用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂1A家課手冊
go

一呂1A家課手冊 [複製鏈接]

由於下個星期開始沒有網上家課, 真的很擔心仔仔抄不齊家課, 所以今天開始嘗試自己在網上寫上家課, 有什麼錯的地方, 請其他媽咪爹地幫我改正!

2007/10/3 (星期三)
中:  字(11), 看課外 (17, 18)
英: compre P.16, 17, 18
數: /
常: 作(5)
其: 宗作(2, 3)

簽通告1份

(不知為何有其他班的網上功課, 只是1A班沒有寫任何功課!)
   1    0    0    0

這星期仍可在網上查功課, 其實你仔仔都寫得不錯呀! 不過, 英文:只要做compre p.16 & 17咋! 不用做p.18, 可能你自己打多吧! 我仔仔就中文: 寫了看課(17,18), 少了外字啦!

2007/10/3 (星期三)
中:  字(11), 看課外 (17, 18)
英: compre P.16, 17, 18
數: /
常: 作(5)
其: 宗作(2, 3)

簽通告1份

Thank you Wendy!

真係仔仔寫錯!佢寫p.16, 17, 18!

所以唔開個topic都唔得, 下個星期唔知點算了!

請問大家小朋友自己做功課ok嗎? 仔仔今個星期開始不肯自己做, 總是借口多多, 不是說忘了就說妹妹搞住他, 工人姐姐鬧他都沒辦法, 次次放工回家都很激氣, 結果晚晚搞到11時都未瞓得, 又要幫他温默書, 又要執書包....

有沒有心得令小朋友自動自覺? 真不想小一就送他到補習社呢.

10月8日家課冊
中文: 試默改簽、明天默書(2)、字(23)
英文: WS U4 P.3,4
數學: 1上A作6、改5(是否寫錯了, 作5未有做過, 書本現在教緊第5課, 第6課應該未教, 是否應該做作5, 改4呢?)、書P.33
其他: 11月飯單已派

是否有錯漏, 請指教。

Wendy,

我問仔仔, 仔仔都話未教第6課, 他雖然手冊寫作6, 改5, 不過他都認為是作5, 改4!

我想如果有時間, 不如做作5, 6, 以防萬一!

You r all my life savers.  I was really miserable an hour ago.  My kid missed half of the content today.  Tks.

唔駛客氣, 因為仔仔都是常常抄多抄少一些, 希望這裏能夠幫助大家和囝囝女女!

2007/10/09(星期二)家課冊

中:     補(6)閱讀報告還書
英:    dict tomorrow, WSU5 P.1
數:    1上A作(5)改4, 1上補1, 改7
常:    溫(4-5)課
其他: 宗作四,五
        簽手冊P.81

簽閱通告1份
       簽閱手冊P.81

如有錯漏, 請修改!
明天英默, 大家和小朋友一齊加油!

"測驗時間和範圍"已列於手冊P.81, 測驗又就快來了!

同我仔仔寫的一樣。

原文章由 PrinceWong 於 07-10-9 15:39 硐表
2007/10/09(星期二)家課冊

中:     補(6)閱讀報告還書
英:    dict tomorrow, WSU5 P.1
數:    1上A作(5)改4, 1上補1, 改7
常:    溫(4-5)課
其他: 宗作四,五
        簽手冊P.81

簽閱通告1份
       簽閱 ...

"測驗時間和範圍"已列於手冊P.81...."

請問大家收到測驗範圍未? 我仔仔讀1B班, 但Check手冊P.81仍是空白一片的, 是否要問老師呢?

仔仔雖不是1A班, 但發覺這topic很有幫助, 謝謝!

Dear UltramanJack,

你唔駛擔心, 因為今朝我同1B班既家長傾契, 佢話佢女女的手冊都無;

我唸老師今日一定要比你們, 因為要學生在假期溫習測驗, 唔想佢地浪費時間去玩!

不過,我唔會浪費這個假期, 我會和仔仔盡情去玩

2007-10-10(星期三)

中:    補(7,8), 字(25)(26), 默改簽, 看課外(19)(20)
英:    WS U5 P.2,3, 18/10 Dict 4, Dict corr sign
數:    QEF (5), 改(2)(3)(4), 補(2,3)
常:    作(6)
其他: 明天沒有興趣班, 請每天量體溫,並填P.15
        簽閱通告(5)份

下星期只有英默, 沒有中默; 並派了英默範圍, 天啊!
今次有10分默PLURAL NOUNS, 下次仲有成20分默RHYMING WORDS, 好彩是圈出答案, 但是仍然是靠仔仔的功力!家長真是愛莫能助!唉!
不過串的字比今次淺了些!大家又要努力呀!

10月10日家課:

中文: 字(25, 26)、補(7, 8)、默改簽、看課外(19, 20)(看不清楚)
英文: 18/10 dict 4、WS U5 P.2,3、dict corr sign
數學: QEF(5), 改(2,3,4)、補(2, 3)
常識: 作6
其他: 明天沒有興趣班, 請天量體溫並填P.15, 交閱讀報告
通告: 4份

如有錯漏, 請予以回覆, 謝謝!

仔仔沒有寫"閱讀報告", 真的唔該哂你啊!

至於, 通告方面有5份, 77號(用智能卡記錄出席), 71號(圖書義賣),78號(校慶紀念郵票), 67號(葛福臨佈道大會),76號(預防流感).

今日, 終於做完功課了! 因為明天我們要去掃墓, 所以趕著今天要完成功課!

大家開始温習測驗未? 昨天開始温英文, 但不知Comp P.2-5是甚麽, 只知英文有書仔和worksheet, 不知道有Comprehension的書, 問仔仔他又不知道, 點算好? Pls help!

comp是指一本好似英文作業, 叫comprehension, 老師有幾個星期沒有收到, 應該係書包或屋企;

我們曾經做了幾次comp的功課,就是這本作業!

原文章由 PrinceWong 於 07-10-15 14:28 硐表
comp是指一本好似英文作業, 叫comprehension, 老師有幾個星期沒有收到, 應該係書包或屋企;

我們曾經做了幾次comp的功課,就是這本作業!

Thanks!

點解禽日我打左d功課唔見哂

星期日(10月18日)記住晚上有"家長教師交流會", 到時見下大家!

2007-10-16(星期二)

中:    字(28), 看課外(21)(22), 還書
英:    T1-8 每句3次, WS U4 P.1-5 Corr
數:    練習1(1-5)甲
常:    作(7) 改(6), 工(4)
其他:  宗作(六)

常識工作紙星期四交!!

(派了一本english notes用來溫習, 見到都覺得很恐怖, 唔知點溫呀????)
‹ 上一主題|下一主題