用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 六年班了, 升中好緊張 (有結果了)
樓主: laumanwinnie
go

六年班了, 升中好緊張 (有結果了) [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Hi laumanwinnie,

唔緊要啦其實個分班試都好難下, 今日開始番輔導班, 如果3科都要輔導多數讀d,e 班, 一科都仲有機會c或a, 本science 係好深, 不過開學老師會幫佢地溫下有d dictation, 同埋中一老師都會 highlight d 重點佢地溫既, 不過講真一開學就好busy, 功課, dictation, test & quiz 係咁接住黎, 唔緊要啦慢慢會適應, take it easy !

chatroom台長 發表於 12-7-23 11:19

唔緊要啦其實個分班試都好難下, 今日開始番輔導班, 如果3科都要輔導多數讀d,e 班, 一科 ...

台長: How long is the 輔導班? Thanks
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

回復 GiCa 的帖子

Hi GiCa,

7月23-27返5日,  我女上年佢輔導中文一科, 都係上堂講解下比份野你番黎做, 學到幾多大家心照啦 !

chatroom台長 發表於 12-7-24 13:39
回復 GiCa 的帖子

Hi GiCa,

Thanks 台長
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

引用:回復+GiCa+的帖子 Hi+GiCa,7月23-27返5日,

原帖由 chatroom台長 於 12-07-24 發表
回復 GiCa 的帖子

Hi GiCa,
台長,請問中學嘅要求喺唔喺好高呢?奌解咁多人要補底呢?中學訠冇冇講過甚麼成績先要返中一輔導班?

回復 pooh仔 的帖子

pooh仔,

講真呢個輔導班點樣定咩人要去輔導真係好攪野, 有人一科都唔駛輔導居然讀C班唔係A班, 又有人要輔導但係讀A班, 所以要求高唔高無人知, 全部係學校決定, 但又唔可以唔去, 如果唔去要寫信比校長, 所以邊有人會唔去, 呢個星期咪當比個女認識下D課室係邊.

回復 chatroom台長 的帖子

可能一科都唔駛補的是marginally pass, 補一科的可能另兩科很強呢。

我女嗰界都有個同學要補中文,佢阿媽係完全冇心理準備,book 哂飛去旅行,結果要改行程,因為個同學係小學精英,F1 都係考全級 top 10!

回復 laumanwinnie 的帖子

唔好擔心啦 ! 你請左假應該無咩大影響, 其實呢個輔導班又唔係好serious 果隻, 輔導完就算都無咩跟進, 最緊要都係開學讀好d, 如果真係分到去D,E 班都唔緊要, 只要自己努力我見有d 都好叻中二升番上B,C 班, add oil !

回復 laumanwinnie 的帖子

唔駛客氣, 輕鬆面對擔心唔得咁多, 況且人生讀書都唔係全部, 開心健康更重要{:1_1:}
‹ 上一主題|下一主題