用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: nmy1024
go

分班試 [複製鏈接]

回覆:分班試

學校都未教兩位減法,只係自己教定,乘數都只係當歌仔,佢跟本不明白箇中原因。

回覆:HILDA0817 的帖子

始終係第一次緊張了些。

HILDA0817 發表於 12-6-14 19:18
其實唔使太擔心考試 , 考試只係分班用.
一來第一次要考試; 二來好怕個日會係叫留低既其中一個家長啊~~ 所以我心情難免緊張!
不過我同亞女講個日去學校要做d功課, 好似平時學校派回來d工作紙咁, 自己識就做哂佢啦!

HILDA0817 發表於 12-6-14 19:18
其實唔使太擔心考試 , 考試只係分班用.
都唔想真係去到最差果班...or 其實呢個試只係比老師知下小朋友既程度, 因為話哂都係來自不同學校地區...之前又唔可以見, 又唔見test,

stephanielum 發表於 12-6-15 10:38
一來第一次要考試; 二來好怕個日會係叫留低既其中一個家長啊~~ 所以我心情難免緊張!
不過我同亞女 ...
又係喎....我就話左俾佢知叫做考試,  都似平日既工作紙...

nmy1024 發表於 12-6-15 12:14
又係喎....我就話左俾佢知叫做考試,  都似平日既工作紙...

咁你再回去同亞女補充下話好似平時做工作紙咁,  叫佢唔駛緊張, 識做就做哂佢就嘞!

我就係怕亞女緊張, 第一次去到陌生既地方, 又要考試都好多壓力下架嘛, 所以咪咁同佢講, 等佢起碼唔駛驚唔識做會點? 希望依樣方法有效啦~~

學校無精英班架 , 學校只係想每班分勻d !

HILDA0817 發表於 12-6-15 20:03
學校無精英班架 , 學校只係想每班分勻d !
唉, 唔知有無精英班, 當然希望無, 至於話哂都係考試, 都唔可以懶懶閒, 都要俾d 姿態阿女睇, 考試--->都要預備既...
想得正面一點, 學校揀唔到學生(因為都係派入黎或者自行報夠分就收), 不知學生程度, 考一個試, 起碼知道呢屆既學生程度如何, 從要adjust一下, 都係可以理解的...對嗎?

‹ 上一主題|下一主題