用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 追討泳會行動5 ~~上小額
go

追討泳會行動5 ~~上小額 [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位:

今日2007年9月10日是第一批人仕上小額, 今日是首次聆訊.下次聆訊日期為2007年12月10日 10:00am 第43庭。其他將會上庭的會有同樣安排 (可能同日不同時間 / 兩樣都不同).

被告人的答辯書內容如下:

學員在申請時已明白本會會因應情況,在游池及時間上作出調動(本會已列明在學員需知中,學員申請時應已凊楚明白,之後本會亦已經以郵寄形式將學員需知再次寄給各學員。

另外,由於有部份學員在開課之後臨時要求調池或調時間,導致部份泳班出現師生比例過高之問題。而正當本會盡力補救,聘請教練時,報章出現一些不實的報導,令本會有大量教練流失,導致泳班需延期進行。

而本會亦已安排補堂及退款給各學員。

現煩請今天上庭人仕於今日起計三十天內將以下文件,一式兩份,一份寄交審裁處存檔,一份寄給被告人(我建議用平郵 加郵遞證明)

地址如下:李雪X  經營天
游泳會   
                    新界屯門建榮街24-30號

建榮商業大廈 705 B室

1.  回應書:就被告人上述答辯的回應
2.  口供紙 / 陳述書:寫上事發經過及詳情
3.  證人信:由證人所寫的口供(如有的話)
4.  有關證明文件,如報名表、確認書
    (eg. e-mail/receipt)、天
資料...

法官大人希望大家(包括其他三庭的人)所遞交的文件用劃一的次序編排,以便他審核。我會再聯絡QC, eyan and yeunwa 商討是項安排,再作公佈。

此外, 由於申索人的名子須為家長本人, 我們需要改票, 删除監護人一行, 其他將會上庭的人可於上庭當日按法官大人指示去做。

改票費為20元正 有委託書便可代其他人更改。

個賤人派左個代表黃生 (平時自稱喬生)上庭, 又冇授權書, 又扮唔知發生咩事, 又勁玩野 :tongue: :tongue:  即場寫答辯書, 寫得勁唔掂, 俾個官叫佢再寫過!! 仲要過哂鐘先返, 1:05 pm ar….. Lunch 係1:00pm….個官話下晏2:00 再續……死未!!

我地寫左授權書授權姑媽代表我地下晏出席…

多謝姑媽….多謝 呀May

下午around 3:15 - 3:30 完結

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-10-12 19:28 編輯 ]
   0    0    0    0

路縱崎嶇......仍幸有你......風雨同路 !!

醒目開學勳章

其他相關事項

授權書

未能出席聆訊者可授權其他人代為出席,唯其代表須了解案情.

口頭委托都得, 唔一定要授權書

授權書樣本

聆訊日期: xx-9-2007
時間: 9:00am
申索編號:xxxxxxxxxxx

本人ABC[身份証號碼:xxxxxxx(x)] 現授權 DEF[身份証號碼:xxxxxxx(x)] 代表本人出席上述聆訊,並處理一切有關事宜。

簽名
(ABC)
11.9.2007

首次聆訊須帶的文件

1.  身份証
2.  所有用以支持申索的文件正本及
兩份副本(當日應不用遞交)
3.  授權書 (如適用)

首次聆訊程序

1. 前往聆訊地點,等待向審裁主任報到。
2. 請關掉手提電話及傳呼機,  以免滋擾法庭。
3. 審裁主任叫名後遞交身份證及授權書 (如適用)以供核對身份。
4. 主任會安排雙方當事人會面,  希望達成和解。
5. 如無法達成和解,等候審裁官聆訊。
6. 審裁官進庭時請起立。
7. 審裁主任宣讀你的案件編號及名字時,上前坐在申索人一方。
8. 起立宣誓,再坐下。
9. 審裁官向雙方提出簡單詢問。
10. 審裁處會發出命令,將案件押後,另訂日期提訊或審訊;   他另會指示雙方在指定日期前交換證人口供詞及其他文件。我們須在指定日期前將上述文件副本,郵寄或親自送交對方和審裁處。
11. 向審裁官鞠躬後離開。

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-9-19 19:01 編輯 ]

咁佢即係"拖"字訣喇....

咁個黃生 (平時自稱喬生)的x人有mug野講啊??

原文章由 bobomami 於 07-9-10 20:24 硐表
今日係首次聆訊

個賤人派左個代表黃生 (平時自稱喬生)上庭, 又冇授權書, 又扮唔知發生咩事, 又勁玩野 即場寫答辯書, 寫得勁唔掂, 俾個官叫佢再寫過!! 仲要過哂鐘先返, 1:05 pm ar….. Lunc ...

