用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學
go

番禺會所華仁小學 [複製鏈接]

小兒於09/10入讀小一, 關於華仁小學, 本人想了解多些, 可否給點意見... please help and let me know your thoughts. thank you in advance.

1) 功課量是否很多?
2) 學校課程是否很深?
3) 學生表現/操行如何?
4) 教學方式...傳統/活動教學?
5) 校長&老師對學校嘅熱誠? or 對學生嘅態度? 有愛心/ 有耐性?

thank you thank you.

cheers
   0    0    0    0

Yes, same here, pls let us know.  My son will apply for P1 2009/2010

Thanks

原文章由 MommyCynCyn 於 08-6-19 13:08 發表
小兒於09/10入讀小一, 關於華仁小學, 本人想了解多些, 可否給點意見... please help and let me know your thoughts. thank you in advance.

1) 功課量是否很多?
2) 學校課程是否很深?
3) 學生表現/操行如何?
4)  ...

1) 功課量和考評次數算多,家長都要跟得幾緊
2) 課程不算深,跟一般小學無異
3) 學生好純品,可能因為區分問題,學生都有家教,唔似一般屋村小學
4) 傳統教學,唔覺有活動滲入課室,不過都多課外活動嘅。不過可能因為係男校,只係著重PE發展,學生喺學界嘅音樂成績比同區學生差好多。但係男仔都無所謂啦。
5) 校長,我唔清楚佢有無熱誠,佢第一年做。老師都一個個啦,有D好無責任感,真係當打份工就算,不過我唔可以指明道姓。你特別留意年資幾年果D,佢地係對家長對學生比較無耐性,同埋都鐘意製造事非,攻擊D好老師。對小朋友都好偏心下。但係佢地咁多個之中我最欣我個仔班主任,仔今年讀2A2班,佢班主任姓李,今年係第一年教華小,佢真係好靚女,可以做明星咁靚女,同埋好有才華,我覺得佢係全華小最好嘅老師,比起教左幾年又咩都唔做只係識得點晒MISSLI做果D人, MISSLI真係好出色,希望佢下年都做我個仔班主任。不過可能因為佢太靚女,佢講話同事間都幾多人針對佢。希望佢唔好氣餒,繼續教華小~

Hi Ainwl

Based on your comment, it's a very traditional school, not sure if I should apply for my son.  As he can day dreaming during class, the teacher may lable him, am I correct?

Thanks

原文章由 ainwl 於 08-6-22 10:17 發表
1) 功課量和考評次數算多,家長都要跟得幾緊
2) 課程不算深,跟一般小學無異
3) 學生好純品,可能因為區分問題,學生都有家教,唔似一般屋村小學
4) 傳統教學,唔覺有活動滲入課室,不過都多課外活動嘅。不過可能因為係男校,只係著 ...

如果想聽一個真20年前係起華小讀左6年既舊生問下d意見就msn 我吧.
我都考慮將唔將我個仔send 佢入華小.

原帖由 Dreadmonkey 於 08-6-29 17:03 發表
如果想聽一個真20年前係起華小讀左6年既舊生問下d意見就msn 我吧.
我都考慮將唔將我個仔send 佢入華小.

Hello Dreadmonkey,

I would like to share your view on Wah Yan Primary, my son is now in K2 and is thinking of applying to Wah Yan. What is your comment on the school?

Thanks.

I am an old boy of WY Primary.  It's a good traditional school.
‹ 上一主題|下一主題