用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍小學
樓主: 風信子
go

天水圍小學 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 天水圍小學

ydoris

我朋友個女咪讀番何德心, 佢話冇入錯喎!!! 而家學校上緊位, 舊年派位唔錯. 程度比伊小深, 比天小淺小小. 活動+傳統教學, 佢個女讀德好開心, 校長好好.

幼稚園主任話官小傳統教學, 佢大女靜冇問題, 細女好動跟家姐讀可能好辛苦. (個別例子, 只供參考)

其實讀書睇緣份,學校各有長處,最緊要知仔女合咩學校.

如果你鐘意官小收左咪得law, 就算唔收, 讀番何德心都唔差, 唔洗煩, 事事自有安排.

係呀!!2件讀直資好"金"ka

RACHEL&MAVIS

上次加學費單野外人唔係好知. 因01年小學博覽寫明學校係$900.00 x10月, 開校時校方見市度差減左學費至$650.00希望吸引多些學生. 申請入讀前有個坐談會, 講左學費每年會加百份之十至十五. 所以2 年後加到千二係意料中事, 暗地裡聽聞加左依次3年內唔再加(唔知係咪).

因學校支出主要係教師薪金, 我地老師全部pass 曬中英文基準試, 每位都能以英語或國語授課.  外籍老師比津校多, p.6每班有2位班主任, 一位本地人, 一位外籍老師, 全校師生比例為1:17.所謂羊毛出自羊身上. 加左學費俾我地見到用得其著都ok.

果年學生流失人數校務處貼左出黎, 如果冇記錯好似係30幾人.

家長會中得知好多家長係教師, 佢地知直資唔係話加就加, 要政府批先得, 如果加得犀利, 佢地會第一個出聲.同埋睇佢俾既資源冇可能再加得多.

係喎!!!好似誇張左..........sorry.... 我朋友係李兆基家教會活躍份子,佢個女讀左3年. 舊年9月轉校.佢話識既走左10幾個. 各bk mami 學生流失係自然現象,唔駛太緊張.

「你千金入得元小, 我唸佢都好醒. 好多朋友仔女讀李兆基都轉左校, 有個in樓下果間, 個c人校長好串咁話.....讀李兆基轉過黎, 就算我肯收你, 入黎都讀死你. 重要留班重讀. 講左一輪費話都係唔收. 後尾去左ou 頭果間, 半日, 話好正.」
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
不知道這個情況,是有關發表意見的站友親自聽到的,還是經好多人傳來而得知呢?

首先,如果那個校長真的如是說,我的小朋友有機會去這校長的學校面試的話,我也不會讓他去就讀,事關校長也是如此,這學校校風也好不了多少。另外,正如手指有長有短,每間學校的學生學習成績總有差異,有優異的,亦有稍差的,只不過比例多與少吧。上述情況的學生,成績程度如何,我們又知道嗎?憑常理推論,學校收插班生,總不會簡單到「A校的,收!B校的,不收!」吧,反而會看看那個學生具體情況吧。

或許真的曾發生上述那個李兆基學生的情況,問題是,一個學生的情況能以偏蓋全地代表整間學校的情況嗎?

要建立一間學校名聲需要很長時間,要推倒卻很容易。說實在,我們又真的並不容易得知每間學校的情況,都希望多聽聽其他家長怎樣說,使我們為小朋友選學校時能作最好的選擇。但一個傳聞或與事實有偏差的說法,會否令其他家長對某學校存有不良的印象?又會否抹殺有關學校以致老師多年的努力?
我的小賓納會在5月5日出世啦! :-)

為什麼讀李兆基的有那麼多學生轉校呢?小兒今年就是派了去李兆基啊 ,我不知道這校好不好 ,可否賜教 ?小兒有小聰明但性格活潑 ,很肯學中文但英文卻很抗拒,成績中等.
又那些轉了校的學生去了哪些小學呢?我們現在才來叩門轉校是太遲了吧?
抱歉我太多問題了,有點憂心

以我所知(有錯的話請告知),自從取消了學能測驗後,在此前已成立的小學,派位是以取消前三年的平均派位比率來決定之後該校的BAND1,2,3派位比例。對於取消學能測驗之後的新學校,派位比例是以該區學能測驗平均成績來定出,即大約是BAND1,2,3都是大約1/3,1/3,1/3左右。

天水圍區小學有很多都是屬於後者的學校,基本上不存在派位派得好唔好的問題。大家心目中認為派得好,可能係多學生派到去英中。但實情是每間學校只要是BAND1的學生,便有條件選英中,問題是有多少學生願意搏英中,是否有一個好的選校策略,和有多少學生最終能入到英中吧。

所以對於這些新校來說,較多人入英中並不完全反映該校的教學質素,大家考慮小學時,須多加注意啊!

「你千金入得元小, 我唸佢都好醒. 好多朋友仔女讀李兆基都轉左校, 有個in樓下果間, 個c人校長好串咁話.....讀李兆基轉過黎, 就算我肯收你, 入黎都讀死你. 重要留班重讀. 講左一輪費話都係唔收. 後尾去左ou 頭果間, 半日, 話好正.」
unquote

係我一個識左9年既街坊親口話俾我知佢個女轉校時遇到既情況~~我朋友形容果個校長已經標籤左某類學校而抬高自己果間, 佢話就算收都唔讀.

