用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 帶飯
go

帶飯 [複製鏈接]

醒目開學勳章

亞囡唔肯食供應商啲飯,十一月要自己帶.屋企到學校冇雷公咁遠,要自己攞返學.
請教向位愛心媽媽:唔知隔夜留飯菜,到第朝早番叮,還是煮新鮮飯好?如果番叮放係暖壺,到中午仲熱嗎?
(就快冬天,唔知有冇恆心朝朝服侍佢 )
   0    0    0    0

原文章由 蝦碌媽咪 於 07-10-22 13:50 硐表
亞囡唔肯食供應商啲飯,十一月要自己帶.屋企到學校冇雷公咁遠,要自己攞返學.
請教向位愛心媽媽:唔知隔夜留飯菜,到第朝早番叮,還是煮新鮮飯好?如果番叮放係暖壺,到中午仲熱嗎?
(就快冬天,唔知有冇恆心朝朝服侍 ...

梗係朝早起身煮la, 如果食隔夜飯菜, 仲衰過食飯盒la

我亞仔今年升小一, 由開學到而家我都係朝朝早d起身煮飯比佢帶飯,其實唔洗用好多時間, 之前一晚切好同醃好d餸, 第二朝起身第一時間洗米煮飯, 然後掃牙洗面, 叫醒個仔, 個仔梳洗時我就煮早餐同煮餸, 之後同亞仔一齊食早餐, 我多數都會快過亞仔食完 pack好個飯盒,之後換衫同攞衫比個仔換, 等佢攪掂就出得門口la

我多數都會煮多少少, 剩咗嗰d就做我ga午餐

日本便當咪凍冰冰ga...但都好好味, 想試下整那些比阿囡返學食, 你們有無菜譜ar
原文章由 健朗媽咪 於 07-10-22 14:55 硐表

我亞仔今年升小一, 由開學到而家我都係朝朝早d起身煮飯比佢帶飯,其實唔洗用好多時間, 之前一晚切好同醃好d餸, 第二朝起身第一時間洗米煮飯, 然後掃牙洗面, 叫 ...

醒目開學勳章

我亞仔今年升小一, 由開學到而家我都係朝朝早d起身煮飯比佢帶飯,其實唔洗用好多時間, 之前一晚切好同醃好d餸, 第二朝起身第一時間洗米煮飯, 然後掃牙洗面, 叫 ...

我之前都有睇你post過你嘅時間表.對你,我甘bye下風 .最激氣一場心機煮比佢,食剩晒,大半攞番尼.
唔好笑我烹飪呀 ,係本身佢真係好細食.

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 07-10-23 13:08 編輯 ]

醒目開學勳章

重想請教:早上煮飯,係怎樣煮?電飯煲?微波爐?隔水蒸?

我阿女由開學到而家都係自己帶飯, 因為佢好細食, 最好預到啱啱好的份量, 佢每次都吃得完因為我要上班, 無可能朝朝早去煮餸, 因此, 會預留昨天的餸菜, 她是沒所謂的人, 所以無開聲話唔好食, 佢還每次認叻說自己第一個吃完, 哈哈! 白飯是每朝煮新鮮的, 通常會煮多啲, 留番晚上一家人吃, 咁又可以慳左時間囉!

我會早d起身用電飯煲煮飯, 餸就先一晚煮多少少, 第2朝放埋落飯煲度蒸熱囉。

蒸熱好過叮。

都有媽咪話同鋼碟隔水蒸飯, 因為小朋友細, 飯煲好難煮。

個飯壺到中午都唔係幾熱嗱, 我個係"象印"唔知第2個牌子會唔會好d, 我今朝就用多個保溫袋裝住, 唔知會唔會熱d。

我上年換飯煲時就買左個可以煮一碗飯的, 重有預定時間, 夜晚SET好, 第二朝起身就煲好.  但冬天個飯壼真係唔好掂, 阿囡話D飯同餸都唔熱...僅小小暖. 我巳經用象印, 亦有用熱水預熱左個壼先 , 六個鐘可能真係太耐掛
原文章由 蝦碌媽咪 於 07-10-23 13:17 硐表
重想請教:早上煮飯,係怎樣煮?電飯煲?微波爐?隔水蒸?

原文章由 karencircle 於 07-10-23 14:49 硐表
我上年換飯煲時就買左個可以煮一碗飯的, 重有預定時間, 夜晚SET好, 第二朝起身就煲好.  但冬天個飯壼真係唔好掂, 阿囡話D飯同餸都唔熱...僅小小暖. 我巳經用象印, 亦有用熱水預熱左個壼先 , 六個鐘可能真係太耐掛 ...

阿女都係用緊象印飯壼,而家天氣未太凍,還可以保溫下,我怕萬一到再凍啲,可能未必頂得到咁多個小時,唔知要不要加多個保溫袋保暖下呢!?

