用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 '李宗德小學lunch box' 問題???
go

'李宗德小學lunch box' 問題??? [複製鏈接]

請問有無P.1, P.2家長知道'李宗德小學lunch box'是否好難食呢?   因為我個女由P.1初期起已經向我投訴話d餐好難食, 如果有bread or pizza就揀, 最好唔好揀飯餐....因味道淡, 尤其d瓜好生同好硬. 所以佢要求我比佢帶家長飯, 唉! 我要返工, 暫定每星期如可以的話便抽一日係前一晚或者一朝早煮好後叫工人姐姐步行+搭輕鐵=1小時(單 程時間)送到學校. 佢就會食多d同埋好開心!!

請問有無家長或者有lunch box相片可PM比我呢?
如有便感激留涕... thanks!
   0    0    0    0

我初初都係姐姐帶飯比佢,仔仔見同學仔d飯盒好好味,我未試左半個月係學校叫 , 我仔仔話飯就好少,意粉就好多.
其實我都好想知個 Lunch Box 係點

'李宗德小學l校車' 問題???

非常非常+非常激氣同憤怒!
話說我個女P.2學生, 家住屯門建生邨附近. 平時上車時間為6:50a.m.(最早一位上車), 正常放學為4:45p.m..(最遲一位下車). 但由於有課外活動, 所以一星期有兩日要搭課外活動車....都唔緊要.
好衰唔衰我個女於上星期五同司機講話想自己返屋企(因為星期一也試過, 意思是叫司機於回程時U turn後才給她落車 (咁樣做可以唔使過馬路, 我女話給同車d校友笑, 咁我未叫姐姐接佢時躲埋一二角). 喱件事都係我親口胥1司機+保母講. 但上星期五, 我姐姐打比我我話已遲咗15mins仍未見校車到, 我收到消息後熙係第一時間打比保母喇! 佢竟然答我佢唔知...跟住問咩都話唔知. 再打比司機, 佢竟然答我'咩唔係自已返咩'?! 但阿女係搭緊佢部車, 佢答我最少10mins才到達. 最後要7:00p.m.先返到村口.

講真如果保母打過電話比我話會遲d先返到就無事喇! 司機重要答我'唔係佢自己返咩?' 但當時我個女已經係佢架車裡面. 話最少要10mins才到達村口.
(我只不過想舒發一下...唉

我的仔仔强烈要求給他送饭,他説學校的飯太難吃了。

小朋友都係偏食,好多時4個餐入面都冇個岩佢食,咪話難食囉,但出現d佢鍾意既佢又話好好食,如水蛋,粟米肉粒,焗朱扒,瑞士雞翼呢d,所以我覺得唔係味道問題,而係種類唔岩,不過d瓜真係好有問題,冇其他瓜買咩?點解日日都係翠肉瓜?我仔最鍾意食瓜,就係唔食翠肉瓜

翠肉瓜平D.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原帖由 moondream3003 於 11-10-12 13:06 發表
翠肉瓜平D.

早幾日我打左去飯商黎,我話點解剩係得翠肉瓜,唔用其他瓜,佢話係因應季節時蔬,我話我做過午飯ee,我眼見同我仔都話日日係翠肉瓜,叫佢反映多加留意,佢話ok,會反映用唔用瓜菜

Dear 各位家長:

Lunchbox 問題,我地已經日日都幫小朋友留意住,亦有向有飯商定期留影!我自己本人今年己經係一星期睇4日飯,都唔係話日日都係~單一翠肉瓜,唔知Nokoko 平時係星期幾返嚟睇飯架呢? 有否向即日組長回報過呢?

飯商亦有解說過,時蔬好難可以落們菜類,因為佢地一朝早煮起,就會由九龍即時送入嚟,基於保溫問題,菜類一定會黃晒,所以佢地會用瓜類多,但大家亦傾過呢個問題,瓜類:翠肉瓜,絲瓜,節瓜,苦瓜,冬瓜等~當中以翠肉瓜keep溫會最好! 唔易霖,亦唔易黃~

當然,就此事我地已提意飯商可加入紅蘿蔔,茄子等時蔬,但要知道~咩蔬菜都好,小朋友都係會抗拒!我地每日都留意住佢地食飯既數量,同款色,希望做到個個小朋友都盡量啱食~

家長們!我也希望大家明白,小朋友食怪咗自己媽咪或姐姐煮既飯,部份都會對學校飯反感,原因都只得一個,就係,只要你小朋友唔鐘意食咩,你地好多時都避開唔煮果樣餸,到佢地喺學校,就算個餐係自己揀既,基於營養問題,低鹽低油既餸,對於日日食味道好既小朋友嚟講,當然會有比較啦~

食飯同返學顱書道理一樣,如果小朋友返嚟叫救命,家長就話係啦~d飯又真係差d既,我幫你反影一吓啦~咁小朋友會點諗?

家長們,大家擔心小朋友吃唔飽,其實我地每一個午膳姨姨一樣,不過~希望大家都能互相合作,小食盡量唔好比太多,款式亦最好唔好太吸引,佢地食飽小食,個個都唔願食飯~最後放學返到屋企就話d飯好難食!呢點係相對既~

最後~如果大家有問題,亦可以到facebook 找"和富慈善基金李宗德小學家長教師會" 我地亦會盡快為大家解決問題! ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

我個小朋友每天7:30前吃。没有零食給他,午飯時應該肚餓啦,他還是説難吃。唔知道點樣帮他柬飯。

Daniellin:

小朋友而家揀飯餐係你自己揀既嘛?? 還是係由得佢自己揀呢? 不如試試一個月比佢自己揀,但當中你可能發現佢只會揀定一種餐都唔定,由得佢,試試比佢自己作一次主,正常下,小朋友點都一定食倒半盒飯既,另果半盒,如果係佢自己揀,可能會好好多,但如果試過都重係咁,你可以PM我留低你小朋友班班同咩名,我會幫你留意佢點解會唔食!暫時嚟講~除1C同1D班2班小朋友食飯比較慢之外,其他班D小朋友食飯都食得唔錯架!家長擔心的話,我希望用自己能力做得到既,都幫吓你手~^^ 有冇add 我地pta 個專頁~ 冇既就快d add喇~ 因為呢2年都比較忙, BK真係上少好多呀!^^ 果邊會有更快既回應比你!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 家熹媽咪 於 11-10-12 18:09 發表
Dear 各位家長:

Lunchbox 問題,我地已經日日都幫小朋友留意住,亦有向有飯商定期留影!我自己本人今年己經係一星期睇4日飯,都唔係話日日都係~單一翠肉瓜,唔知Nokoko 平時係星期幾返嚟睇飯架呢? 有否向即日組長回報過呢?

飯 ...

我只睇過幾次咋,冇指定日子架
加上我仔話日日翠肉瓜我先打去反映
但尋日係椰菜花,我仔有食喇
‹ 上一主題|下一主題