用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 1B班家長在嗎?
go

1B班家長在嗎? [複製鏈接]

今天數學功課是否要做作業(二)?我囝手冊冇寫:作(二),但網上功課表有:作(二),但作業(二)14號的時候已經做了,那究竟做什麼呢?現在我叫他做了作業(三)。
另外,昨天數學科派了黃色file同幾張灰工作紙,那些工作紙要做的嗎?還是先放在家裏,老師叫做時,才做完交回呢?我囝說老師話要全做好,今天交回,但剛檢查他的書包,工作紙仍在,沒有收去。
   0    0    0    0

回覆:hinhinboy 的帖子

你好!我是1C班家長,我唸你最好跟綱上黑板。因為學校正式功課,希望幚到你

Sorry, 成個星期都要跟功課,無上網添。我都係睇網上黑板,我女話灰工留在屋企,寫手冊先做,做完交返去,改完放入folder keep好。阿女仲話成疊不用摵開,希望幫到你

回復 orenji 的帖子

Thanks orenji!你囡囡適應嗎?
我囝囝暫時都幾好,係數學科上經常同老師講的有出入。
仲想請問你有冇收到一張關於星期五興趣小組活動的通告?
我見網頁上有這通告,但我又沒有收到。

大家keep in touch!

hi, hinhinboy,

昨天(24/9)只派了運動會自選通告(no.35), 你無咩?  班主任蔡老師在家長會當日講過好習慣當天所有派發給學生的通告,傳單都一併計算寫在黑板上的通告 (  ) 內。

另外, 昨天中英數都派了其顏色file 用來放工作紙, 數學陸老師將全部啡工派回來, 之前係灰工, 我連file放在阿仔功課袋內之後阿仔回來話陸老師收番(是嗎? 我怕只是放在學校的一間間內,連同視藝用具一起放.)  如果真係收了, 那派回來做咩??

希望有其他家長知道其中原因.....

回復 dickyyim 的帖子

Hi dickyyim,
因為昨天啡工要做(一), (二), 所以今日要交, 而且係成疊交回, 不用拆開的. 上次灰工交功課時, 我囝囝拆散了交, 但老師好像要收全疊的, 所以我囝囝說:下次再做灰工時才一併交回.
昨天, 我有收到運動會自選通告(no.35), 但我講緊的係"[032A] 有關「週五興趣小組上學期選組安排」事宜", 呢張通告好似係(20/9), 唔知大家有冇收到呢?

我女係1C班,冇收過

我有收到,因阿仔要集誦訓練

回復 zzoe 的帖子

你們1C都冇,係咪未開始派呢?

回復 Lingcheung 的帖子

Hi Lingcheung,你係收到通知入選回條,定係通告32?

hinhinboy 發表於 12-9-26 10:39

Hi Lingcheung,你係收到通知入選回條,定係通告32?
以前老師已派了集誦錄取/不錄取通告, 阿仔不被錄取, 我想所以無收這份通告。

數學D 啡工同灰工都幾混亂, 我見有灰工(1)(2) 做了, 但無收無批改, 仍放在功課袋上。我想都要打去問下老師, 陸老師是新來任教的。

dickyyim, 我同你有同感. 覺得數學科比較混亂,好似每樣都唔知點做咁. 我又係覺得佢係新老師,所以會亂d 不過咁諗又好似唔係咁好.
灰工(1)(2), 我囝囝交了, 老師亦派回, 已放在大file裡面.

32a通告是p.4-6; 另收到是32通告,關於集誦訓練

係通告32, 內容係星期五興趣小組上學期選組安排, 我諗住係每個小朋友都可以參加的, 因為係課堂時間上的, 我諗住老師會選不同的同學參加不同的興趣小組的.
之於集誦訓練, 之前的通告已經講了, 如果入選會係星期五興趣小組時段練習.

1c数学是蕭老師,工作紙是全叠放學校,每次只派回要改正或是功課的幾張

明白,因為我見阿仔有通告就簽回給老師。

Lingcheung 發表於 12-9-26 12:27
1c数学是蕭老師,工作紙是全叠放學校,每次只派回要改正或是功課的幾張

...

這個安排都合理, 我不相信老師會整份派俾學生做其中一張再整份收回批改.

hinhinboy 發表於 12-9-26 12:18

係通告32, 內容係星期五興趣小組上學期選組安排, 我諗住係每個小朋友都可以參加的 ...

印象中無見過, 只是之前有一份自己報名的興趣班(英文, 圍棋, 足球)通告, 多在星期六上.  在課堂時間上的興趣班通告就無印象 (見的都好似3:30開始的)........ 因阿仔搭校巴, 過了放學時間上興趣班接送會煩d.

但老師真係咁做, 上次灰工做(三), 我叫阿囝只交一張工作紙回去, 他回家說, 老師要他全數交回, 今次給他一次機會, 下次要寫手冊.
另外, 我都覺得唔應該全部交, 明明設計係散開, 唔洗他們帶咁多東西嗎!

回覆:dickyyim 的帖子

唔係個個有,我個仔都冇

‹ 上一主題|下一主題