用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 想問P.1功課.....
go

想問P.1功課..... [複製鏈接]

請問英文科PWS即係要做d咩呀
   0    0    0    0

原文章由 Kubi 於 07-9-20 20:34 硐表

剛剛八卦睇埋P.1D同P.1E既家課,英文科有『PHONICS WS』,我諗應該即係『PWS』喇啩  

自問自答添

[ 本文章最後由 Kubi 於 07-9-20 21:01 編輯 ]

原文章由 Kubi 於 07-9-20 20:34 硐表

哈哈哈 ~ 你真係好鬼可愛 ~
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

小女讀1D, PSW 是讀字卡(Level 1 & 2), 剛剛派的

原文章由 tswmum 於 07-9-21 11:13 硐表
小女讀1D, PSW 是讀字卡(Level 1 & 2), 剛剛派的

讀字卡(Level 1 & 2) 係咪即係黃色同綠色果兩盒Flash cards呀?亞囡又話唔駛帶返學校

我尋晚唔見有phonics worksheet,個囡又話做完交咗,點知今日返黎俾老師寫咗手册....『failed to bring PWS』

問個囡又話搵暈書包同櫃筒都無

究竟PWS係咩呀

原文章由 Kubi 於 07-9-21 20:08 硐表

讀字卡(Level 1 & 2) 係咪即係黃色同綠色果兩盒Flash cards呀?亞囡又話唔駛帶返學校

我尋晚唔見有phonics worksheet,個囡又話做完交咗,點知今日返黎俾老師寫咗手册....『failed to bring PWS』

...

PWS = Phonic worksheet
RWS = Reading worksheet

我所知就係咁多 ! ^^ 啱啱開學係咁架 , 有陣時阿女交左 , 可能老師唔知夾左去邊 , 都係果句 , 寫落手冊度 , 話阿女交左 , 佢人個書包冇 , 請老師幫手再搵搵 ! ^^
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-21 20:31 硐表

PWS = Phonic worksheet
RWS = Reading worksheet

我所知就係咁多 ! ^^ 啱啱開學係咁架 , 有陣時阿女交左 , 可能老師唔知夾左去邊 , 都係果句 , 寫落手冊度 , 話阿女交左 , 佢人個書包冇 , 請老師幫手再搵搵 ! ^ ...

家熹媽咪,
唔該晒,我會寫落手册

其實我個囡成日話手册寫d功課已經做完仲交埋,但問佢做咗d咩又講唔出  
我就覺得就算真係做完,都唔好交住~一來同佢對功課時真係知佢做咗,二來都想知佢做咗d乜/做成點

原文章由 Kubi 於 07-9-21 20:49 硐表

家熹媽咪,
唔該晒,我會寫落手册

其實我個囡成日話手册寫d功課已經做完仲交埋,但問佢做咗d咩又講唔出  
我就覺得就算真係做完,都唔好交住~一來同佢對功課時真係知佢做咗,二來都想知佢做咗d乜/做成點 ...
\

都唔關事架 , 有陣昤可能係老師要佢地堂上做 , 做完即交都唔定 , 慢慢來啦 ! 我個仔讀左年幾喇 ! 重成日都成"舊"雲咁 , 唉 ~ 放心 , 女一定叻好多 !

我囝囝由返學到而家手冊都記了3次欠交及無帶野:cry: !1次係老師攪錯左,1次係阿囝話堂上做完交左,1次就係chin.寫欠做拼音工作紙! 個次老師派左張格仔紙番黎做拼音,但係見佢寫完又擦曬,問佢做咩佢又話唔知 ?? 擦左個d係上堂寫錯左又抄唔切wor,我想幫佢都唔知點做,唯有原封不動交返去等老師知佢上堂一嚿雲囉 ! 同時亦告戒佢有什麼唔明一家要舉手問老師,因為唔同幼稚園咁多老師跟,大個囝就要主動d表達自己需要,唔係老師唔知你有問題ma,佢緊話知道啦,唉~~~。
  今個星期eng.做diary,問佢寫咩佢又話寫diary囉,寫diary ???點寫 ??幾多句 ???寫幾多日 ?? 睇佢另一本diary入面係寫story 書名同作者,又叫diary ??佢又話封面寫錯啫 ,擦左去咪得囉!!! 真係比佢激死
  佢到而家都仲係要等我放左工先肯做功課,嫲嫲管唔惦佢,我地食埋飯返到屋企都成8點,做得功課黎都無時間溫吓書,我又一腳踢,真係請個工人至得 !!!呢幾個月點算,放補習社又驚雜,請問以前係咪有家長可以托管1,2個鐘ga ???

