用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 對播道的感覺
go

對播道的感覺 [複製鏈接]

其實佢要考家長,有d似見工,對於唔係好識表達既家長,唯有靠小朋友,所以入去機會應該唔大。我係最快出來的一位。
佢學校係好靚,但外面沙塵好勁,一出來就係重型泥頭車,其實都係四圍都係地盤,睇見起碼5年時間先會完工,空氣十分之差。對於氣管唔好小朋友真係要考慮清楚。
佢地面試安排十分好,好多人手同學生幫手,過程好快。知你地會考幾間,所以有得改時間,真係細心

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:對播道的感覺

我覺得只係想了解下家長想法姐,吾好想太多。好似我咁真係了解活教學亦鐘意,入去見家長我夠膽講句吹得天花亂墜。又如何,咪一樣吾收我個仔!都係小朋友表現緊要d

stefi  我都係鐘意呢間, 但我講野好差, 唔知有冇機會  發表於 13-9-30 13:55

引用:其實佢要考家長,有d似見工,對於唔係好識

原帖由 manfung79 於 13-09-29 發表
其實佢要考家長,有d似見工,對於唔係好識表達既家長,唯有靠小朋友,所以入去機會應該唔大。我係最快出來 ...
未去有期望,去到又兼環境差,陰公豬……

回復 manfung79 的帖子

我反而覺得似見工至好,坊間大把見工書教你如何主導面試,只要準備充足,唔難做!我當天是同一房內最後走的一個,其他家長說被問了4條問題,我計來計去,我只被問了3條,整個過程大部分由我們講,舉埋例子證明自己的論點,令考官也認同自己的說法!多得在ek和其他人辯論得多!

當然,我認為家長面試多好,所佔的分數也遠不及小朋友的部分,我見得多好也不代表會收我的小朋友,學校還有很多考慮,盡了力就無悔。

對於環境,我就完全接受到,因為我家與播道只有5分鐘路程。

祝大家好運啦!

stefi  我問左2條咋  發表於 13-9-30 13:55
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

雖隔離地盤較噪,但覺得學校夠大很不錯!哈哈!我也是最快講完既家長,可能我先生沒有去,另外一個致命係我著T shirt同牛仔褲(俾先生話我唔尊重場合!!),仔仔唔識答英文題目,又無準備同唔係基督徒,種種因素足以知道衰了!

HaYi  我阿仔2年前我都係趕完早上個間中午見EC, 又唔知要見家長, 穿得求其, 又不是基督徒, 但都有offer, 不關事.  發表於 13-9-29 20:07

好想讚下播道,交form時間長,又接受郵寄,撞左時間又幫你調,整個面見過程流暢,一round in晒小朋友同家長唔再煩,會從家長角度出發,比其他學校好好多!

我係最後走的,因為和阿仔去廁所,校長在外面等我們,我太太說他想親身送所有家長,他還送多一粒糖畀阿仔,非常親切友善。讃!

青蛙人    發表於 13-9-30 10:13
bckwong    發表於 13-9-29 22:34
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章

我感覺好好,一次搞掂,唔洗煩,阿sir問得夠直接,簡單快趣

請問知否家長佔分數幾重嗎?我都是最快出來那對,感覺老師好快等我答完一停時就即問下一條,可能我見4點幾,老師已想快d收工,其實我仲想答

引用:請問知否家長佔分數幾重嗎?我都是最快出來

原帖由 PurinBB 於 13-09-30 發表
請問知否家長佔分數幾重嗎?我都是最快出來那對,感覺老師好快等我答完一停時就即問下一條,可能我見4點幾 ...
我int 4:40的, 老師肯定唔係趕收工, 只係要個流程smooth唔好阻住下一批面試。

happy_lavender  我都係in4:40pm,重要係这這時段的第二批。  發表於 13-9-30 23:54

點解話似見工?

回覆:fishmaruko 的帖子

老師問點睇怪獸家長?

happy_lavender  都幾難答喎,好彩無問我呢條。  發表於 13-9-30 23:57

回覆:GLAU530 的帖子

咦?我得2條questions咋!

不過他們學校人手充足,識幾個人入面讀都開心,有愛心!

今次係我第二次要見老師,果過程係好流水作業式,最簡單個老師連個學生file都無係手,佢只抄低貼係家長身上個申請no.。其實我估學校只係想睇下家長係咪一個可以清楚表達自己,同能夠同學校溝通既人,答幾多問題同點答法反宜唔係重點,大部份家長都一定有做下功課,對學校一定有認識,而問既問題亦全是大路野,所以我覺得家長既面試唔會好大影響,我諗大家有用心去答就OK。

回復 manfung79 的帖子

我打去話無得改GA??

點樣可以改時間???

引用:今次係我第二次要見老師,果過程係好流水作

原帖由 erniec 於 13-09-30 發表
今次係我第二次要見老師,果過程係好流水作業式,最簡單個老師連個學生file都無係手,佢只抄低貼係家長身上 ...
Same here

我都冇得改

回復 wendyaupooh 的帖子

可能要早講先有,唔係佢地安排唔到對調。

佢唔係對調,佢解釋係將之前改既全部改晒去5號,所以而家冇得再插時間

‹ 上一主題|下一主題