用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 星期六返學是否上主科還是課外活動?
go

星期六返學是否上主科還是課外活動? [複製鏈接]

如題。

謝謝!

0    0    0    0

pooh仔 發表於 12-6-11 22:34
如題。

謝謝!
你好.  星期六是這樣的:

閱讀課
數學
班主任堂
小息
中文
英文
小息
創意小組

小一時, 星期五的功課是下星期一交, 但小二就要長周的星期六交. 所以長周前的星期五晚要做功課, 冇得去街街~~!

引用:Quote:pooh仔+發表於+12-6-11+22:34+如題。

原帖由 愛愛地球 於 12-06-13 發表
你好.  星期六是這樣的:

閱讀課
Hi 愛愛地球,
謝謝你回覆!
咁我可以將游泳堂改星期五晚上!
會否是一、三、五年班當星期六喺長週時,所有功課都會順延?
另再問,星期六短週時,學校會否比大量功課㗎?
太多問題,唔熟悉半日學嘅生活!

pooh仔 發表於 12-6-13 11:16
Hi 愛愛地球,
謝謝你回覆!
咁我可以將游泳堂改星期五晚上!
我相信只是小一才可下星期一先交功課, 給他們適應?!  
二,四,六年級長周時都是上星期六上午, 所以不關事吧.
小女小一時, 功課量每周都好平均.  但原來同其他家長傾開先知, 好depend那班的那科老師怎樣比功課.

"咁我可以將游泳堂改星期五晚上"==>小一的確可以. 另外學校都有游泳隊, 到時你收通告看看時間適不適合.

pooh仔  謝謝你詳細解答!  發表於 12-6-13 12:00

回復 愛愛地球 的帖子

不用客氣, 我都係多得師姐家長們的分享, 做好準備, 所以同薪火相傳下去而已.
大家多點分享, 交流~~~!

唔好意思前輩, 我囡囡9月入讀小一, 想問下會唔會好多功課? 小一是返下午, 放學回家已是7時, 我不知怎安排她做功課, 很擔心呢....... 又怕囡囡唔適應

pooh仔, 你囡囡是否9月入讀小一呀? 如是的話, 我地可以多d交流喎.....

回覆:lamsylvia2004 的帖子

喺呀,我囡囡嚟緊九月入讀呀!
雖然有哥哥嘅經驗,但我都有點緊張!
我哋多多聯絡交流!

回覆:lamsylvia2004 的帖子

我大仔初小都喺返下午,大約都喺七奌前返到屋企,就會叫佢沖涼先跟住就開飯!
休息一陣約8奌開波做功課,限佢九奌前做完(基本上有找)! 檢查手冊,溫吓習!
牻絕不讓他將功課留待翌日早上!
瞓醒食個早奌,睇吓書(唔知有冇睇,因我要返工,mon唔到咁多),約11奌吃午飯!
跟住換校服去吓厠所,準備出門搭校車la!

‹ 上一主題|下一主題