用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 培正2007年中學會考成績
go

培正2007年中學會考成績 [複製鏈接]

根據資料http://www.lighterspc.com/talk728.html

香港培正中學2007年香港中學會考成績

2007年香港培正中學會考成績優異。考獲6A或以上尖子人數12名,是本校有史以來最多的尖子的一年,當中2名學生奪得九優一良佳績(英文及中文科第5*級等量於往年的優,第5級等量於往年的良);獲3A或以上的同學共計29名,本年度中學會考成績是近年的新高。

成績是近年的新高。

2007年中學會考最佳成績學生名錄

周岷灝 九優一良
鮑家欣 六優三良
梁明念 五優三良
謝正謙 三優五良
鮑家怡 九優一良
李碩文 六優三良
黃世民 五優二良
朱恩然 三優五良
霍柏曦 八優二良
覃敬華 六優三良
張瀚晴 四優六良
曾子剛 三優四良
勞栩然 八優二良
馬兆恒 六優二良
簡家穎 四優六良
劉小聰 三優四良
魏瀟瑤 八優二良
蔡暉濠 五優五良
余冠峰 四優五良
林溢朗 三優三良
李天麟 七優二良
周浩庭 五優四良
李俊熙 四優五良

何律謙 六優四良
許詠詩 五優四良
林詠恩 四優四良

孫立希 六優四良
羅維漢 五優三良
楊紀盈 四優二良

全級學生今年共取得152個A級及45個5*級成績,即相當於197個A級成績,較去年的125個及前年的123個激增了70多個,增長率超過50%。中文、經濟及數學科是摘A最多科目。英文科成績進步最大,優良率由過約15%大幅攀升至40%,合格率則提升至100%,培正學生英文科的會考成績已經超過不少的著名英文中學了,著實叫人鼓舞。另生物、經濟及綜合人文科取得100%合格。
   0    0    0    0

Cheer!

: : :

Cheers!!!!!!!

原文章由 fatkk 於 07-8-16 10:12 發表
Cheer!

: : :

原文章由 ob1 於 07-8-15 16:26 發表
根據資料http://www.lighterspc.com/talk728.html

香港培正中學2007年香港中學會考成績

2007年香港培正中學會考成績優異。考獲6A或以上尖子人數12名,是本校有史以來最多的尖子的一年,當中2名學生 ...

成績不錯…
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

成績好令人鼓舞,大仔將會係最後一屆會考,希望都有好成績喇!

[ 本文章最後由 prisc88 於 07-8-17 10:34 編輯 ]

原文章由 prisc88 於 07-8-17 09:54 發表
成績好令人鼓舞,大仔將會係最後一屆會考,希望都有好成績喇!

Pris88:

我相信你兒子那一屆會考生會有更好的成績。努力!!

培正近年大力提升學生的學術成績,以我估計,培正的會考成績還有連年上升之趨勢,假以時日,不難更上一層樓,產生更多的尖子、狀元。為社會培育更多人材。

自從升中派位組別由53後,很多收band 1生近100%的英中、名校近年會考成績已大跌。而培正中學的學生大部份來自其直屬的培正小學及培正幼稚園,所以升中派位組別53培正中學的影响不大,而近年成績反而提升。

另外,正因培正中學的學生大部份來自其直屬的培正小學及培正幼稚園直升,所以多年以來培正中學的Band 1 生數目只維持在60%左右,其餘約有40%為Band 2生,而看其會考出來的結果卻比一些盡收100% band 1生的學校突出,可知培正中學提升學生學術水平的能力。

以今年培正的會考成績計,其尖子數目及9 A狀元數目,應己超越一些會考成績大跌的學校如九龍華仁、英華等盡收100% Band 1學生之學校矣!

培正成績實在很不錯,197個"A"是很難得的。但最重要的是培正著重學生的品格,盡心培育品學兼備的學生。

原文章由 ob1 於 07-8-19 18:37 發表

Pris88:

我相信你兒子那一屆會考生會有更好的成績。努力!!

培正近年大力提升學生的學術成績,以我估計,培正的會考成績還有連年上升之趨勢,假以時日,不難更上一層樓,產生更多的尖子、狀元。 ...

下年都有咁高先算啦
一年高就係度嘈, 借d意話其他學校
英華今年考得唔算係好好, 優良率都係最多低培正1-2%咋
又唔見你對比下之前培正d成績, 人地高你咁多年, 比你高番一年就咁多野講
dg之前咁勁都冇人開post讚自己啦

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-8-20 00:30 編輯 ]

培正下年有冇咁高就未好講住,但英華聞說今年連一個似樣D6A尖子都冇,成績差成咁?連很多地區英中都唔只咁既成績啦!根本同培正冇得比也,費事同你再傾,夜嘞,早抖啦!

原文章由 ob1 於 07-8-20 00:41 發表
培正下年有冇咁高就未好講住,但英華聞說今年連一個似樣D既6A尖子都冇,成績差成咁?連很多地區英中都唔只咁既成績啦!根本同培正冇得比也,費事同你再傾,夜嘞,早抖啦!

冇6a又點=.= 可以講係d28,29有d唔好彩
但整體a,b,c唔會低囉
個重點唔係想比較d咩
只係想你唔好冇端端話其他學校, 完全冇關係都可以話下人

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-8-20 00:50 編輯 ]

"培正學生英文科的會考成績已經超過不少的著名英文中學了"...............誇張.....!!

