用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荔枝角救世軍幼兒園家長交流站
go

荔枝角救世軍幼兒園家長交流站 [複製鏈接]

各位好!

我個仔剛讀N1, 但到依家都唔肯在校午睡, 一提睡覺就喊到死, 日日都要早D去接佢放學, 這兩天仲話唔要返學喎!有冇人有這方面的經驗!

[ 本文章最後由 chaknok 於 07-9-18 23:54 編輯 ]
   0    0    0    0

亞仔今日直頭唔肯換衫返學喎!好辛苦先可以幫佢換衫送佢返學, 返到學校門口原來個個都坐係到喊!連一直返得好定嗰幾個, 都見佢哋喊緊, 攪到老師要逐個又拉又抱咁入去。都係d嬸嬸講得啱, 佢話要返一兩個禮拜先知佢哋適唔適應!

原文章由 chaknok 於 07-9-19 14:53 硐表
亞仔今日直頭唔肯換衫返學喎!好辛苦先可以幫佢換衫送佢返學, 返到學校門口原來個個都坐係到喊!連一直返得好定嗰幾個, 都見佢哋喊緊, 攪到老師要逐個又拉又抱咁入去。都係d嬸嬸講得啱, 佢話要返一兩個禮拜先知佢哋適唔 ...

hi, my son's in n1 too!

but he started his n1 in april.  (唔肯換衫返學)similar case, cried when parent left, cried until vomit arh!  but teachers and 嬸嬸 are very nice.

don't worry, different child has different timetable! at last, they can stay happily!

Hi,
我個b都係n1, 佢依家都開始話唔想返學, 而家都開始會係喊, 不過呢d係正常反應, 比多d耐性去tum下佢啦, 返耐d佢就會適應

where are the other bk LCKN1 mamas arh?  :

請問荔枝角救世軍幼兒園好唔好? 我住荔枝角, 想同bb搵幼兒園同知多d有關呢間幼兒園, 有無 website?
thanks

hi, 這是荔枝角救世軍幼兒園的網站, 你可以去看看!

亞仔放完中秋假都是繼續喊, 今日重要出門口抱到返學校, 因為一放低佢, 佢就立即轉身走, 攪到我唔敢放佢落地下,  途中遇到個家長都是咁!好似佢哋個班喊得都好嚴重喎!返學唔係應該好開心嫁咩?有冇n2以上的家長可以分享一下!

我發覺亞仔放學回家除鞋後, 懂得自己將對袜放好在鞋內, 然後放好對鞋!

thanks chaknok :)

我都好擔心bb返學時勁 ....

最初一個月都係適應期, 遲下會好d架啦

我囝囝呢幾日開始無喊, 係入去時好無奈咁say goodbye, 但問老師同校長都話佢係學校入面都ok喎, d姐姐都話佢食野同覺覺都好好, 試下多d同佢講下返學的好處啦, 我日日都同我囝囝話返學玩車車, 咁佢就會肯返學

佢家有時見佢會自己係度唱歌跳舞(係學校學左果d歌仔), 都覺得佢應該係學校係開心既

最初一個月都係適應期, 遲下會好d架啦

我囝囝呢幾日開始無喊, 係入去時好無奈咁say goodbye, 但問老師同校長都話佢係學校入面都ok喎, d姐姐都話佢食野同覺覺都好好, 試下多d同佢講下返學的好處啦, 我日日都同我囝囝話返學玩車車, 咁佢就會肯返學  

佢家有時見佢會自己係度唱歌跳舞(係學校學左果d歌仔), 都覺得佢應該係學校係開心既

我囝囝現在是八個月,想入學荔枝角幼兒園,問何時才要報名?現在報名會不會太早??
Thanks!!

hi, happycandy 你應該先打電話去學校問下先!
原文章由 happycandy 於 07-10-2 17:13 硐表
我囝囝現在是八個月,想入學荔枝角幼兒園,問何時才要報名?現在報名會不會太早??
Thanks!!

係呀!亞仔哩幾日進步咗好多呀!我每日都同佢講叫佢「明天返學唔好喊la!重要同媽咪講byebye!」需然佢每日返到學校門口見有人喊就會跟住喊!但老師話佢喊既時間短咗好多, 同埋佢肯同佢嗰班一齊上堂, 又已經無問題, 依家接佢放學已經可以見到佢笑住走出來啦!

原文章由 chaknok 於 07-10-3 20:29 硐表
係呀!亞仔哩幾日進步咗好多呀!我每日都同佢講叫佢「明天返學唔好喊la!重要同媽咪講byebye!」需然佢每日返到學校門口見有人喊就會跟住喊!但老師話佢喊既時間短咗好多, 同埋佢肯同佢嗰班一齊上堂, 又已經無問題, 依 ...

各位媽咪,

你們好呀! 我想問下你們知不知道 :

那裡有價廉的校服商店 - 售賣救世軍幼兒園校服?

感謝幫忙

各位你地好呀!我個囝今年都係讀n1,佢返學就冇喊呀,仲好鍾意返學!不過自從返左學之後就成日病,差唔多個個星期都要去睇醫生,呢幾日仲發高燒,已經請左兩日假啦!不過學校老師都真係幾好,兩日都有打電話來問候佢既情況!

yu_baby 歡迎你呀!
我亞仔都係返左學之後就成日病 , 早兩日先停藥, 一停藥就立即帶佢去打流感針, 因為舊年亞仔都有打, 見效果都幾好, 所以今年再打!希望你個囝快d好番啦!!
今日見告示幼兒園增設有外籍教師來教英語, 對象是n3和n4的小朋友, 內容有小組學習和故事分享!

n1有好多小朋友受到感染, 出現發燒病徵, 我亞仔是其中一個, 佢好突然間發燒, 好快就燒到好高!喉嚨發炎得好快和好利害,  最慘就是有皮膚敏感, 全身一撻撻又紅又痕, 但就冇傷風和咳!吃藥後, 發燒已受控制, 但敏感就還未受制!

Chaknok,
我個囝都好番晒啦,佢又係一燒就燒到好高,半夜燒到成40點幾度!
係呢,你囝囝係唔係食物引致皮膚敏感,而家好番未呀?

原文章由 chaknok 於 07-10-14 15:52 硐表
n1有好多小朋友受到感染, 出現發燒病徵, 我亞仔是其中一個, 佢好突然間發燒, 好快就燒到好高!喉嚨發炎得好快和好利害,  最慘就是有皮膚敏感, 全身一撻撻又紅又痕, 但就冇傷風和咳!吃藥後, 發燒已受控制, 但敏感就還未 ...

my son also had the similar symtoms last Friday: 突然間發燒(39.8), 好快就燒到好高!喉嚨發炎得好快和好利害(he didn't want to drink or eat),so he was absent on that day.

he is recovering and sometimes he says he still has a sore throat (when he doesn't want to eat), so i am not sure he is recovered or not?

how about others?

recovered or ...?

我個囝都好番啦, 佢係星期四4點幾老師見他開始呆滯, 替他探熱後發現有少少燒, 到我5點接放學, 十幾分鐘後番到屋企, 已經變成高燒, 唔肯食野同要即刻睡覺, 比左退燒藥都第二朝都仲有發燒, 所以係星期五請病假, 醫生話係空氣傳染的感冒, 可能見d菌好勁, 醫生自己決定比d"特效藥"佢食, 食左真係好快好, 但喉嚨痛就持續左幾日, 幾晚都痛到醒同喊, 睇見就覺得慘

而家就好番晒啦

係呢, 幼兒園係文化中心攪的活動有沒有家長會去呢?
‹ 上一主題|下一主題