用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校拍教師造型照塑造形象
樓主: mission
go

名校拍教師造型照塑造形象 [複製鏈接]

Re: 名校拍教師造型照塑造形象

hi,J&Amom

首先我想講我唔係針對呢間小學,問題係學校做咩要用咁多人力資源做show先,一d成本效益都無,浪費政府d$$囉(津貼小學要同政府

J&Amom 寫道:
各位,

作為英華的家長一份子, 我想向你們說, 我個想法並無好似你們之前的留言那麼難入目和不坎,我只想說我們一班新丁家長走到大堂時, "好surprise, 好得意", 立時對一班的新老師有所認識和她們任教的科目! 說真的, 不是因為我們是英華家長, 要維護又或是為"她"說什麼好話, 我只想公平些去看看和說出我們的一些想法! 相中個個老師都穿的好端莊,個個都是套裝/西裙, 都好o.k. 感覺好Fresh, 我唔覺得學校要sell 老師的美麗喎! 有一些上了年紀的老師都可以影的好好,他/她們可以show到佢地的老師的端莊! 感覺好有"生氣", 其實都已經看了成個月, 都唔覺有你們所說的問題和感覺, 可能是我單純卦( 飽死-講笑咋)

英華校長, 老師或我們做家長的, 從無向人說過一句"英華是名校", 只可說是一所較受"基督家庭"歡迎的學校, 又 或因為佢是一條龍的小學! 我們是在其中的家長, 當然希望佢可以令我們的小朋友在學習成長中有進步和達到讀書的目的, so far, 學校真的可以做得到, 亦可以給到我們這樣的一個訊息!

可能我們做家長真的是很團結, 對學校真的有份很好的感情, 外人不明白是因為她們未能感受到學校的歸屬感, 但至少, 英華小學能令到家長們感受到! 我們做家長, 亦不會因為這件事而有任何失望的感覺! 一樣的在我們的討論區暢所欲言, 好開心的做我們的"英華家長"! 校長開明, 知道有bk這樣的平台, 還會對人說bk 的討論好得意, 會去看看這個平台上有人討論什麼!

我問朋友, 佢個小朋友真係讀緊名校, 問佢點解沒有開一些討論區, 可以大家互相交流吓, 佢同我說是因為怕老師和校長看到! 所以, 我還好慶幸我們做英華家長能有如斯開明的校長和老師!

只是看到你們的留言, 反而更深深的睇會到"各人言論自由"的威力, 當然, 常說, 各有心頭好, 喜愛與不喜愛的都可以說出, 但每當有關"英華"的專題一出, 有數名人仕定當一馬當先跑出來, 這個當我小朋友還是kinder階段時已看出來了! 數年間, 看多了, 真是有些厭倦   只期望, 那數位人仕只要用心看著我們的孩子成長, 多加尊重我們小朋友的學校, 正如我們對所有辦學者的尊重一樣, 好好期待我們香港未來的一群主人翁, 好嗎?

J&A mom

剛食完飯,有的飽。

照我所知,明報、星島、東方、生果都有大幅報導,多人報道,自然多人談論啦,所以不用多心。

佢嘅目的是甚麽?效果如何?各人心中有數。

咪係law, 多budget到可以攪形象設計, 影相, 晒相, 買行政人員服裝, 不如用呢D $$$ 做D實際既野幫下學生好過la.
[quote]
心汶媽媽 寫道:
hi,J&Amom

首先我想講我唔係針對呢間小學,問題係學校做咩要用咁多人力資源做show先,一d成本效益都無,浪費政府d$$囉(津貼小學要同政府

我不是英華的家長。
我覺得其實有很多事情, 從外人的眼光看是跟內面人看是不一樣的。我確實很欣賞英華家長對學校的支持, 亦深信家長們在校內才能真正看到老師是如何教導學生, 有沒有愛心關心學生, 行政會否安排妥善, 校長為人究竟是好大喜功, 還是花心思去引發學生去努力學習等等。
當然, 每逢有新的ideas時, 總有不同人會有南轅北轍的意見, 看完j&a mom的回覆, 我相信這次英華的老師poster事件並沒有令英華的家長有任何不愉快, 反而是某些非英華家長有自己的負面評論。不論如何, 這是家長們各自的喜好決擇, 不要變成人身攻擊便可了。

如果係駛政府錢,可能要搵審計處audit盤數囉!

王國長老

其實呢D 學校 internal 野,
點解咁多報紙報導既?
如果係校方放料,佢地都想有noise 啫,
咁一定多人講既,佢地應預左好壞參半。

我仔學校夠賣緊水樽同日曆,想籌D 錢置幾部水機,
咁D 仔唔使拎咁大支水,等個書包輕一D 啦!
最好蘋果暖流都賣吓,等有心人捐贈,
等我仔個書包,唔好次次磅重都超標。  

應該要la
kyliema2006 寫道:
如果係駛政府錢,可能要搵審計處audit盤數囉!