告得小額你都要預左班pk玩野架啦, 佢就係博你地無咁多時間同佢地糾纏丫嘛 痴q線無聊兼on居 咁我想問佢會退返幾多錢呀
原文章由 bobomami 於 07-9-10 20:24 硐表
今日係首次聆訊

個賤人派左個代表黃生 (平時自稱喬生)上庭, 又冇授權書, 又扮唔知發生咩事, 又勁玩野 即場寫答辯書, 寫得勁唔掂, 俾個官叫佢再寫過!! 仲要過哂鐘先返, 1:05 pm ar….. Lunc ...

咁你地上庭係唔係要上足一日架
我地都就嚟上喇。

醒目開學勳章

原文章由 苡珈B媽咪 於 07-9-11 00:00 硐表
咁佢即係"拖"字訣喇....

感覺上 "係"

叫佢地 啦 !!!

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-9-11 13:17 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 aves_y 於 07-9-11 09:27 硐表
咁個黃生 (平時自稱喬生)的x人有mug野講啊??

佢初初老點我地話可以傾傾, 灰色地帶就打番公司問下....

坐埋傾時我地講左其中一個case: Time not ok / Place not ok==> 一堂都無上過, 點follow??

佢扮沈思....想轉話題.....俾我地再迫, 佢話一係再安排上堂, 一係按上次果張垃圾甘寫退$$ (中班既20%)......一定唔會退足.....

佢連電話都無打過......仲話咩灰色地帶會打番公司問下.....浪費時間.......
佢仲話今日出得黎就預左俾我地圍....

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-9-11 13:31 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 ringoivy 於 07-9-11 09:42 硐表
告得小額你都要預左班pk玩野架啦, 佢就係博你地無咁多時間同佢地糾纏丫嘛 痴q線無聊兼on居 咁我想問佢會退返幾多錢呀  ...

佢地會按照上次寄黎果張垃圾甘寫.....退返中班學費既2成,另再扣掛號費

所以我地唔會庭外和解,由個官去判。

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-9-11 13:31 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 nickynicky 於 07-9-11 09:54 硐表
咁你地上庭係唔係要上足一日架
我地都就嚟上喇。

你地應該會好d....因為佢係第二次上庭,同一個法官、同一類型個案....佢睇怕下次唔敢又話唔知,又咩都無準備....佢唔驚再俾個官鬧呀

低b肯收佢個兩x就5灰去告佢啦白痴兼無腦
原文章由 bobomami 於 07-9-11 13:11 硐表

佢地會按照上次寄黎果張垃圾甘寫.....退返中班學費既2成,另再扣掛號費

所以我地唔會庭外和解,由個官去判。 ...

醒目開學勳章

原文章由 ringoivy 於 07-9-11 14:14 硐表
低b肯收佢個兩x就5灰去告佢啦白痴兼無腦   

你地首次聆訊果日,唔駛浪費時間同佢和解,只會令自己更谷氣!!

但到左個日會唔會有意外驚喜佢全數退返比我地呀
原文章由 bobomami 於 07-9-11 15:38 硐表

你地首次聆訊果日,唔駛浪費時間同佢和解,只會令自己更谷氣!!

醒目開學勳章

原文章由 ringoivy 於 07-9-11 17:58 硐表

~~Are you dreaming?~~

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-9-12 08:37 編輯 ]

呢個刀械池找既樹雷架啦, 5通佢以為拖多一頭半個雪就收到多d色咩
原文章由 bobomami 於 07-9-12 07:22 硐表

http://www.corporateconnections.com.au/functions/filestream.php?id=12

~~Are you dreaming?~~

醒目開學勳章

原文章由 ringoivy 於 07-9-12 10:08 硐表
呢個刀械池找既樹雷架啦, 5通佢以為拖多一頭半個雪就收到多d色咩   

佢以為拖多一頭半個月你會放棄ar ma...

應該冇乜可能呀
條粉皮邊會咁順攤喎

原文章由 ringoivy 於 07-9-11 17:58 硐表

發佢個夢啦 :tongue: :tongue: 禾傾+盪產刀同佢反落去呀:tongue: :tongue: 醉多一拍兩散
原文章由 bobomami 於 07-9-12 12:50 硐表

佢以為拖多一頭半個月你會放棄ar ma...

打落去佢輸既刀5到佢5比除非佢著草啦
原文章由 nickynicky 於 07-9-12 15:22 硐表
應該冇乜可能呀
條粉皮邊會咁順攤喎

醒目開學勳章

原文章由 ringoivy 於 07-9-12 15:56 硐表
打落去佢輸既刀5到佢5比除非佢著草啦   

著草都要佢破產.....

‹ 上一主題|下一主題