簽名被屏蔽

原文章由 shirley73a 於 07-10-24 11:56 硐表
吓, 象印都唔掂呀, 咁請問應該用邊隻牌子嘅飯壺好d呀??!! 咁保溫袋又邊隻好?? 邊度有得買呀?? 唔該晒!!

我亞仔有三個飯壺, 有一個象印, 一個buppalo,一個三光牌,

其實象印因為個餸格有一半突咗出個胆外面, 所以看覺得無buppalo同三光牌咁保暖,但係個餸格大d, 又有間隔可以分開放d肉同菜, 所以我而家多數都係用象印, 加個保溫袋就保暖好多

我亞仔用ga保溫袋

打開個咗,有得索繩, 唔會漏氣, 入面就係咁ga

原文章由 健朗媽咪 於 07-10-24 12:16 硐表

我亞仔有三個飯壺, 有一個象印, 一個buppalo,一個三光牌,

其實象印因為個餸格有一半突咗出個胆外面, 所以看覺得無buppalo同三光牌咁保暖,但係個餸格大d, 又有間隔可以分開放d肉同菜, 所以我而家多數都係用象印,  ...

hi 健朗媽咪
我正想找呢個類似的保溫袋, 老公話袋裡面要有這個質地, 才能保溫, 那請問你在那裡找到呢!? 冬天快要來, 我怕阿女話啲餸唔夠暖, 作出投訴喔!

原文章由 qqwong 於 07-10-24 13:10 硐表

hi 健朗媽咪
我正想找呢個類似的保溫袋, 老公話袋裡面要有這個質地, 才能保溫, 那請問你在那裡找到呢!? 冬天快要來, 我怕阿女話啲餸唔夠暖, 作出投訴喔! ...

我係荃灣千色店買ga, 55/個, 仲有hello kitty, melody, kuromi揀, 不過一般精品店都有得買, 仲平d tim , 大約$45-$50, 平過專門店lor, 不過我買時, 間間精品店都無呢個款, 所以焗住貴d都要去專門店買

個袋可以放到一個兩至三層ga飯壺, 一盒紙包飲品, 餐具盒, 啱啱好ga, 就算唔放飲品係入面, 個飯壺都唔會朗朗吓

[ 本文章最後由 健朗媽咪 於 07-10-24 13:36 編輯 ]

原文章由 angelymama 於 07-10-23 14:32 硐表
我會早d起身用電飯煲煮飯, 餸就先一晚煮多少少, 第2朝放埋落飯煲度蒸熱囉。

蒸熱好過叮。

都有媽咪話同鋼碟隔水蒸飯, 因為小朋友細, 飯煲好難煮。

個飯壺到中午都唔係幾熱嗱, 我個係"象印"唔知第2個牌子會唔會好d ...

我都係餸係晚上煮多少少,飯就新鮮煲,我以前返工帶飯煮1"麥"米,現在煮半"麥"米,煮慣左so用電飯煲我都識煮,我係拎比我個仔.
以前我返工用"不化盧"都唔暖ge,重要成日覺飯壺有"尋"味

想請教各位媽咪, 可唔可以帶炒粉麵之類嘅食物呢? 因為囝囝好鍾意食炒麵, 但聽人講話D麵會硬哂同痴埋一舊, 有無好嘅方法呢

原文章由 健朗媽咪 於 07-10-24 13:34 硐表

我係荃灣千色店買ga, 55/個, 仲有hello kitty, melody, kuromi揀, 不過一般精品店都有得買, 仲平d tim , 大約$45-$50, 平過專門店lor, 不過我買時, 間間精品店都無呢個款, 所以焗住貴d都要去專門店買

個袋 ...

原文章由 SPJB 於 07-10-24 13:57 硐表
想請教各位媽咪, 可唔可以帶炒粉麵之類嘅食物呢? 因為囝囝好鍾意食炒麵, 但聽人講話D麵會硬哂同痴埋一舊, 有無好嘅方法呢

我有炒過比個仔食,可能係我送飯比佢(即煮即帶比佢),so,佢話冇硬,但如果早上帶定返學就有可能。

我唸得呱,我見亞女同學帶炒出前一丁,搞到我都想食:tongue:

原文章由 SPJB 於 07-10-24 13:57 硐表

健朗媽咪, 好佩服你呀 簡直好似快隻槍手一樣

原文章由 fishmum 於 07-10-24 15:52 硐表
健朗媽咪, 好佩服你呀 簡直好似快隻槍手一樣

為咗唔想中午行多轉, 想唔快手都唔得啦
加上亞仔朝早超級me mo,
又要食湯通粉做早餐(食包會仲慢過食通粉)
所以我都好多空閒時間炮制個飯盒

好野味bor, 我只試過炒烏東, 唔好炒得咁乾身就好d
原文章由 fishmum 於 07-10-24 15:48 硐表
我唸得呱,我見亞女同學帶炒出前一丁,搞到我都想食:tongue:
‹ 上一主題|下一主題