咪係law, 多budget到可以攪形象設計, 影相, 晒相, 買行政人員服裝, 不如用呢D $$$ 做D實際既野幫下學生好過la.
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

唉....學校d野好x暗架,佢叫d專業人事攪d咁既野洗咁多$$$,有無公開投標定校長自己搵果d人反黎攪呢

BookloverJ 寫道:
[quote]
HuiTung 寫道:
小朋友真可憐, 小小年紀便被這股庸俗風氣入侵他們純潔的校園 .... 唉    我是小孩子的話寧願看Snoopy多d啦  

絕對同意! 香港人早已被垢病重包裝, 缺內涵. 估不到有小學校長將這股歪風帶入純潔的小學校園.
如果林校長有留意這個forum, 我誠意推介你看一看當年小學國文教的一扁許地山的散文 “落花生”, 並且希望你介紹給英華的小朋友.文章的寓意就是教導我們做人要重內涵, 而不要重包裝.
[/quote]

I cannot stand but keep laughing while I'm reading the ad. of the teachers. poor teachers!

我知道有一個BK member 係英華老師, 佢講過英華吾係其他人心目中咁好, 亦吾recommend 揀佢, so 上年佢都吾幫個仔揀英華, 寧願比錢讀小學, 亦有傳過校長曾經迫走老師, 究竟係吾係逆我者死呢?  如果嗰位mami 係度, 不如用第一身既身份去發表下英華老師對今次造型照既睇法 la, 究竟係自願定被逼?

還是我諗得複習左?

王國長老

Pansy21,

Aiya.... 你咁講好似擺左人上枱喎…..
老師個仔唔讀,仲講埋去左邊間,
好易知係邊個架喎…都話校長會上BK 架。

麟媽媽,

Aiya.... 死喇!  吾記得左校長會上BK 添, 我吾係擺佢上枱 ar, 我只係想知老師感受炸。
我會delete 間學校名 ka 喇。
麟媽媽 寫道:
Pansy21,

Aiya.... 你咁講好似擺左人上枱喎…..
老師個仔唔讀,仲講埋去左邊間,
好易知係邊個架喎…都話校長會上BK 架。

AGREEE!!!      
buttercup 寫道:
夠了!巳經滿街巴士車身電視報紙都是那種補習文化廣告!

校長你話叫學生不假外求,就是認同那種文化!
唔通它朝外面時興比堅尼補習,你又叫老師跟?
唔通它朝外面時興三級笑話教學,你又話校內都有?
你話目的係令學生認識老師?但那根本不是老師本身獨有的風格!那是罐頭式廣告商業文化包裝!那麼家長使唔使著得pro來使仔女尊重自己呢?某某同學仔家長唔掂,因為唔夠我的父母著得pro!

校長,請你指引使學生有反智的批判思考吧。

why do we need packaging in the first place, are we running a company that require high market share, high revenue generated or report to the shareholders.

We are running a school and not even an educational institute that does not require gimmick or high coverage of mass media.

And this school is not one of the "marginal" schools to be killed for the number of pupils.

It created noise but definitely this is not a good one, you can tell a "professional" like solicitor, doctor.... will have such photo shooting, for their own sake, yes, but not for public viewing.

Chelsea

Running a school is like running a private company now.   

此校長以前是另一所名校的校長,本人對佢之認識也是從該校處得回來.佢有十分清晰之全人教育理念,並非常積極地將其理念實踐出來.這的確是學校之福.但佢既致命傷是喜歡搞個人崇拜,行事為人高調,中意做talk of the town.今次之"創舉"又一實例,並且愈來愈走火入魔.本人對佢之評價係,佢係一個成功的實業家,改革者,但若論崇高學者之地位,佢未"達標".佢欠缺的是一份情躁,深度.

恕我直言,若要學生多認識老師,我不反對用張貼大頭相的方法,但用不著請形象顧問,大曬金錢,又要老師扮補習天王.變成不倫不類.嘩眾取寵.無錯,老師穿得好,學生都醒神D,可能開心D,但這些都是非常表面的做法,一位好老師絶對唔需要用這些包裝來肯定自己或被肯定,今次校長的攪作又被人透視其膚淺之處.

或者校長既出發點係好, 該小學既家長又好buy校長呢一套, 不過我淨係覺得身為一間津校, 用緊既除左係家長所交既什費之外, 亦都係有政府既資助, 所以唔係應該要每一分每一毫都要用得正確既咩, 亦都應該用番係小朋友個身上, 又或者係改善學校既設備, 環境.....etc. 搞到話要搵形象指導既話, 好似有d唔係咁好law.... 如果係一間私校既話, 我諗唔會有咁多聲音掛

So creative!       
Minniemouse:-P
‹ 上一主題|下一主題