用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村學校 -- 請問可以比d意見嗎?
go

又一村學校 -- 請問可以比d意見嗎? [複製鏈接]

想問下呢間學校好唔好?同埋係咪有埋小學?另外佢地面試形式會係點架?唔該哂
   0    0    0    0

我都想知呀

原文章由 teacherpig 於 07-10-12 21:56 硐表
我都想知呀

我只知道的就是有了很多新老師, 我曾經有朋友係都做教師, 都定唔順個 x 長, 評價......

請問你的小朋友係咪讀呢間?
始終好多學校既評語都有讚有彈,但係可能大家都係聽返泥.其實我想小朋友讀緊既家長比D意見,因為我覺得真係要讀左先知.

原文章由 yvi 於 07-10-12 23:39 硐表

我只知道的就是有了很多新老師, 我曾經有朋友係都做教師, 都定唔順個 x 長, 評價......

係呀~我都係見好多家長話佢幾好,所以想報,同埋我覺得佢地既環境都唔錯.
咁想問下你,介唔介意講下你最後點解冇比囡囡讀呢間?其實附近仲有咩學校係比較好可以選擇呢?

原文章由 RebeccaChan 於 07-10-13 17:38 硐表

冇小學o架!
好多人話佢幾好!
我亞女上年去面試,好簡單 老師會比塊鏡小朋友問佢邊度眼耳口鼻,囉本書仔問佢係D咩野,同佢玩玩具.我亞女面試時啱啱2歲,未識講野,咩都答唔倒,但好肯同老師玩,聽老師指令,老師叫我囡囡 ...

我囡囡由一間幼兒園30人n1班,轉到又一村學校返k1(11人一班,2個老師一班,平均1:5),學校內政唔清楚,只知道囡囡很喜歡返學8:00要坐校車,無話唔鐘意返學,學習根基打得好.而老師平均1星期最少2次打電話來傾學校情況.而我鐘意學校空間大,有花有草,又可以望到天空.

http://www.yycskg.edu.hk/mainframe.htm

我上午同B女面試完,覺得學校安排真係無微不至,一入校門有專人噴消毒液,沿途有老師引領取籌,等候面試時,一位家長可帶小朋友先到戶外偌大操場自由玩耍體驗校園康樂設施;等候面試過程流暢快捷,面試後有簡短家長座談會,由一位老師+一位主任簡介學校情況,家長可自由發問.

值得一提的是,當面試完,行落地下時,有老師見我大住肚拖住小朋友,急急忙想上前幫我,真係去咁多間幼稚園面試,從未遇過咁體貼有愛心的老師!

我同老公都好鍾意學校環境,好似私家公園,種滿花草樹木,空氣清新,戶外操場大,環境衛生清潔,每間課室通爽光猛,有視像系統可即時知道子女在課室情況,老師表現積極有愛心,我老公直情同我講可唔可以叫老師唔好咁熱情!

[ 本文章最後由 YammieMak 於 07-11-4 08:26 編輯 ]

請問學費幾多錢? 同埋雜費會唔會好多架?
我都覺得呢間幾好.

原文章由 YammieMak 於 07-11-3 14:16 硐表
我上午同B女面試完,覺得學校安排真係無微不至,一入校門有專人噴清毒液,沿途有老師引領取籌,等候面試時,一位家長可帶小朋友先到戶外偌大操場自由玩耍體驗校園康樂設施;等候面試過程流暢快捷,面試後有簡短家長座談會, ...

醒目開學勳章

請問你知唔知幾耐先知結果?
我下星期in呀,唔知囡囡合唔合作~

Duno how to type chinese.
Today finished the interview, dont worry, just some simple question.

1) What is your name ?
2) Gave my son some cars and ask what it is  ?(answer is Taxi, Mini Bus and A bus)
3) What colour it is ?
4) Ask him to give a Taxi to mami.
5) Gave him a mirror and ask him where is your eye, mouth and where is your mom's nose.
6) That's ok, and goodbye.

我係3X年前係個度讀幼稚園, 而家仲好記得個度有個沙池跑黎跑去好開心....

我個仔而家11個月, 其實我都好想佢讀, 因為呢區佢個校舍好大...但係我最擔心係如果阿仔大抽奬間學校唔好咁去考私校時候又一村學校既成功有幾大...

原文章由 super72 於 07-11-3 11:49 硐表
我囡囡由一間幼兒園30人n1班,轉到又一村學校返k1(11人一班,2個老師一班,平均1:5),學校內政唔清楚,只知道囡囡很喜歡返學8:00要坐校車,無話唔鐘意返學,學習根基打得好.而老師平均1星期最少2次打電話來傾學校情況.而我 ...

對唔住!我囡囡個班少人d,老師比例一般1:12

半日(上/下午)約2300,全日約3300
5/11公佈結果
9/11交留位費660
08/09 K1學額120個,開8班
開課前有適應日及遊戲日
每班最多24人+2老師

原文章由 happywoody 於 07-11-3 17:32 硐表
請問學費幾多錢? 同埋雜費會唔會好多架?
我都覺得呢間幾好.

請問此校是否著重英文,幾時開始寫生字或A-Z等字.

Thanks.

想請教YCC各家長:

1. 全日班小朋友午睡時用甚麼床,是否自備被枕?
2. 老師流失率高嗎?
3. 校長治校表現如何?
4. 你們的孩子喜歡上學嗎?

收到信收咗亞仔啦,家住鑽石山,請問知唔知校車大約幾多點?同埋到 K3 去 in 小學時有無優先考慮?

根據學校06/07小一派位情況,派往瑪利諾修院小學,同其他學校的百分比一樣偏高(唔計派往傳統名校),但有有經驗家長指可能係區份關係,有無YCC家長知道實際派位情況?

原文章由 YammieMak 於 07-11-4 08:29 硐表
半日(上/下午)約2300,全日約3300
5/11公佈結果
9/11交留位費660
08/09 K1學額120個,開8班
開課前有適應日及遊戲日
每班最多24人+2老師

盈盈星期六in,今日收到取錄取信!
interview當日學校流程做得好好,令我一d都唔緊張亳冇壓力,老師好有禮貌&愛心,亞女in嘅時候,d老師好有耐性咁引導佢,整體又一村係一間好學校!
‹ 上一主題|下一主題