用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2012/2013 9月入讀P1家長請入來傾吓!
樓主: wt_bb
go

2012/2013 9月入讀P1家長請入來傾吓! [複製鏈接]

Ivy18018 發表於 12-9-7 18:43
下星期一午膳供應商會送全新抬墊一張及餐具一套, 因為未消毒, 所以自己帶一套已清潔的。

...
謝謝通知!那我就只帶一套餐具,檯墊應該無必要買。

今天看手冊見到老師在手冊投訴小朋友在班房食麵包.....真可憐!可能俾老師話過,個麵包到上完補習班都未食過。請問你們小朋友食乜野早餐?

引用:Quote:Ivy18018+發表於+12-9-7+18:43+下星

原帖由 roccolamar 於 12-09-07 發表
謝謝通知!那我就只帶一套餐具,檯墊應該無必要買。

今天看手冊見到老師在手冊投訴小朋友在班房食麵包.... ...
Roccomolar:

我個囝應該同你囝囝同一班,佢有同我講有個同學仔上堂食麵包!
小朋友剛上小一,好多野都要慢慢適應,因小學好多常規,比幼稚園嚴好多!
大人同小朋友都要一段時間去適應,我個囝都是坐唔定,所以我都好擔心佢比人罰呀!

我聽阿囡講有同學仔因上堂傾計,被老師罰企!
叫小朋友記住小息時先食麵包呀!餓咁耐真係太可憐啦,幼稚園就有嬸嬸及老師貼心照顧,但一上小學乜都係自己,小朋友真係要一段時間先適應小一生活,更何況只開學一個星期!
這個星期阿囡係食牛油搽麵包、旦糕及燒賣做早餐!小息就有食餅乾、紫菜or旦糕,返學前我再提醒佢小息一定要食嘢!

JANETHIM 發表於 12-9-8 17:58
Roccomolar:

我個囝應該同你囝囝同一班,佢有同我講有個同學仔上堂食麵包!

係,你仔仔同我仔仔是同一班的 - 1S,今天上小號時就坐在你仔仔隔離。今天見到譚老師,佢話我仔仔剛完早會時在堂上偷食麵包,佢係靜雞雞食以為無人知,但譚老師問佢點解咀郁郁佢又唔敢答,後來被老師發現要他吐出來。可能怕俾老師鬧,所以無再食到,跟著去功課輔導班,果道又唔俾食野,結果等到我放工都無食到。跟著食得好匆忙就去學游水,那天真可憐!佢真係要慢慢適應,唔再係幼稚園可以走來走去及隨便頃計。

大家好 ! 我囝囝讀 1R 班係紅社呀 !  上星期已經帶了檯墊等佢食零食唔好攪到周圍污穢呀 !

Chelsea媽咪, thank you for sharing  
請問21日的家長教師聚會值得去嗎?
22日上午到中學參觀的活動我們有事去不到, 如到了二年級才去OK嗎?

Sorry, Chelsea Daddy

Hi, 我的女兒讀 1R 班, 我是住將軍澳站而要每天送飯到學校

自我介紹先,我係lamie daddy

各位好, 我囡囡是 1R 班的. 我會參加 21 Sept PTA 聚會及 22 Sept 講座. 大家到時見.

各位好, 我囡囡是 1L 班的. 有冇家長有返學校做義工呀?
.

babypetpet 發表於 12-9-13 00:09
各位2012/2013 小一既家長, 你地會唔會考慮响facebook開一個 "陸慶濤2012-13 P1"群組呢? 因為响fb度傾好似 ...
贊成呀

I created the FB group called "PLKLHT 陸慶濤 2012-13 P1", please join!!! (You can search under FB or PM your FB address to me so that I can add you in the group)

I will join the talk on 22 Sep p.m.

GaryPig 發表於 12-9-13 16:35
I created the FB group called "LKLHT 陸慶濤 2012-13 P1", please join!!! (You can search under FB or ...