Hi, 子灝媽咪,我個女卓霖都是1E班的.這個星期英文日記的主題是關于自己(Myself),大概寫三,五句啦.其實上課時,Miss Eng給了幾句例句.I am very happy.
I go to school everyday,etc.卓霖都沒有抄,是我問她先知道的.所以你就別怪他了.過一段時間或者會有改變.
       上次中文的工作紙是要求他們將a,o,e, 等六個單母由第一聲至第四聲寫一遍.

[ 本文章最後由 jun7511 於 07-10-21 00:30 編輯 ]

原文章由 june62474 於 07-9-23 10:17 硐表
我囝囝由返學到而家手冊都記了3次欠交及無帶野:cry: !1次係老師攪錯左,1次係阿囝話堂上做完交左,1次就係chin.寫欠做拼音工作紙! 個次老師派左張格仔紙番黎做拼音,但係見佢寫完又擦曬,問佢做咩佢又話唔知 ?? 擦左個d係 ...

第一年就係會亂d架喇 ! 始終同幼稚園所學既都唔一樣 , 唔好小朋友  (其實自己上年咪又係咁鬧 ! 哈哈哈) 比d時間佢地 , 功課上 , 老師唔會太過著意你有冇錯 , 佢地只會睇你有冇交 , 所以好多時 , 比老師寫手冊返嚟 . 都係話唔記得帶乜 , 冇猜物 ...

我上年既經驗就係 , 唔理三七廿一 , 有咩就寫手冊 , 唔夠寫既 , 就會另外用張紙寫抵 , 雖然話小班教學 , 但要老師都做到個個都照顧得倒 , 確係有難道 , 換個角度去睇 , 唔係佢地有心 , 只係 , 能力上未可以完全顧及得到 , "家校合作" , 就係家長同學校都要保持聯絡 , 如果有問題時 , 應該問清楚 , 始終每個老師教法都唔一樣 , 可能我教你咁咁咁 , 原來果個老師唔受呢一套 .

最好既解決方法 , 莫過於自己每事問 , 務求做到大家配合 ! 第一年又唔駛咁急於補習 , 比一年時間佢地 , 先了解自己個小朋友進步先 , 可能佢地跟住就係得呢 ? 只係時間既問題 !

小朋友唔肯毛己做功課 , 係都要等你地返嚟先肯做 , 不如試試換個方法 , 當佢完成一本功課時 , 多讚多跨 , 比佢有成功感 , 日子有功 , 佢慢慢就會冇咗失敗感架喇 !

原文章由 jun7511 於 07-9-23 16:33 硐表
      Hi, 子灝媽咪,我個女卓霖都是1E班的,她負責抄家課册.這個星期英文日記的主題是關于自己(Myself),大概寫三,五句啦.其實上課時,Miss Eng給了幾句例句.如 I am very happy.
I go to school everyday,etc.卓霖都沒 ...

jun7511,
    thanks a lot ! 當我睇到這段回覆時,子灝已經瞓左了,不過我都教他寫了類似的簡單句子,不過真係唔該哂 !!:)

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-23 16:51 硐表

第一年就係會亂d架喇 ! 始終同幼稚園所學既都唔一樣 , 唔好小朋友  (其實自己上年咪又係咁鬧 ! 哈哈哈) 比d時間佢地 , 功課上 , 老師唔會太過著意你有冇錯 , 佢地只會睇你有冇交 , 所以好多時 , 比老師寫手冊返嚟  ...

家熹媽咪,

我好認同一句說話就係 :「能教不自教 !」(話緊我自己   !!)不過我每次問他鍾唔鍾意返學,佢都話鍾意咁就得嘞。anyway, 我都會努力既 。

我個囡寫手册都算ok,不過返黎問佢,一係話唔知係咩黎,一係就話喺學校做咗交埋
星期五直頭無帶本英文簿返黎做journal,我今次唔理佢~叫佢自己同老師解釋,預備俾老師寫手册,因為呢d係佢自己既責任

原文章由 june62474 於 07-9-23 23:06 硐表

家熹媽咪,

我好認同一句說話就係 :「能教不自教 !」(話緊我自己   !!)不過我每次問他鍾唔鍾意返學,佢都話鍾意咁就得嘞。anyway, 我都會努力既 。 ...

係呀 ! 上年我好記得 , 同班有陣時有D女女 , 好鍾意上嚟我度玩 , 做功課 (因為住埋同一個屋苑 ) , 唔知點解 , 對住人地既小朋友 , 我可以付出多100倌既耐性 , 到對住自己果件 , 唉 ~ 用多1分鐘都好似就嚟中風咁 ! 我想我可以理解做你既角色 , 都會係一樣 !

