用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 41網-你地派左邊間呀?
go

41網-你地派左邊間呀? [複製鏈接]

41網-你地派左邊間呀?

Hello,

想統計一下41網你地小朋友派左邊間呀?

Thank you!

Re: 41網-你地派左邊間呀?

感謝主!我仔仔派到喇沙!
   你地呢?

My friend's got the 5th choice - 華德下午校

1st choice - 拔萃小學

la salle

my friend also 4th choice
muicc 寫道:
My friend's got the 5th choice - 華德下午校

第二志願 ~~ 華德下午校   

我都係派到華德下午校,不過是第5志願。請問S.S.T,這間學校好嗎?點解你排第二志願?上午校好還是下午校好?請解答。

ho_ma 寫道:
我都係派到華德下午校,不過是第5志願。請問S.S.T,這間學校好嗎?點解你排第二志願?上午校好還是下午校好?請解答。

其實間學校都好近我屋企, 不過華德唔係我本網, 係誇網第二志願黎架.......但對於呢區黎講算係幾好.....因為已經辦學好多年.....同埋我睇過d資料上午校唔係咁鐘意測驗考試多d之外, d課外活動又少d選擇, 最緊要係到09年係對面會起好新校舍, 又大d好多, 而且仲轉全日制tim......唔駛比阿仔咁多時間留係屋企攪攪震~~

我聽到幾個跨區都抽到 MCS.

住41 既又抽唔抽到呢???

NO!!!! Not allocated to the school which I didn't choose. Very disappointed.

anyone use others' address in 41網 for lucky draw?

my friends told me it is same chance and don't need to move!

HI lilac,

想分享一下你揀拔萃小學做1st choice 的睇法。

自從拔萃同男拔脫勾之後,拔萃小學的優勢似乎大減。但我親身聽到有新小拔的家長唔係好滿意新小拔的教學,話佢地仲係摸索階段,未成形,而且某d外藉教師可能習慣"自由教育",竟然成個學期都唔批改作業。d家長成日形容自己個仔係白老鼠,只不過貪佢有得直升中學,唔洗煩!

上次新小拔open day,我都有去參觀,我留意到個別班房內的英文作文,明顯同第班唔同。有d班的作文簿好行貨,任學生自由發揮於是,學生之間的差異明顯好大。但又有d班,神奇地有一份設計得相當好的Guide line,step by step 咁guide住學生作句子,裡面亦提供了該主題可能涉及的生字,個人感覺後者果d先係教書,學生先學到野。我唔明點解咁,後來從朋友處聽聞,呢d好講小朋友該年有冇luck,遇唔遇到好先生。

後來,聽聞有人評價舊拔的學業水平比新校更優勝及穩定,這是於多年經驗累積而來的。而且拔萃小學始終係英文小學,又有多年歷史,所以教學已發展得相當成熟。我諗,如果,真係可以為小朋友提供良好而穩定的學習環境,沒有一條龍又何妨?

講真,如果子女有能力,自己又負擔得起,當然想比子女最好,但如果只係名過於實,到頭來錢又洗左,子女又得唔到恰當的教育,甚至壞了基礎,咁就大事不妙。

唔知大家對拔萃小學有咩消息或意見?請分享

我仔仔也是派到喇沙,這是第一志願。我也感到很好彩。但亦開始擔心是否可以應付得來。因為喇沙不是一間英文小學,但我仔仔是讀國際學校,對中文實在一曉不通,所以真的擔心仔仔不能應付!

Hi VKwan,

雖然拔萃小學己經跟男拔書院脫鈎, 但我想信它仍有一定的名氣, 而且以我所知男拔書院未來仍會保留一定學位給拔萃小學的學生.  實際上它們仍維持著密切的關係, 有些活動仍是跟男小拔一起參與.

一路以來我都希望我的小朋友能夠在英文小學就讀, 多點机會聽及講英文.  拔萃小學除了以英文為教學語言外, 老師與學生平時亦以英語交談. 而且以我所知, 由今年開始中文還會用普通話上課.  這完全吻合我希望培養我小朋友兩文三語的發展.亦是我放棄喇沙的原因.

Hi lilac

聽你咁講,真係好吸引,事實上,我就係都希望亞仔在英文小學讀,然後加普通話中文。我份人最緊要實際,我著重小朋友的學習環境與質素,如果基礎良好又有實力,相信升中都唔會有好大問題。

lilac,我有個不情之請,我想同你保持聯絡,多點了解你小朋友開學以後學校的實際情況及運作,用以衡量這間小學是否適合我仔仔,未知可否幫忙?

我先將自己的email address pm給你,希望你唔介意我的唐突請求。     

VKwan,

當然可以跟你保持聯絡啦.  我會把我的email address pm 給你.

老實說, 好少政府學校比到呢D語言環境及質素, 除非係私學或直資.今天我到學校註冊時, 也好奇問其它家長為可選這間學校為第一志願, 他們的答案也是因為喜歡她是一間英文小學.

Anyway, 你可以慢慢了解, 看看你的小朋友是否適合.  

講真,你估私立/真資就係保証咩!我都親身聽過對某些所謂
"名校"唔好的評價,e+要為小朋友尋找一個良好的學習環境真係唔容易!另外,想請教你對單性學校/男女校的睇法,我自己覺得小朋友唔應該咁早分開讀單性學校,奈何差不多所有老牌名校都係單性學校!
lilac 寫道:
VKwan,

當然可以跟你保持聯絡啦.  我會把我的email address pm 給你.

老實說, 好少政府學校比到呢D語言環境及質素, 除非係私學或直資.今天我到學校註冊時, 也好奇問其它家長為可選這間學校為第一志願, 他們的答案也是因為喜歡她是一間英文小學.

Anyway, 你可以慢慢了解, 看看你的小朋友是否適合.  

all 41綱的家長,
今年你地派了學校,下年到我囝囝,但到現在我都唔知選邊一間,好煩,可唔可以俾下意見(你地有經驗d),因41綱真係唔係好多間選,女校比較多~~

‹ 上一主題|下一主題