用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 TTCA 家長分享站
go

TTCA 家長分享站 [複製鏈接]

請問各位 TTCA 家長同小朋友去左註冊未呀?

有無報名參加那個升中銜接課程呀?

去註冊有咩要特別注意呢?

我打算明天一早去註冊啦!

以後有的咩,可以係呢度大家分享下呀!

歡迎加入

((((( silviang 、mrsliu1991 、vvmammy 、CandyMom、MrsHongKong、bkfriend 、mother-cat & waisiuchuen))))) 召集!!!

[ 本文章最後由 mody 於 07-7-12 15:57 編輯 ]
   1    0    0    0

hello, mody,

好高興你開左個新topic大家交流呀, 咁以後可以多的上黎交流喇

岩岩先係學校註冊完返黎, 的新書好重, 天氣又熱, 攞到爭的斷氣

hi bkfriend

好開心妳咁快回應呀!

嘩! 咁快買埋書嗱? 可唔可以唔即場買書住架? 攞張書單係暑假期間先去書局買得唔得呢?

妳有無幫妳囝囝報名參加個「輕輕鬆鬆升英中」銜接課程呀?

唔好意思咁多野問添!

sorry,岩岩出街食飯,依家先返.
你未去註冊咩? 係會有書單,不過唔想煩所以即場同商務印書館買左...可能貴架但鬼叫自己懶咩
我有參加個英語班呀, 希望阿仔升中前適應一下囉, 你呢? 會唔會join呀?
今日去都見到有的家長叩門, 大熱天時到處申請學校都幾慘,希望佢地都可以搵到心儀既學校啦:loveliness:
係呢, 你住邊區架? 會唔會比小朋友自己返學??

原文章由 mody 於 07-7-12 15:14 發表
請問各位 TTCA 家長同小朋友去左註冊未呀?

有無報名參加那個升中銜接課程呀?

去註冊有咩要特別注意呢?

我打算明天一早去註冊啦!

以後有的咩,可以係呢度大家分享下呀!

歡迎加入

...

hello mody

sorry, 咁遲先回覆. 乜你今日先去註冊呀? 我昨日一早9:30就去註冊喇. 都已經好多人排隊. 仲報咗暑期個銜接課程.(因為名額有限,所以一早去囉). 仲有得即場買書添,不過我沒買.(咁重點攞返屋企).我淨係買咗暑期作業. 不過數學的暑期作業包係本數學書裡面.要一套買架.其他書遲D先買啦.淨係D書已經要三千幾蚊. 仲未計開學之後其他雜費. 唉! 大出血

[quote]原文章由 silviang 於 07-7-13 09:07 發表

hello silviang,

我都係昨日去註冊喎, 不過我11點先到, 唔係太多人.
係呀, 買書都要用3千幾蚊, 真係肉赤...我以為直資先係咁貴, 後尾問讀緊津校既朋友, 佢地都要3千銀...原來中學同小學爭咁遠:cry:

[/quote]今日去都見到有的家長叩門, 大熱天時到處申請學校都幾慘,希望佢地都可以搵到心儀既學校啦:loveliness:

Hi,各位媽媽:
很高興我們又聚合了,囡囡於10號剛取過成績表,見到她取取得全科合格,我都很安慰,普通話是全級top 10之一,亦感到意外,回想去年四處叩門,以及見到ttca有成300個學生報考剩餘的中一學額的情境,覺得已經很幸運.
新學年請多關心囝囝囡囡在適應在是否有問題,老實說,他們真的需要花時間在串字方面.因為成績表是有計算平時分的,所以可彌補一點考試的小小失誤,最重要令他們投入ttca的學生生活,不過新學年的校規明顯是嚴格了,希望學生們可體量.

Hi, mother-cat,
恭喜你囡囡有咁好成績.
我都有睇過的校規,除左唔比帶手機會有的麻煩之外, 其他都冇問題, 不過好多學校都唔比帶, 咁冇法啦....我知道網上有的同學仔講話校規唔公平,不過呢的真係見人見智, 我同囝囝都覺得ok冇問題, 可能佢之前個間小學都好嚴, 唔多覺
再者, 我都情願嚴的好過寬鬆, 小朋友係要由細管教一下先得,之所以我選擇TTCA,校規嚴都係其中一個原因

HI, 各位, 我都黎報到先。
我昨日9時已去註冊, 亦報了輕輕鬆鬆升英中課程。而上文堂我亦選了普通話, 反正學校會先進行測試才批小女是否可入讀普通話班, 不妨讓她試試。 另我亦填了搭校車的表格, 暑期及九月份都會先讓她搭校車, 熟習了環境後才決定是否自行搭車返學。
希望大家保持聯絡。

vvmammy

Hello, vvmammy,

係呀, 你唔講起我都唔記得, 中文堂可以揀廣東話或普通話教, 我唸呢一樣可以睇到直資既好處...可惜我仔仔冇信心, 所以都係揀返廣東話
校車好似只可以單程, 放學都要自己走...:cry:

Hello, 各位好,

首先好多謝Mody開個topic比多d家長可以交流,另一方面亦好恭喜MotherCat囡囡d成績咁好,以後要多多交流同分享。

我想問書單上d書喺咪要全部要買?同埋會唔會全部都用呢?如果唔用或好少用就會好浪費!  同埋今年部份書本都係(Reprinted with minor amendments 2007),唔知可唔可以用舊版呢,因小小轉變就要買過,真係唔環保同埋好晒,大家有冇同感呢?

