用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位41網家長, 你地會點排位??
樓主: 青蛙人
go

各位41網家長, 你地會點排位??   [複製鏈接]

回覆:JOJA 的帖子

點解唔揀瑪利諾及兩間聖家?

JOJA  因該家長問仔仔意見, 所以不選MCS, & HF.  發表於 12-12-11 10:27

引用:多謝您詳細解釋,+我要好好睇多幾次,+再思考

原帖由 wittymom 於 12-12-11 發表
多謝您詳細解釋, 我要好好睇多幾次, 再思考吓, 謝謝!
不用客氣!有時d 野,真係好難講,去年我好認真去研究小一選小。真係用近8位數買入net41, 但最終抽不到。結果反而好多借地址抽中。不能怪家長,只可怪制度不夠全面。

最終兩名孩子也非就讀net 41, 但又搵到很合適囡囡的小學,又咁橋比自己供到尾班車H+0.7.  所以不用太擔心,有d野真係上天見我們咁落力,自會為我們安排。

wittymom    發表於 12-12-11 10:00

回復 JOJA 的帖子

就 LS/DPS 而言, 是否一定要喺自行 + 統一嘅甲一乙一, 填同一間, 才可有機會喺叩門時intrv?

抑或, 只要喺統一嘅甲一同埋乙一填同一間,  都會有機會喺叩門時intrv?

請家長賜教.

JOJA 發表於 12-12-11 08:16
不用客氣!有時d 野,真係好難講,去年我好認真去研究小一選小。真係用近8位數買入net41, 但最終抽不到。結 ...

你好, 又見到你
同路人, 我都用左唔少$買左九龍塘, 最後都抽唔到LS.

我仔仔去年只考左2間私校. 冇收到.
之後
甲一: LS
乙一: LS
乙二: 基華.

最後入左基華, 都讀得好開心.

引用:Quote:JOJA+發表於+12-12-11+08:16+不用客

原帖由 Joe8889 於 12-12-11 發表
你好, 又見到你
同路人, 我都用左唔少$買左九龍塘, 最後都抽唔到LS.
Joe, hi

去年我們齊齊努力,現在他們讀得開心,先係最理想效果。

回復 JOJA 的帖子

Hello Joja,

1)  自行入表九官(15分) or LS/DPS (10分), 是取決於什麼?

因為如end Nov私/直無仍offer, 而自行中九官, 心裏覺得secure d. (其實不太喜歡/認識九官).

但如自行入表LS/DPS, 是必定落空, 而叩門機會又吾係一定大d.

gum.....是否應該選擇自行入表九官?

2)  如自行中九官 + KG 聯繫小學最終收, 當然要入聯繫小學, 無得參加統一, 叩門都只係去見識/挑戰吓.

但若聯繫小學最終不收, 如已中九官, 統一是否應試: 甲一DPS/LS, 甲二吉左去, 乙一DPS/LS?

3)  乙二. 乙三 (细仔) 又應該選擇填物會穩陣d呢?

引用:回復+JOJA+的帖子 Hello+Joja,++1)++自行

原帖由 wittymom 於 12-12-12 發表
回復 JOJA 的帖子

Hello Joja,  1)  自行入表九官(15分) or LS/DPS (10分), 是取決於什麼?因為如end Nov私 ...
自行個間唔太鐘意就唔好揀了。10分都揀心儀

回復 wittymom 的帖子

Hello Joja,

1) 自行入表九官(15) or LS/DPS (10), 是取決於什麼?
因為如end Nov/直無仍offer, 而自行中九官, 心裏覺得secure d. (其實不太喜歡/認識九官).
但如自行入表LS/DPS, 是必定落空, 而叩門機會又吾係一定大d.
gum.....是否應該選擇自行入表九官?

引文, 你早前的曾問

想問問: 其實報自行時, 一般都無私校/直資喺手, 41net應吾應該報間無甘熱門(九官), 好等一旦私校/直資落空時(11/12), 都有d渣淨?

小朋友kg 嘅聯繫直資primary 講到明如收返, 就一定吾比大抽獎, 咁其實又係咪應該喺自行時報d熱門(LS/DPS), 以便真係須要大抽獎時, 再博LS/DPS, 如果抽吾倒都可方便                              
日後叩門?
請指教。

>>>>>>>>> 唔好介意, 你真係要想清楚自行入表九官因為什麼原因?在我來說, 不會求有d渣手, 如求我寧願去考二線私小, 收的機會也大.
真的以孩子合適學校為大前提, 盡力去增加可以入讀的機會, 但亦要預左接受沒有一定成功的事實.

相信你孩子會是明年或更後的申請者, 現在還有很多時間去了解各學校.
記得,當入表自行時, 跟本係不知聯系學校會否收回 or 考私小結果.
你要在這樣, 去決定是否博, 什麼也沒有在手.
統一去抽dps or ls, 唔得, 就再去玩叩門.

