用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無P.3的家長?
go

有無P.3的家長? [複製鏈接]

如有, 可以多個家長傾下!

[ 本文章最後由 Bryanmama 於 07-9-25 11:47 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 Bryanmama 於 07-9-22 09:50 硐表
如有, 可以多個家長傾下!

Hi, 大家好!
還有沒有其他 P. 3 家長呀?

開學一個月了, 你們小朋友的班主任好嗎?其他科的老師又如何?

Hi,

又見返你地啦, 好久不見!
我仔是3D, 你地呢?
老師方面我都不知, 全部以前未教過.
我覺我P.3開始工課比較多, 特別thur&fri超過十樣, 不過好在無嘜抄寫, 你地係不係?
特別英文每課有revision要小測, 你地有無?

Hello, 大家好
我仔仔喺 3B 班,佢個班主任上年教佢普通話,今年教中文。
其他科的老師全部未教過!
我都覺得佢好似大個仔咗!但都仍有 d 烏 sir sir!
今年 d 功課好似多咗同深咗,可能因為要應付那個 TSA 吧!

Hi, Bryanmama
請問你仔仔英文課怎樣每課有小測?
我都想知道我個仔嗰班教的東西會否同其他班有好大分別!

希望大家多多指教!

eng revision是開始教那課時派張紙, 內容是那課的生字及句子, 要家長簽名, 寫明幾時test.
unit 2 tested on 27/9.
test時老師說出中文句子, 學生寫出eng, 有部份生字提供參考.

在P.2時, 有家長說某2班(好似A&B), 一班特別多chinese & 一班特別多eng額外工課+test, 有無聽聞?

Junior-Mom:

你仔or女讀邊班?

有無P.3的家長?

Bryanmama ,Junior-Mom, Marskat

你好! 我小朋友讀P.1,你們知不知何時會有家長和老師面談機會,因想知更多仔仔在校的學習情況,跟得上與否?請問知不知評估結果可影響甚麼?是否不影響考試名次?有興趣班校隊訓練是否難入嗎?(以你們小朋友在校已第三年經驗)

想同班主任面談, 除家長會(通常最尾得30-45分鐘+大班家長, 問不到什麼)外, 每天放學都有機會見到班主任, 因是班主任引領到有蓋操場, 等d學生散曬, 就可以單獨對話. 但如是不家長接送, 要等閱卷日, 就每個獨立見.

評估是想家長知子女的學習情況, 加以注意, 不計分.

興趣班校隊訓練 - 不知

黃埔宣道小學 » 有無P.3的家長?

Bryanmama

你好

現在了解多了, 想問一問星期六家長班通常講甚麼?是否帶點聖經講座?十一月考試,何時知道結果?但現在好像沒有太大測驗,黙書暫只有二次?

Hello, 各位三年級mami,

我囝囝現讀一年級, 我有以下問題, 請指教.

中文同英文默書一問:

我成日聽人講話小學個個星期都要默中文同英文, 但我發覺囝囝好似唔係個個星期都要默書咁嘅 .
啦! 前日同琴日默完中文同英文照計應該即刻比默書範圍咁下星期先可以再默, 但係默完好似無再比範圍, 即係下星期唔駛默啦. 如果下星期先比範圍再多一個星期先默, 咁即係格一個星期先默一次中文同英文law. 你地明唔明我講咩呀!

家長班沒參加過, 晚上不得閒.

通常教完2-3課會有個評估(FA).

點書沒有規定多久一次, 記得舊年中文好似大約10-12次(因不是每課都默), 英文每課默一次. 通常預早1星期通知.

Marskat 你好,

今年我個仔也是 3B, 你有沒有出席今天的家長會.

原文章由 marskat 於 07-9-27 23:06 硐表
Hello, 大家好
我仔仔喺 3B 班,佢個班主任上年教佢普通話,今年教中文。
其他科的老師全部未教過!
我都覺得佢好似大個仔咗!但都仍有 d 烏 sir sir!
今年 d 功課好似多咗同深咗,可能因為要應付那個 TSA 吧!

Hi, Bryanmama
請 ...

原文章由 eltonmama 於 07-10-6 22:02 硐表
Marskat 你好,

今年我個仔也是 3B, 你有沒有出席今天的家長會.

Hi, eltonmama
我都有出席呀, 差黑衫帶眼鏡坐門口那個就是我. 終於都有同班嘅家長啦!你坐哪兒?希望日後多 d 交換意見啦!

Bryanmama
多謝你的回應!我仔仔話他們無默句子, 只是用中文講生字, 叫邊個同學識就出黑板寫. 我覺得你仔仔的英文老師幾好啊!

開學初期阿仔話又唔鍾意上英文堂, 因那個老師唔好喎!好彩今日問佢佢又話而家又覺得英文課幾好玩, 我就安樂 d

上年教他英文的老師很好的, 好有愛心和耐性, 令他由一年班唔鍾意英文變成鍾意, 真是很多謝她!

我個印印走咗佬, 這星期攪到我好倦呀!又要返工又要湊仔

marskat

我坐在黄達榮後面, 你個仔昨年也是同班。 昨年我見過了你, 不過不知道是你。

有無P.3的家長?

Hi , 高年班家長

我是小一家長,很高興在此能認識高年班家長.我小兒讀P.1,希望以你們幾年參與學校大小活動的經驗,可否給我多點此校的資料.
1.  7/12 全校學校舉行旅行,以往家長有份參與嗎? 要預計請假了.
2.  11月底考試,通常中,英,數考甚麼?老師會讀,解釋一次題?      我擔心仔仔未識看,了解.
3.  校隊訓練會否很難入?自己參加可以嗎?通常怎批選?
4. 閱卷日當天會否 知道班中考試名次?
5. P.2-P.6 是否只有一班精英班嗎? 平均是否要考班中1-8名左右才可入選(以五班計算)?
6.平日一定要上鋼學習嗎,會計考試分?

Tracy:

1) P1-3旅行家長可以一同參加, P1大部份家長都會去, 請定假啦.
2) 小一家長(11月初)會詳述.
3) 不知
4) 閱卷日不知名次, 以前是派成績表時連另一張紙仔寫上在全班及全級的名次. 今年是04/1.
5) 只有1班, 以全級成績單
6) 應不計

黃埔宣道小學 » 有無P.3的家長?

Hi,

唔該!
我實在很多問題發問,希望你們不要介意.
1. 我在想到11月尾,校試期間哪幾天,會否提早放學?預備要應付假期安排.
2. 通常幾時換季(校服)? 我是自己去買.
3. P.2-P.6是否 A班 就是精英班? 因看資料A班有平均38-39人多.
4. 一年有三次考試,11月尾考試,但之前未見有測驗?
‹ 上一主題|下一主題