用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請幫忙!去英國留學有疑問!
go

請幫忙!去英國留學有疑問! [複製鏈接]

我女今年F.3,在想升F.4時好不好去英國讀書,還是遲些等她比較成熟先。有人話早些去好,有沒有人可以給我些意見?

如果她真係過去英國,應怎樣選科?又有什麼科適合她這個不鍾意
Maths的人?

假如係英國讀完中學,返來HK讀U,給大學收的機會大不大?還是給外國轉過來讀的學生名額較少?
   2    0    0    0

我都係plan 個女去英國讀 year 10, 至於選科,我諗住等佢去度聽老師講咋.

你係咪搵agent 幫你搵學校?  share 下啦.

我搵左2間agent, 佢地會比d 學校我揀叫我個女去考, 但d 考試fee 都5平, 由 100磅至幾百磅不等, 真係5可以亂考, 又想考d好d 既學校, 但考d 叻既5收又waste money, 真係好難選擇.

你知5知英國top 既學校係咪好難考

原文章由 tszwaileung 於 07-9-17 22:50 硐表
我女今年F.3,在想升F.4時好不好去英國讀書,還是遲些等她比較成熟先。有人話早些去好,有沒有人可以給我些意見?

Maths的人?

假如係英國讀完中學,返來HK讀U,給大 ...

原文章由 tszwaileung 於 07-9-17 22:50 硐表

Maths的人?

假如係英國讀完中學,返來HK讀U,給大 ...

我兩個兒甥係完成 F. 3 後到英國讀書. 兒甥仔在港讀書時數學科最差, 但他說英國的數學好淺, 叫你囡囡唔洗擔心喎.

原文章由 MomMom 於 07-9-18 01:30 硐表
我都係plan 個女去英國讀 year 10, 至於選科,我諗住等佢去度聽老師講咋.

我搵左2間agent, 佢地會比d 學校我揀叫我個女去考, 但d 考試fee 都5平, 由 100磅至幾百磅不等, 真 ...

我都諗住搵agent 幫我搵學校, 你知唔知必間有信譽又好?
我想問你個女諗住讀男女定係女校?好似話最top嗰d boarding
schools都是全男or全女喎.

我都諗緊同一樣野......
請問你地d agent 得唔得, 有冇推介
d 學校會考 d 吔呀? 可以講吓嗎? 係咪主要英文咋?

原文章由 MomMom 於 07-9-18 01:30 硐表

我搵左2間agent, 佢地會比d 學校我揀叫我個女去考, 但d 考試fee 都5平, 由 100磅至幾百磅不等, 真 ...

[ 本文章最後由 leeleelumlum 於 07-9-24 13:29 編輯 ]

唔知有冇初中(中一/二)女生, 自己係那邊住寄宿學校經驗既家長可以分享下呢?

Zoey,

記唔記得我呀, leeleelumlum呀?!
你都諗緊出去升學呀? 好巧合喎

原文章由 Zoey 於 07-9-24 23:06 硐表
唔知有冇初中(中一/二)女生, 自己係那邊住寄宿學校經驗既家長可以分享下呢?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

原文章由 leeleelumlum 於 07-9-25 10:27 硐表
Zoey,

記唔記得我呀, leeleelumlum呀?!
你都諗緊出去升學呀? 好巧合喎

Hi leeleelumlum,

係呀, 有諗嫁, 不過都要睇下阿女既意願!  我都有朋友仔仔中一時自己過去, 好幾年了, 由起初有小小抗拒到依家唔願番 hk, 但女孩子又會擔心多少少, 所以都雖要考慮時間同地點!  

妳呢, 妳囡囡好似細好多 wor, 妳有乜野計劃呀?  大家分享下 .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-9-25 12:31 編輯 ]

早d諗姐, 始終要預備好多野..... :idea:

原文章由 Zoey 於 07-9-25 12:30 硐表

Hi leeleelumlum,

係呀, 有諗嫁, 不過都要睇下阿女既意願!  我都有朋友仔仔中一時自己過去, 好幾年了, 由起初有小小抗拒到依家唔願番 hk, 但女孩子又會擔心多少少, 所以都雖要考慮時間同地點!  

妳呢, 妳囡囡好 ...

我囡囡也是在英國讀書的

我囝囝去2年前UK讀year 5,今年已 year 7他非常適應及開心

我喺係摸索階段, 請問 year 5, 7 = 幾多年級?

原文章由 magee009 於 07-9-26 21:28 硐表
我囝囝去2年前UK讀year 5,今年已 year 7他非常適應及開心

唔該哂
有吔website/途徑識多d 海外升學嘅野??

原文章由 vic.pretty 於 07-9-27 10:25 硐表
Year 5 及Year 7係等如香港的5年級及中1.
暫時香港跟英國的學制還是一樣的.

hm... 英國既小學係 5 年架
year 2 = 小一
所以上中學, 同級既英國小朋友會比香港小朋友細一年

原文章由 vic.pretty 於 07-9-27 10:25 硐表
Year 5 及Year 7係等如香港的5年級及中1.
暫時香港跟英國的學制還是一樣的.

原文章由 leeleelumlum 於 07-9-27 10:10 硐表
我喺係摸索階段, 請問 year 5, 7 = 幾多年級?

hi leeleelumlum

p.5 = UK year 5
p.6=  UK year 6
F.1= Uk year 7  如此類推.....

5 yrs old ------ 高班 ------ Reception
  6 yrs old ------ P1 -------- Yr2
  7 yrs old ------ P2 -------- Yr3
  8 yrs old ------ P3 -------- Yr4
  9 yrs old ------ P4 -------- Yr5
10 yrs old ------ P5 -------- Yr6
11 yrs old ------ P6 -------- Yr7
12 yrs old ------ F1 -------- Yr8

原文章由 twingirls 於 07-9-27 20:06 硐表
5 yrs old ------ 高班 ------ Reception
  6 yrs old ------ P1 -------- Yr2
  7 yrs old ------ P2 -------- Yr3
  8 yrs old ------ P3 -------- Yr4
  9 yrs old ------ P4 -------- Yr5
10 yrs old ------ P5  ...

咁我唔明我仔去升 五年級,當時學校好清淅係 yr 5,而現在升 F.1
學校亦是注明 yr7

原文章由 twingirls 於 07-9-27 20:06 硐表
10 yrs old ------ P5  ...

you forgot year 1 la!

should be 4 yrs old----yr R
                5 yrs old ----yr1

原文章由 magee009 於 07-9-27 21:11 硐表

咁我唔明我仔去升 五年級,當時學校好清淅係 yr 5,而現在升 F.1
學校亦是注明 yr7

咁我都唔清楚啦...............
‹ 上一主題|下一主題