好多朋友仔女讀李兆基都轉左校都係由我朋友口中親自講出 黎, 佢話識既有10幾個.

文中絕無抵毀某校成份, 只係將我知既講出黎. bk係個自由討論區, 相信係bk既mami 係好有智慧, 會自己分析, 每人睇法唔同, 唔會因一個半個case 影響其決定.

BBHONG

你唔駛咁驚, 轉校係天水圍係好平常,因新校多, 尚在摸索階段, 家長發覺入讀後未如"自已理想"會考慮轉校,(未必代表唔好).  

BBHONG 寫道:
為什麼讀李兆基的有那麼多學生轉校呢?小兒今年就是派了去李兆基啊 ,我不知道這校好不好 ,可否賜教 ?小兒有小聰明但性格活潑 ,很肯學中文但英文卻很抗拒,成績中等.
又那些轉了校的學生去了哪些小學呢?我們現在才來叩門轉校是太遲了吧?
抱歉我太多問題了,有點憂心

朋友告知,如站友所指那一期(去年開學)有十數個學生退學,其中一個原因,該校有個別家長在某些事情處理不太恰當,因而最終選擇離校,當其他人查問為何轉校時,有關家長卻以其他理由來解釋,並鼓勵其他家長一齊轉校,在羊群心理下因而出現上述情況。

上述是我所知的情況,但我認為你可拿作參考,始終我也是從朋友方面得知,我建議與其聽其他人說,倒不如最好都係親身了解,看看學生的情況,甚至乎對於一些傳言,不妨打電話去問,看看學校如何回應,我想這會是較好的方法。

我都認同一間學校要十年才可以穩定下來,這是我選官小的一個其中因素.雖然吾知收吾收,但若失敗,讀回何德心亦不錯.一般上緊位的學校,會比較進取,這點是我家姐說的.因她是灣仔區小學的老師.曾教多間學校,不肯考基準試,但她主科教英文.她一直是我的補習老師...我由小學至中學都是她教的.所以我睇番官小的老師,全部經驗比較深,和我家姐相若.
活動教學是適合大部份的小朋友,但若小朋友的自理能力稍差,在學業上會比較傳統教學的學生差.我是傾向傳統教學的家長,小朋友有時只求輕鬆,學業根基便會打得差.學校是好的,但家長一樣要去分析小朋友和學校的配合.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

名位有否知道天水圍那些小學已經或會推行小班教學,學生質數如何?綜援學生多嗎?我支持小班教學,但又担心多綜援學生,影響日後的社交關係,對不起,不是(期)視,是担心,feel unfair :cry:

請問知唔知科小多唔多功課做嫁,我而家都頭痛緊簡邊間好,我想簡係活動教學果d,我個女好唔鐘意做功課,而家每曰2樣都唔很做,請問大家有咩好意見,唔該哂...... 我有諗過和富要比$$果間,好唔好呢              
我最愛嘅包包&b豬

包包b豬,
如果妳個女咁吾鐘意做家課,咁你真係要搵d活動教學的學校俾佢啦.不過我認為有d學校寫住係活動教學,其實都好谷d學生架.真係要問下d學生家長參考下好d.
我鐘意傳統教學因為我知我個女應付得到,佢一個鐘就可以做晒成個假期的功課,有時我要叫佢吾好做咁快,分開來做tim.. 所以選學校真係好頭痛架..選左又要派到先得,難上加難..唉.
做父母真辛苦..

包包b 豬:
前幾日見到個鄰居﹐佢仔仔係讀科小﹐因為我對呢間學校都有興趣知多d就問佢﹐佢話前陣子d 老師先問佢地d家長(家教會)覺得學校點﹐d 家長反映的係﹐覺得學校越行越行返轉頭﹐並唔係佢地期望咁活動教學.....我問咁佢覺得學校點﹐佢話ok ﹐就佢仔仔而言真係麻麻﹐而佢仔仔係非精英班﹐佢話附近阿XX都係同校﹐人地就好似幾好﹐XX係精英班的精英班(可惜我唔識XX的媽媽).....我聽完都有d失望:-|
而普通話方面....佢意思都係麻麻....下次我再問詳情d先~

咁多位如果關於科小的問題想問下﹐或者提出黎﹐我下次見到佢問下佢﹐再上黎報報料~

RACHEL&MAVIS

唔該晒你ar!! 我聽日都會走去睇睇, 視察一o下先~~

[quote]
RACHEL&MAVIS 寫道:
+MaMiAKiRA+:

原因係話和富D小朋友英文同普通話都"lok lok 聲",講得出寫都應該OK,你做父母鍾唔鍾意?不過都要睇荷包鍾唔鍾意,一個月學費+車費+飯學錢...$$$
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

soong,

hi~~~ o感你鎖定目標未ar!!??  
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題