用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屋企有工人姐姐可以教導和交談英文
樓主: kelly6688
go

屋企有工人姐姐可以教導和交談英文   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-9-17 10:19
阿女話..... oral老師嘅accent local嚟講算ok 了.....

阿女話,點都好過舊年個新加坡。

Pigdripy 發表於 20-8-22 22:56
係,open the light, open the orange, in the table, in the bed... 真係激列呢。我次次要即時糾正佢和細 ...

一模一樣

何必浪費時間攪咩口音,大學裏面好多有口音嘅教授喎,有口音有咩問題,香港又話國際成巿?內容先係問題。

回覆 ABC-DAD 的帖子

ABC-DAD 發表於 20-12-10 11:33
何必浪費時間攪咩口音,大學裏面好多有口音嘅教授喎,有口音有咩問題,香港又話國際成巿?內容先係問題。:h ...
口音都有唔同種類, 如果係某D音發音有偏差, 但唔影響溝通, 的確無必要刻意改。
但另一D口音, 同個語音系統有衝突的, 唔改係會影響說話同聆聽能力, 例如下面港音:

Fail讀成"飛澳"
Sake讀成"識k"
Whale讀成"well"

同一個vowel發唔同音, 源於只模仿成個字發音, 而無分辨當中的vowel同consonant, 呢D最好改左佢。

qpalzm 發表於 20-12-10 19:37
口音都有唔同種類, 如果係某D音發音有偏差, 但唔影響溝通, 的確無必要刻意改。
但另一D口音, 同個語音系統 ...

唔該哂,我依然覺得係小題大造。改?介意咩?去旅行入境時同過關個職員講佢口音錯囉,講得流利要加分,土生土長嘅英國人都有口音架,標傍native English 咪努力啲囉,非英語為第一語言其實唔係咩失禮,澳洲/美國/加拿大等等都係各自帶口音,一聽就知,充上等人好肉酸啫。
聽下啲外交官講嘢,絕大部分帶口音,反而 措辭水平唔夠,唔乎合工作要求就弊家火。

let's shareor 叻是些牙

我係咪係咪發音同口音都分唔清楚呢?

Did anyone here like to comment on his accent or something else

請問聽左有無用

ABC-DAD 發表於 20-12-10 20:18
唔該哂,我依然覺得係小題大造。改?介意咩?去旅行入境時同過關個職員講佢口音錯囉,講得流利要加分,土 ...

你似乎有個先入為主的概念, 就係改善口音的目的必然係為左擺脫自身身份或者扮上流。事實上並非如此。

如果可改善因錯誤了解語音而造成的口音, 不單對說話有幫助, 對聆聽都好有益處。好似你最後講點分辨口音的video, David bakes great cakes, 如果了解到bakes great cakes三個字其實都係同一個vowel, 咁就算外國人用唔同口音讀出黎, 都容易D聽得出。

我覺得同工人姐姐交談只係比小朋友有多個機會講英文,但可唔可以作為教導形式就有啲保留

qpalzm 發表於 20-12-11 00:08
你似乎有個先入為主的概念, 就係改善口音的目的必然係為左擺脫自身身份或者扮上流。事實上並非如此。

如 ...
好高深,講某啲口音等外國人易聽啲?攪清楚發音同口音先啦,擺脫?我係想講口音係因應隨生活環境產生,而且成熟有水平嘅係重視內容唔係口音呀,專業。

發音錯梗係要改啦,反而口音改唔到都無問題。

C.L.CathyLiu 發表於 20-12-11 00:56
我覺得同工人姐姐交談只係比小朋友有多個機會講英文,但可唔可以作為教導形式就有啲保留
...
無錯,好多人接觸面廣,係可以用不同口音去講英文,重可以自己選擇隨環境去改變,小朋友就係要知道唔同國家人講英語係有口音嘅,原因,英語係其中一種國際共通語言。

我喜歡分享視頻-外國演員為演出需要的口音
因應疫情,加多一條視頻-think好定 fink好啲,three 啱定free 啱

Don't be too worried.

ABC-DAD 發表於 20-12-11 01:03
好高深,講某啲口音等外國人易聽啲?攪清楚發音同口音先啦,擺脫?我係想講口音係因應隨生活環境產生,而且 ...
我並非指學習某D口音會令外國人易聽D。

如果係native speaker的口音, 一般係源於對於發音的差別, 同語音系統的認知無乜關係。
但如果係ESL, 好多時口音係源於向母語借音, 係呢個情況, 除左發音差別, 亦涉及對語音系統的認知不足。

當然每個人學習語言的要求都唔同, 但既然增加對語音認知可改善口音同聆聽, 點解要一句"我係中國香港人英文有口音好正常"就抗拒佢呢? 道理其實同你學普通話一樣, 係咪一句"我係香港人普通話有口音好正常"就抗拒學拼音呢?

qpalzm 發表於 20-12-11 11:13
我並非指學習某D口音會令外國人易聽D。

如果係native speaker的口音, 一般係源於對於發音的差別, 同語音系 ...
咦, 兜咁大個圈到底想講乜嘢呢?我只強調,口音好小事,內容最緊要。
最清楚可能係RP口音,不過為呢樣嘢花太多無謂時間,會錯過好多嘢,只要保持開放態度,轉換口音唔太難,有重口音嘅亦可以好有成就。

有無靚口音嘅朋友我都交往到嘅。

我兩個細嘅都異口同聲講過,線上大量tutorials 免費嘅,小學生都識得上網揾>>>有錢留返去遊學好過,佢地親身體驗左讀萬卷書,都要行幾萬里路嘅現實
‹ 上一主題|下一主題