請問各位,是否有暑期作業要買嚟做,因為係我個囝囝去註冊,d嘢講到唔清唔楚(可能佢自己唔想做咁多功課),如有資料請通知一吓,唔該晒各位家長!

原文章由 mrsliu1991 於 07-7-14 09:34 發表
Hello, 各位好,

首先好多謝Mody開個topic比多d家長可以交流,另一方面亦好恭喜MotherCat囡囡d成績咁好,以後要多多交流同分享。

我想問書單上d書喺咪要全部要買?同埋會唔會全部都用呢?如果唔用或好 ...

HI mrsliu

我都想知是否全部書都要買? 例如字典, 如果自己已經有,是否可以不用買呢? 又好似地圖及音樂書這些,是否買舊書都可以呢?

另外, 有關暑期作業方面, D通告上已註明要做D乜. 當日現場亦有得買. 不過數學要連BOOK 1A一齊買架. 如果你小朋友無買到.去商務買返, 開學要交架.

早晨,各位,

暑期作業就一定要買喇, 通告都有寫開學要交, 同埋會有個免費既數學預讀課程比同學係網上做, 7月16日開始, 記得提的小朋友上網做呀
我睇過最貴就係本字典同Atlas, Atlas 就冇計出去買都要差唔多價, 字典我就等佢開學先買lu, 反正到處都可以買,價錢差別又大
係呢, 初期你地會唔會揍小朋友放學呀??我個仔唔係好識路返屋企, 但係佢又怕瘀唔比我揍, 都唔知佢想點

多謝各位讚揚囡囡.
基本上除了本oxford 英文字典可以不買外,其餘的都要用,atlas地圖集是用6年的,聖經也一樣,開學後重要全體定購美術書,價錢很貴,去年約500元,但是用3年,也算吧.地理書的輕微改動,應不影響學習,因囝囝所讀學校也有此情況,學校也準許照用.
若想學習輕鬆一些.記着買中文版(二手書便可).

各位早晨,

多謝各位提點,原來先發覺有咁多暑期作業要做,我個囝囝重唸住可以悠哉遊哉嘆暑期,點知而家,嘿嘿!!

昨日,諗住去買舊書,點知個舊書檔老闆同我講,好多書都冇,同埋而家新書重有好多附條 attachment”d中一生,所以佢叫我去買新書,轉頭,我去另外一d舊書檔,見到中文書最平都要$70幾,一d都唔平,同新書有discount爭唔喺好多,想請問一吓買咗新書的家長,新書喺咪真喺好多附條 attachment”

Mother Cat 所言,全部書都要用,咁點都要買齊,除咗dictionary 可以舊,果荷包真係好傷。

不過點都好,希望個個小朋友會珍惜父母都佢哋的愛,會惜感恩同埋好好學習就好。

hi bkfriend、silviang、mother-cat、vvmammy & mrsliu1991:

好歡迎大家陸續「歸隊」。大家有時間要多多係呢度發言呀!

我同囡囡係13號差唔多 deadline 前註冊左啦! 原來當天學校同中一學生編埋社添架! 各位你地的小朋友屬於那個社呀? 睇下有無同我囡囡同一社先!?!

註冊的時候我都見到有幾位家長同小朋友報考叩門位,亦有家長同我差唔多時間去註冊,當我差唔多辦完註冊手續時,我先生到來接我們,大門口的看更叔叔竟然同我先生講話註冊時間已過,唔再接受辦理註冊手續啦! 嘩! 都幾嚴謹喎! 好彩我雖然晏左的,但係都無遲到者,如果唔係亞女就無書讀啦!

暑期作業方面,因為重未買,所以想問問大家份量係咪好多呢? 今天開始同學可以上網做數學暑假作業啦 (Smap)。記住叫囝囝、囡囡做呀! 如果做得好,top 20 學生重有書劵獎勵架!

我都有同囡囡報左個「輕輕鬆鬆升英中」bridging course 呀! 到時唔知大家有無機會見面呢 ~ 可!?!

mother-cat:妳囡囡好叻呀! 我地班「新同學仔」一定要以妳囡囡呢位師姐來做榜樣!

大家下次再談吧!  cheers!:loveliness:

Hello, mody,

我個囝囝係 : 紫社 :
明天係編班試, 唔知會編到邊一班呢?希望BK既小朋友都可以同一班啦!!!

今晚我們都開始做網上功課, 並發現已編了班, 我係1B班 你們又係咩野班呢? 這個班別不知是否真實的班別呢?

原文章由 vvmammy 於 07-7-16 23:40 發表
今晚我們都開始做網上功課, 並發現已編了班, 我係1B班 你們又係咩野班呢? 這個班別不知是否真實的班別呢?

hello, vvmammy,

你係咪講緊個數學課程呀, 個班別應該係臨時架, 至於中一編班名單, 通告上寫話8月15日上學校網頁先知道.
不過有的資料都想請教mother-cat, 唔知基崇有冇分精英班既呢? 有既話會係邊一班呀??thx~~

HI mody

今朝一早,送咗個女去TTCA考試.中午再去接佢. 跟住先係真正放暑期了.好好享受這幾天啦.

我囡囡係"義社"(黃色). 但佢希望係紫色.:cry:
暑期作業真係多咗D.冇計啦.大家俾D心機做好作業.如果唔係到時交唔到要留堂架.
‹ 上一主題|下一主題