係呢 ? 多口問句丫 , 你教小學 , 係咪都會係同區教 ? 好難得多個Miss 上嚟同我地家長溝通吓 ~ 如果可以送多2招教仔術重正呀 ! ( <--- 妄想中 )

原文章由 Kubi 於 07-9-23 23:06 硐表
我個囡寫手册都算ok,不過返黎問佢,一係話唔知係咩黎,一係就話喺學校做咗交埋
星期五直頭無帶本英文簿返黎做journal,我今次唔理佢~叫佢自己同老師解釋,預備俾老師寫手册,因為呢d係佢自己既責任 ...

啱架 ! 我都係咁對個仔 , 而家既小朋友太"金菠蘿"喇 ! 咩都指意阿媽 , 平時我同佢做功課 ... 唉 ! 簡直係好想即場了斷自己 , 當每次佢同你角力時 , 真係乜血都嘔幾兩 ... 而家 , 佢唔做功課 , 或者又想挑戰我極限時 , 我就會同佢講 " 好啦 ! 咁晚到此為止 , 明天請早 !! " 然後就叫佢聽日返去自己同老師講 , 點解冇功課交 ! 今日 , 我又有新招喇 ! 哈哈 ~ (好變態 ) 我同佢講 , 星期一至五 , 計佢補完習返來之後 , 我唔出聲 , 比一個鐘佢 , 如果佢唔主動拎本handbook 出嚟比我簽名 , 第二日就自己同Miss 講 . 星期六日 , 夜晚8點前一定要做晒功課 , 過時我又唔幫佢簽手冊 ... 哈 ~ 今次又唔知可以用倒幾耐喇 !~

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-23 23:18 硐表

係呀 ! 上年我好記得 , 同班有陣時有D女女 , 好鍾意上嚟我度玩 , 做功課 (因為住埋同一個屋苑 ) , 唔知點解 , 對住人地既小朋友 , 我可以付出多100倌既耐性 , 到對住自己果件 , 唉 ~ 用多1分鐘都好似就嚟中風咁 ! ...

嘉熹媽咪,

Haha,
我唔係教小學ga,我教中學ga----不過係special school,係天水圍ga。你會問我咪要好有愛心同耐性,真係ga,可能係咁,d quota 用哂,返到屋企就爆ga !!!近幾年好多主流學校既回流生返黎讀,有好多係slow learner 但係有好嚴重行為問題(甚至 mentally
probem )
,自問都應付自如,但係對住自己個件,就….,比佢食住,同佢講道理仲叻過我,睇怕遲d要去社工度做心理輔導至得嘞ha….ha…

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-9-24 15:15 編輯 ]

原文章由 june62474 於 07-9-24 11:18 硐表

嘉熹媽咪,

Haha, 我唔係教小學ga,我教中學ga----不過係special school,係天水圍ga。你會問我咪要好有愛心同耐性,真係ga,可能係咁,d quota 用哂,返到屋企就爆ga 嘞 !!!近幾年好多主流學校既回流生返黎讀,有好多係slow lea ...

oic~ 實係咁架喇 ! 我自己出去對外做義工 (唔計學校) 對住出面既人 (小朋友好 , 大人都好) , 幾難頂既 , 既多問題幾 , 我都應乎得嚟 ! 但喺屋企 , 唔知係咪對得佢地太耐 , 大家太熟 , 好多時真係好多火花架 !

正正因為咁 , 我而家主力返學校睇飯 (今年希望可以睇倒5日), 如果我唔對外做吓義工 , 我都驚自己心理唔平衡 ! 哈哈 ~ 順便可以訓練埋自己既 AQ / EQ /IQ 等等 ~

慢慢來 , 得閒既多 D上網交流 , 搵人傾吓 , 再唔係睇多D笑片都唔錯 !  

我個女又係讀1E班, 開學至今佢已兩次俾老師寫手冊欠交功課, 一次係中文WS{寫a,o,e}, 其實係佢炒唔切字頭, 只係炒咗幾個, 寫咗老師就話佢欠交, 一次就係今日Ms Eng寫佢欠交dairy, 響上星期五問佢點解冇dairy, 佢話響學校炒咗交咗俾老師, 但今日佢攞本橙色簿返嚟係咩都冇寫, 問佢咩都一舊雲咁, 真係激死我啦

芷晴媽咪:

其實你不用生氣,他們都還正在適應小學的生活,所以就會經常性地丟三落四,相信很快可以改的.以後放學回家第一時間就是check功課,有什麽疑問你可以上學校的網或者在Bk尋求幫助,這裏有很多1E班的同學,大家可以互相幫忙..
‹ 上一主題|下一主題