:58
我都係31網,不過暫時旁邊觀戰,後年先到我。
甘岩!
31網 - St Mary, 循道, 新/舊油天全部都係大熱門, 是大部份人的首選, 又多世襲, 填邊間做第一, 其餘既填做第二, 三, 四都無希望, 如果是男仔德信都叫做容易的中.
跟住再睇, 就係羅裕積, 廣官, 佐官, 方樹泉, 基道, 街坊會, 你會排邊間做第二位? 我真係排吾落手, 最終派左廣官, 當然無讀啦!

purplechung 發表於 14-11-27 17:14
甘岩!
31網 - St Mary, 循道, 新/舊油天全部都係大熱門, 是大部份人的首選, 又多世襲, 填邊間做第一, 其餘 ...

先唔講4大熱門,其餘果d除左佐官同街坊會,因為主力收南亞裔,我地唔讀,其它果幾間我會接受,廣官只係校舍較少,其餘各方面口碑都唔太差,羅裕積今年無端端變左自行大熱門,收足晒不只,還有備取生,有d跌眼鏡。

purplechung 發表於 14-11-27 16:55
...
其實31網已經唔係好差,隔離35網咪仲慘

purplechung  女仔一定揀天神啦  發表於 14-11-27 17:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

purplechung 發表於 14-11-27 17:14
甘岩!
31網 - St Mary, 循道, 新/舊油天全部都係大熱門, 是大部份人的首選, 又多世襲, 填邊間做第一, 其餘 ...

還有一點,廣官係區內少有既一學年只有3考既學校,其餘大部分都一年22考,少一次測考,大人小朋友壓力無咁大。

‹ 上一主題|下一主題