[ 本文章最後由 cwpge1983 於 07-8-20 01:50 編輯 ]

原文章由 FUNG12345 於 07-8-20 00:48 發表

冇6a又點=.= 可以講係d28,29有d唔好彩
但整體a,b,c唔會低囉
個重點唔係想比較d咩
只係想你唔好冇端端話其他學校, 完全冇關係都可以話下人

唔係冇端端話其他學校,而係閣下經常將英華吹到成績好勁,我只不過是將其指正、指正。係事實又唔怕人講啫!使乜理人有端端定冇端端?你早前夠冇端端走入培正小一有結果

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=874849&extra=page%3D1

討論區度作野搞笑啦,你講就可以,人哋講就唔得?

你只要答以下幾點:

1.培正今年狀元數目是否比英華多?

2.培正6A以上尖子數目(12) 今年是否比英華(聞說今年冇)多?

3.培正今年成績是否大升,英華今年成績相對以前是否大跌。

原文章由 cwpge1983 於 07-8-20 01:41 發表
"培正學生英文科的會考成績已經超過不少的著名英文中學了"...............誇張.....!!

相對皇仁、喇沙等英文成績還有一段距離,但相對全港112所英中名校來說,培正英文平均成績包括合格率及優良率應高過其中一半以上,能有此成績都算幾跨張的了。

RE : ob 1 " 相對皇仁、喇沙等英文成績還有一段距離,但相對全港112所英中名校來說,培正英文平均成績包括合格率及優良率應高過其中一半以上,能有此成績都算幾跨張的了。"          原來你心目中所有英中都係"著名",咁就冇野好講!!我仲以為培正英文有幾高添,見你講到咁興奮,都唔想潑你冷水!! 仲有,皇仁嘅英文科都未到"著名"地步啦!你應該講培正會考英文科比一般英中都要好,而唔係比著名英中 (st.jo..marynoll..marymount..st.mary..dbs..dgs等等)都要好!

原文章由 ob1 於 07-8-20 10:16 發表

唔係冇端端話其他學校,而係閣下經常將英華吹到成績好勁,我只不過是將其指正、指正。係事實又唔怕人講啫!使乜理人有端端定冇端端?你早前夠冇端端走入培正小一有結果

http://discuz.baby-kingdo ...

你只係識計尖子, 比你出到好多尖子, 但下面好多14分都唔夠, 有咩用
如果計合格率及優良率, 今年培正都唔係高英華華仁等學校好多

唔係唔比你講, 你鍾意自己讚自己咪自己讚自己囉
你做咩你要話人

果次好似係你冇端端插英華先嫁
你由#53開始睇番啦
我開頭只係話德望好d, 人地問, 唔比人答咩
而且我冇
將英華吹到成績好勁, 我所講全部有數據支持
將自己學校吹到好勁, 覺得其他學校唔勁, 成個討論區我覺得只有你地某幾個培正人
永遠只係識不斷強調一兩樣比較優勝項目, 唔會全面d去比較
自己該項較弱, 則說得一文不值

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-8-20 12:28 編輯 ]

原文章由 sally.cc 於 07-8-20 20:02 發表

英華年年會考都唔咁向外公開,衹有呢位死撑王子日日作,我一早都話呢間正廢校,會考一年屎過一年我有朋友個仔好唔好彩派咗入去,佢話聽D高年班講上年得四十幾A咋!呢位仁兄日日作話自己間 ...

你成日作野攻擊英華真係好好玩咩?

原文章由 cwpge1983 於 07-8-20 12:14 硐表
RE : ob 1 " 相對皇仁、喇沙等英文成績還有一段距離,但相對全港112所英中名校來說,培正英文平均成績包括合格率及優良率應高過其中一半以上,能有此成績都算幾跨張的了。"          原來你心目中所有英中都係"著名",咁就冇 ...

1.
(
培正學生英文科的會考成績已經超過不少的著名英文中學) 這句話並非出自我口,乃出自http://www.lighterspc.com/talk728.html,人地寫網頁的人謙虛,將所有英中稱 (著名英文中學) 有何不妥?唔通學你咁,寫人哋叫做一般英中,甚至乎雞校英中,垃圾英中你先高興咩?

2.
112所英中被稱為 (英中名校) ,這個稱呼乃出自各社會人仕、各家傳媒,甚至乎112所英中的師生及家長,如你對這個稱呼不認同,我也沒辦法,請向各社會人仕、各家傳媒,甚至乎112所英中的師生及家長表述。

3.
什麽叫著名英中?什麽叫一般英中?甚樣分?憑什麽去分?憑誰去分?憑你?

4.
升中Banding53後,一些本來成績過得去的學校如英華般成績大跌,連6A尖子一個都冇,連(一般英中)都不如,這類學校應叫著名英中?還是一般英中?請指教。

5.
一些地區名校如沙官、荃官、張祝珊等成績比英華、華仁等好,這類學校應叫著名英中?還是一般英中?請指教。

6.
你無須潑冷水,培正今年成績大升,我一早在另一個討論區說過,對一些人來說是好消息,但對某些人來說可能是壞消息。

ob1,唔洗咁大反應,  "112所英中被稱為 (英中名校) ,這個稱呼乃出自各社會人仕、各家傳媒,甚至乎112所英中的師生及家長,如你對這個稱呼不認同,我也沒辦法,請向各社會人仕、各家傳媒,甚至乎112所英中的師生及家長表述。"
                                                                                                          可能我少接觸社會人仕,傳媒及112間so called 著名英中。但在我個人認,能被冠名著名英文中學,最基本要包含學校在音樂,體育,社會服務,德育等等方面能有均衡發展及認同,而唔係今年明年學生多考獲幾多個'優'或'良',畢竟,十年樹木,百年樹人。但好似培正咁誇張把有3A以上嘅學生姓名都post出嚟就比較少見。如有得罪,多多包涵。最後,我個人對英華認識不多,有關英華問題,還是由英華同學fung12345回答比較好!Ah,香港奇聞:"著名中中英文成績比著名英中好"唔怪得DGS都要用三億重建啦!
‹ 上一主題|下一主題