用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙幼兒園N1大召集(Sep07)
go

蘇浙幼兒園N1大召集(Sep07) [複製鏈接]

Any mammy got children who will start N1 (esp pm class) in 蘇浙幼兒園 on next Monday??? Let's know each other and share!!!
   0    0    0    0

Hi Wongfra,

My son is going to join N1 (am section) next Monday. Nice to get to know you. Keep in touch! You have a son or girl? Feeling excited?

Hermoine

My son in Class N1B (Room 106).

Nice to meet you!

Hi,

My son in Class N1H(p.m.)

Nice to meet you !

My son is in N1C (am)

HI 各位! 我囝囝都係今日上N1, 由於我本身都係做教育行業, 所以開學日請唔到假, instead, 老公請假陪阿仔返學

聽佢講今日都幾混亂, 20個小朋友一班得一個嬸嬸照顧, 食茶點就咁放低d食物小朋友自己攞嚟食, 我囝囝只咬左一啖三文治就無食, 飲果汁倒左落衫度好似無人理...其實實際情況係點?

仲有, 老師一嚟就全用普通話講, 小朋友完全唔知佢講乜...我普通話麻麻, 可以做d乜野同學校配合? 定由得佢, 小朋友會自己適應到新語言?

Hi all KCS mammy,

Same as me, my little boy just start the first school day in pm. And only my husband go with him. Just know that he's so happy when he play in the play room but then when he has to go back to classroom and sit.............he cried and cried a lot.........................

For the other issue such as the attention of 嬸嬸, let me check tonite.

Let's keep in touch and so worry that he has to be alone on the coming Wed!!!

hihi~

我仔仔係pm section 既 N1H, 今日我同daddy都有陪囝囝去, 但感覺上一班的確有頗多小朋友, 加上多家長所以感覺有點混亂, 開始上堂時要toys away, 阿姨淨係自己收捨玩具, 而唔係encourage小朋友自己clean up呢個感覺麻麻 (因為我個囝想自己put away toys時阿姨就自己落手將d玩具一齊放落basket度), 除左唱歌仔外, 好似唔係太多classroom exercise, 做art work時老師又好似冇咩好clear既instruction (可能太嘈聽唔到), 可能因為第一日都係咁上下混亂啦, 要睇睇正式上堂時情況如何.

我仔仔還好, 今日無喊, 佢都係好鍾意去遊戲室玩, 老公話佢玩緊時就唔記得左爸爸, 到完成一個活動後先會四圍望搵爸爸:, 老公話佢盡量唔會參予同仔一齊玩, 佢會企開d遠觀, 好等佢習慣下自己玩

老公就今日所observe到嘅comments係, 老師對小朋友嘅關注唔夠, 而且一班20人得2個老師加1個嬸嬸唔多夠, 雖然我不在場, 唔太清楚實際情況, 但係我又覺得呢個係比仔仔學習獨立嘅階段, 又唔洗下下老師都照顧周到嘅, anyways, 佢話有d失望...我suggest睇定d, 或者真係唔滿意就問下轉唔轉得PM session (而家係AM班)

阿仔就好似好開心, 問佢返學玩乜, 佢好開心係咁講, 介話自己無喊好叻  不過都預左wed開始無爸爸入課室陪住, 或者遲d新鮮感過後就會喊

My son in N1A, Timothy Lam, Daddy took him to school as i need to work.

N1H

Hi,

My son in class N1H (pm)

Nice to meet you !

keep in touch !

請問你地有冇買CD呀 ?

原文章由 eunicepoon 於 07-9-4 13:26 硐表
請問你地有冇買CD呀 ?

咩cd呀? 無聽老公提過喎!

我的孩子讀下午班,我也覺得老師照顧不到他們,為什麼老師唔用<咪>說話, 根本很多人也聽不到指示,也不知道做什麼,而且我覺得遊樂場的地毯很dirty,老師都沒有教什麼,還有的是熄燈叫人走,真搞笑.我打算十月份轉校.

我都有同感, 但我想講上堂時小朋友不能站在老師前面,
另到小朋友走來走去,都唔知做乜,聽不到老師說什麼,
在遊樂場時突然間熄燈叫人走,會嚇親d小朋友,老師應該叫小朋友
學習排隊返回課室,你打算十月份轉校, 有冇諗過轉邊間??

兒歌集個隻CD呢, 我媽咪見到個老師舉高隻CD,但係因為我媽咪唔識聽普通話,所以唔知係咪叫我地買,買黎係屋企用

雖然我都覺得間學校好似麻麻地, 但係我比仔仔讀nursery嘅目的係過下群體生活, 習慣下學下普通話, 同埋有d世藝, 學唔學到野係其次 (講真佢d syllabus 阿仔已經識晒), 老師照顧唔係咁足等等嘅情況, 反過來睇, 可以比阿仔學習獨立, 同適應下一個唔係受盡保護嘅環境, 相信學校應該會做好basic嘅安全措施, 所以我又唔係太擔心

不過我會考慮K1同佢轉校, 聽講: 聖公會幼稚園/cwb靈糧堂/聖保羅堂幾好, 宜家要搵定料報啦!

HI 我個B係N1H,NICE TO MEET U.

我B這二天病左無返学,唔知各位家長情況如何呢?可否逗留在班房鬥外呢?
之前返左2日非常迫的堂后,查實我覺得一班28個人得2個老師,阿B甘細好難被照顧及好被動地学野........而英文每日只得三四個字(15-20MINS?)...........唉!
唔之各位點睇?

28 students with only 2 teachers

Teacher to student ratio should be 1:12 maximum......am I right?

My son should be N1 next year and I am thinking about 蘇浙.  Should I change?

其實我覺得老師經驗不足,說話不但細聲,而且太快,大人都聽不清楚,老師應在不同的組別照顧學生,不是企在中間自己說話,而且唱歌的節奏太快,跟本學唔到.我最擔心還是去廁所環節,依班去完,未清潔好,第二班即刻去,你知孩子有時會弄污廁板,唉......
‹ 上一主題|下一主題