用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!

各位,
我想問下問interview時會以乜野形式interview小朋友呢.. 會否in 埋大人呢..  
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

我都想知啊!請問有冇人可以幫到手?請問interview時衣著應該係點?

JoJo 寫道:
各位,
我想問下問interview時會以乜野形式interview小朋友呢.. 會否in 埋大人呢..  

JoJo

還記得上年面試, 先在一班房等候, 叫名之後再帶往活動室等候正式面試, 同一時間有大約有三四位老師負責面試, 佢地比D玩具食物叫小朋友

hohei02

我好casual,只係幫囡囡著

醒目開學勳章 王國長老

Liu,
好多謝你既分享...

其實呢間都係我心中想揀既學校呀... 我想問下佢地有冇普通話同英文當上呢..  
主愛我

Liu,
嘩!你真係答interview答得好詳細呀!勁!!!

JoJo,
好呀!明年我們又多一個朋友仔了!

heima,
我都未上個個網頁添!可唔可以俾個網址我呀?thanks!
因為李老師係向上幼信負責幫手的,我囡囡初初返學時我不停問她好多野,她都答得我好詳細,反而班主任就唔係太好!

hohei02,
我上年都係同囡囡著條裙仔!其實著斯文d已經OK!
------Pochacco2001(Ming)------

兩樣都有得上. 普通話就會有個能操純正普通話的老師教(所以佢講廣東話會有些少唔正), 但英文就不是由外籍老師教.

Pochacco2001,

學校網頁:
www.stmkg.edu.hk
helencyl

Hello, 各位Mummy

我仔仔又係讀聖瑪加利大幼稚園, 上幼信班, 同Pochacco2001嗰女女讀同一班, 預埋我Talk

我的小朋友亦是讀上幼信, 以後多D聯絡   

嘩,好多上幼信班媽咪係度, 咁下幼信d媽咪呢? 有無呀? 其實下幼信都係得14個小朋友咋

記得上年, 本來無心黎呢間, 我都係最後個幾日先上application form, 面試都係諗住俾仔仔去玩下, 到收在仔仔後, 我都唔諗住去交留位費, 而我家姐個囡囡都收在, 佢就諗住俾佢囡囡係聖瑪加利大讀, 佢叫我陪佢去交留位費, 點知我係下幼信個counter見到我仔仔張臨時學生証, 諗諗下, 都係交在留位費攞在張証先, 同埋俾d時間了解下間學校....最後諗在三個月, 都係揀在呢間, 又預正每次要去學校做校服, 交咩交物, 都係我唔駛番工o既Saturday..嘻嘻, 我係咪好求其呢?

講真...係諗個三個月, 我係問個好多人, 先決定揀呢間

仔仔半夜醒在話都話要番學,我覺得無揀錯

醒目開學勳章 王國長老

各位,
好開心得到咁多回應呀..

Liu,
其實我老公話係幼稚園黎講唔需要真係要外藉老師教英文既.. 佢話只係口碑咋.. 佢話反而小學, 中學有外藉老師會好d ..

各位,
我又想問下.. 而家你地讀緊, 一班有幾多人, 師生比例係一比幾多呢?

有冇親子旅行家.. 仲有佢地開放日係幾時呀..

heima,
我相信係天主為你同你個仔安排讀呢間學校呀.. 好戥你開心呢
主愛我

JoJo,

佢地好似冇open day, 佢地歡迎家長星期六去學校參觀, 我上年都係咁.
至於師生比例係1:11, 每級有三班, 用年齡分班, 所以大仔大女會編埋同一班, 佢地學習能力會差唔多.
學校亦有好多親子義工活動, 例如中秋節教小朋友整月餅; 十月份又有萬聖節活動, 亦都需要家長義工參與, 我是在職媽咪, 我只可以選擇性地參與義工工作.

kakibeebee & chuchumama,
好歡迎你們加入呀!

chuchumama,
我想問o下你小朋友叫甚麼名呀?你係唔係自己接返學放學的?真係開心!原來這裡最多小朋友係讀上幼信的!因為我係自己帶小朋友返學放學的,如果你都係,咁我們咪可以見o下面囉!

heima,
o我!咁你家姐個小朋友現在係唔係一齊讀這學校?我都係朋友介紹我選這間學校的!暫時都覺得幾好!最緊要係小朋友返學返得開心!
係呀!下午班d小朋友係小d的!不過咪仲好,等小朋友可以專心d!
可唔可以俾你仔仔個名我呀?因我會在P,1update資料!thanks!

Liu,
嘩!你d效率真係好快呀!而且好詳盡呀!

helencyl,
唔該晒你呀!
另外,我想問o下你囡囡以前d冬季校服有沒有唔o岩著的可以給我呀?因為今日收到要買冬季校服的通告才知道校褸要成二佰幾蚊一件,好貴呀!

各位媽咪,
我已經在P,1 update所以資料!如果發現有錯誤請通知我呀!thanks!
------Pochacco2001(Ming)------

醒目開學勳章 王國長老

Liu,
多謝你回應我.. 嘩.. 乜咁正1:11呀.. 仲有佢地分年齡黎編班.. 仲好.. 因為我個仔係02年10月出世家..

親子活動唔錯喎..

你更加使我了解多左間學校, 同埋更加想個仔讀呢間學校呢..

星期六可以參觀呀..等我搵日打電話睇下先.. 其實interview時能否望下間學校家.
主愛我

JoJo,
係呀!我囡囡現在讀o個班全部都係就快3歲的小朋友!我覺得這樣分配真係好好!因你平時見到3班的分別真係好大,小孩大d真係大d,完全唔同的!
你interview時當然可以望o下間學校啦!

各位媽咪,

今日收到買冬季校服通告,唔識得點樣幫囡囡度身,所以唔知買幾大? 又冇時間返學校睇版, 請問有冇媽咪可以幫手? 我囡囡夏季校服着緊22號,外套17號,運動衫18號,就全部都係o岩o岩好,下年應該會短, 唔知冬季校服應該買幾號 ?  

Thanks

sorry, 我好似記錯,師生比例好似1:13

Pochacco 媽咪,

我個小朋友係仔仔, 叫正樂.  我是在職媽咪, 但現家放緊大假, 所以呢兩個星期會自己湊番仔仔, 可能我地已經見過面. :

我覺得這間幼稚園不錯, 雖然我覺得仔仔暫時仍未好投入, 可能佢返

我都唔知買校褸size買幾大好, 着三年好D? 定係一年一件好D? 講真都幾貴吓, 二佰幾, 我啲衫都無咁貴, 但呢啲$又唔慳得, 好貴啊!!!     

又無mummy今年參加咗義工, 多唔多嘢做呀? 俾啲意見我啊, 因為我今年都參加咗義工, 雖然唔知得唔得, 都想有心理準備, 分享吓!
‹ 上一主題|下一主題