2) 如自行中九官 + KG 聯繫小學最終收, 當然要入聯繫小學, 無得參加統一, 叩門都只係去見識/挑戰吓.
但若聯繫小學最終不收, 如已中九官, 統一是否應試: 甲一DPS/LS, 甲二吉左去, 乙一DPS/LS?

>>>>>>>>> 如自行已中九官, 你已經不可以進入統一派位部份了.

3) 乙二. 乙三 (细仔) 又應該選擇填物會穩陣d?

>>>>>>>>>> 大細仔在排位並沒有直影, 全計彩數配以填表策略

其實41網除左LS, DPS熱門(男仔計), 其他都好睇自己喜好.
個人覺得乙二選一間穩陣的都OK0

JOJA 發表於 12-12-11 22:56
Joe, hi

去年我們齊齊努力,現在他們讀得開心,先係最理想效果。

Agreed.  雖然不是FIRST CHOICE, 但都好滿足.

引用:Quote:原帖由+wittymom+於+12-12-11+發表多

原帖由 JOJA 於 12-12-11 發表
不用客氣!有時d 野,真係好難講,去年我好認真去研究小一選小。真係用近8位數買入net41, 但最終抽不到。結 ...
想問下妳當年點排(統一派位)?明年一月我報時,不咁太進取!甲一乙一排九龍塘聖家,乙二排九龍城聖家,但之後唔知點排?大家有乜意見?但是又想搏一搏瑪利諾,見自行時睇見成功率咁低,又唔敢搏。因冇Backup。

chengkiwi 發表於 12-12-12 13:58
想問下妳當年點排(統一派位)?明年一月我報時,不咁太進取!甲一乙一排九龍塘聖家,乙二排九龍城聖家,但 ...

我去年

甲一, MCS
乙一, MCS, 乙二, HF KLN CITY, 乙三, 基華

若以根據去年NET 41, 參加統一派位的申請, 約840人, 當60% (女多男少), 人人也選MCS乙一. 才是504人抽, 約60個 位. (減去餘下學位, 再減甲一位)

都有, ~11.9%中, (照計咋, 始終人人抽奬都有機會做最LUCKY人)

仲易過, 考KTS, 3000人考, 收1XX人.  

所以我當年身在NET 41, 幾大都抽一抽.

但要考定私小打底.

引用:+本帖最後由+JOJA+於+12-12-12+14:34+編輯+

原帖由 JOJA 於 12-12-12 發表
可否分亨下妳當年抽到第幾志願?謝謝!

JOJA  第二, HF KLN CITY  發表於 12-12-13 08:37

温馨提示, 女子組

去年, 叩門一環, 兩間HF, 好多人入表, 不是人人有得IN.
我知HF KLN CITY, 起碼OVER 300 申請, 最終只有約60 人可以IN

回復 JOJA 的帖子

我唔好意思就真, 因一時多太資料, 消化吾撤, 請多多指教.

有冇二線私小提供? 香港九龍都ok

wittymom 發表於 12-12-13 10:26
回復 JOJA 的帖子

我唔好意思就真, 因一時多太資料, 消化吾撤, 請多多指教.

依條反而, 我要修正前文, 應該說多考一些 "競爭沒有咁大的" 私小

我只較熟九龍區, 感覺上:

崇X
培X
聖三X
德X
禮X

去前, 成功取錄的機會率會較高

以上意見, 真係好個人, 不喜勿插

引用:+本帖最後由+JOJA+於+12-12-12+14:34+編輯+

原帖由 JOJA 於 12-12-12 發表
想請問由乙四開始應該點填?(根據妳以上的乙一二三志願)因為我並不熟悉其他小學!謝謝 !

引用:Quote:原帖由+JOJA+於+12-12-12+發表本帖最

原帖由 chengkiwi 於 12-12-15 發表
想請問由乙四開始應該點填?(根據妳以上的乙一二三志願)因為我並不熟悉其他小學!謝謝 !

...
你會唔會真係讀那些學校先?如果真係讀,我個人覺得你排黃大仙比較好的,如伍華,可能仲好。伍華係好野,但41網個個望住mcs ls唔識寶。還有耀山同樂善堂其實校風都好的。

我又搭下傘,伍華中學校風樸素男校,係好嘢!不過今年伍華20分都有人入唔到,其實都好多人㨂,如果借位比41網唔知系咪有quota只比41還是一齊掙,機會好唔同。有冇人指教下?

引用:我又搭下傘,伍華中學校風樸素男校,係好嘢

原帖由 tutik 於 12-12-15 發表
我又搭下傘,伍華中學校風樸素男校,係好嘢!不過今年伍華20分都有人入唔到,其實都好多人㨂,如果借位比41 ...
係。借位只畀41網的。當年去41網派位中心,偷睇前面兩個朋友揀咩。竟然見甲一同乙一都是伍華,有喇沙唔揀揀伍華,我地o哂嘴。

‹ 上一主題|下一主題