用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 請問宣幼有幾大機會上宣小
go

請問宣幼有幾大機會上宣小 [複製鏈接]

Hello

小女今年讀緊宣幼k1, 請問宣幼有幾大機會上宣小 ?
有人話有7/8成, 有人話一半, 不過都有唔少人放棄,
因為宣小係私校, 宣幼既學生係咪都要好似其他幼稚園學生
一樣要報考宣小呢 ? 謝謝
   0    0    0    0

要經過 interview後, 宣小收 60 個宣幼學生
教育王國以外之相冊連結已被刪除

大概一半左右, 如果隋擱門會收嗎 ?

原帖由 Winnietao 於 09-9-22 14:16 發表
大概一半左右, 如果隋擱門會收嗎 ?

叩門, 我又不太清楚喎, 不過知道好多人入到宣小, 都未必讀呀

原帖由 金毛B媽 於 09-9-22 17:27 發表

叩門, 我又不太清楚喎, 不過知道好多人入到宣小, 都未必讀呀

金毛B媽,

未必讀係咩原因 ? 係咪因為始終都係[私小]??

回覆 1# ICbaby 的文章

ICbaby:

YES, 因為宣小係”私小”, even你註冊左, 都可以繼續參加”大抽獎”, 咁如果小朋友有抽獎運, 派得好, 咪去左津校law……
因為宣小實在係”貴”, 除非你係公務員有資助, 如果唔係…… 6年喎, law起個計算機, 都驚嫁……

原帖由 EJbaby 於 09-9-23 12:27 發表
ICbaby:

YES, 因為宣小係”私小”, even你註冊左, 都可以繼續參加”大抽獎”, 咁如果小朋友有抽獎運, 派得好, 咪去左津校law……
因為宣小實在係”貴”, 除非你係公務員有資助, 如果唔係…… 6年喎, law起個計算機, ...

EJ BABY, TKS FOR  YOUR INFO.

於網上討論區, D人成日話宣小好難入, 讀得辛苦, 其實係咪呢??仲耍一體一藝, 我都希望囡囡可以入宣小.不過機會好似好細. (聞說收宣幼60個位)

回覆 1# ICbaby 的文章

我識幾個家長, 有大仔/囡係宣小讀緊, 就真係個個都話辛苦law, 要預左家長們要投放多d時間......

至於機會, 其實我地宣幼生已經好好多嫁啦, 我地大概100人爭60個位, 而其他學生係大約2000人爭另外果140個位, 但返而真係好多宣幼生, 考到都唔讀就真o既......

原帖由 EJbaby 於 09-9-23 12:27 發表
ICbaby:

因為宣小實在係”貴”, 除非你係公務員有資助, 如果唔係…… 6年喎, law起個計算機, ...

yes, EJbaby 講得岩, 就係因為有些小朋友, 大抽獎派得好, 所以唔讀宣小的

其實我想知道宣小點樣考小朋友呢 ? 有無paper 考 ? 定係只係面試interview ?

Only interview. Chinese,English & Maths Only.

原帖由 Winnietao 於 09-10-8 11:52 發表
其實我想知道宣小點樣考小朋友呢 ? 有無paper 考 ? 定係只係面試interview ?

醒目開學勳章

請問一下如果入到宣幼但非居於該區校網,
咁有無可能派番宣小呢?

九龍塘宣道小學係私校, 不過派入去的, 而是考入去的。

原帖由 paklok 於 09-10-20 15:28 發表
請問一下如果入到宣幼但非居於該區校網,
咁有無可能派番宣小呢?

醒目開學勳章

原帖由 aquarius828 於 09-10-21 15:10 發表
九龍塘宣道小學係私校, 不過派入去的, 而是考入去的。

你意思宣道幼稚園都唔會直升其小學嗎?

對, 就算你讀到宣幼都唔等於可以直升宣小的, 個個都要去考的~ 但當然宣幼的學生考入宣小既機會會比其他人大少少啦~

原帖由 paklok 於 09-10-21 23:57 發表

你意思宣道幼稚園都唔會直升其小學嗎?

醒目開學勳章

原帖由 rebeccachor 於 09-10-22 10:41 發表
對, 就算你讀到宣幼都唔等於可以直升宣小的, 個個都要去考的~ 但當然宣幼的學生考入宣小既機會會比其他人大少少啦~

先多謝回覆~
有點我仲未淸楚,
咁如果我唔係住該區,
但成功獲宣幼取錄,
咁我係咪可以照考宣小,
抑或係誇區無資格呢?

係係係, 你絕對可以照考宣小, 因宣小係一所私校, 不管你住那一區, 都可以考的; 如你係宣幼生, 個機會率還會比出面d人較高的。

原帖由 paklok 於 09-10-22 13:02 發表

先多謝回覆~
有點我仲未淸楚,
咁如果我唔係住該區,
但成功獲宣幼取錄,
咁我係咪可以照考宣小,
抑或係誇區無資格呢?

醒目開學勳章

原帖由 aquarius828 於 09-10-23 09:35 發表
係係係, 你絕對可以照考宣小, 因宣小係一所私校, 不管你住那一區, 都可以考的; 如你係宣幼生, 個機會率還會比出面d人較高的。

明白晒啦!! ths so much!!
‹ 上一主題|下一主題