用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 有無聖母小學家長可以比D意見
go

有無聖母小學家長可以比D意見 [複製鏈接]

想了解吓各位見就讀聖母小學D小朋友讀得開心嗎?
而家長對學校有無咩意見 & 對日後升中有咩睇法。
小弟都準備比小女就讀聖小...主要每班人數比較小老師應該全更了解小朋友(我估)
希望有家長可以比D意見小弟...Thanks
   3    0    0    0

小女今年是聖母小一生, 她熱愛校園生活, 十分開心. 雖然考試測驗較多, 幸而小女尚能應付. 聖母小學確是一所很多的學校, 校風嚴謹, 卻充滿愛心. 令小朋友不怕上學. 至於升中, 我認為我們還有多年時間培養她們, 亦有聖母中學做BACK-UP, 我全無擔心過小女的升中問題. 直得一讚的是, 今年終於從小一開始實行了校長多年來的[超小班]教學理想, 今年小女就讀的那班, 只有18人. 在這種環境下學習, 不是最理想的嗎? 以一間私立學校來說, 一級只有七十多人是十分難得的. 因此亦歡迎你的女兒加入我們.

回覆:margaret_lui 的帖子

一班得18 人?我小女也收了,知不知道將會有 Open day ma ???

多謝以上家長寶貴意見....我都希望女兒有個快樂童年唔想系學術方面有太大壓力。自己放工又可以同佢玩吓唔駛不停要做工課再做大量課外練習。
我自己最希望她學到一個正確價值觀,同有個良品德我已經滿足!

回復 f_f 的帖子

我同你想法一樣.... 希望來年佢地會好快適應
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

想請教, 如一級只有七十多人, 那由聖幼直上的約佔多少? 因女兒剛考到了聖幼, 聖幼一級有240人, 即使不是所有小朋友都選擇留在聖小, 但仍很擔心到時能否原校升小一。請問聖小是否會優先考慮原校生? 多謝指敎

小女本身不是聖幼所以不太清楚,我小小了解聖幼應該有男孩子。不過我唔知比例有幾多。因聖小是私立我估計到升小學原校上的我估計應該不多。
我相信聖小系間有愛心的小學相信會優先安排聖幼的小朋友,家長唔駛太擔心。
我有朋友女兒現讀聖幼都十分開心。

聖幼與聖小都是我們心儀的學校。因聽聞聖母很有愛心,令孩子快樂學習的同時亦有良好的品格,這些正是我們希望女兒學到的...

我自己接觸過聖小的老師我覺得她們對小朋友真的很有愛心及見中學部午飯時都有好多老師及修女同小朋友溝通很和藹。
不會好此有D神級女校修女高高在上.....見面機會都小何況溝通。我自己都相信聖母會系一間好女校及在學術方面都會有一定的保證。

多謝你的意見,真的令我放心了很多。希望大家的女兒都有個快樂的童年

我囡今年在聖小讀一年級,我囡是聖幼升聖小的。我只知在我大囡時代只要交聖小留位費就即收,但呢幾年可能小朋友多,所以上年我細囡係聖幼都要去聖小面試,亦有聽到有聖幼小朋友比聖小reject!至於中學聖小今年六年級三班共66人聖母書院預留了差不多40個位比聖小。減少了考得頭果班,差不多你全科合格操行唔差既都應該收返晒大部分聖小女生,所以十分安全^_^

mamapeggie,
請問知唔知今年多唔多聖幼的小朋友升回聖小呢?成功率高唔高?謝謝~

真係唔係太清楚喎!不過如果收到風再話你知好嗎?^_^

想請教mamapeggie家長...小女都應該2013就讀小一,你女兒返聖小開心嗎?
我睇資料好此2:50放學。學校會否有興趣班或補習班給小朋友。

回復 mamapeggie 的帖子

thanks~ {:1_1:}

回覆:咕力 的帖子

我女兒也不是聖幼,5 月再見!

咕力  nice to meet you :loveliness:  發表於 13-1-11 13:39

我囡除了被迫上雙簧管堂唔開心之外其實都開心!^_^因為一至三年級學校送你上三年樂器班,不過冇得自選樂器,樂器是由老師見完小朋友之後睇下佢適合學咩來決定。仲有默書、測驗和Quiz比較多,功課亦都唔少不過應付得到。

係呀星期一至四放2:50,星期五放12:40,考試測驗放十一點幾,希望幫到你:)

星期五咁早放?? 無興趣班上??

回覆:mamapeggie 的帖子

mamapeggie:請問可否問一問小學問題。

‹ 上一主題|下一主題