用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍田家炳學校
go

救世軍田家炳學校 [複製鏈接]

唔知點解有好多主題不能再進入?  唔夠時間幫囝囝温習.  上兩個星期測驗後, 發覺有d內容係活學活用的. 温書都温唔倒.
   0    0    0    0

d測驗已經派返. 中英都係 37/40. 數學第二次評估只得84分, 錯了兩題.  我都有買習作的. 星期一至五要做功課, 星期六學野又由早學到晚, 星期日真係要再温返一星期裡學的書同做習作的. 我真係lazy 我都要的起心肝, 如果唔係到耐了的時間, 真係慘慘慘了

原文章由 bobo2001 於 07-10-25 16:56 硐表
終於見返面了, 個topic被人移左去小學一覽度, 但又開唔到, 真係激死人呀.
係呀, 而家唔同幼稚園的了, 真係要用多d腦, 轉慢d都唔掂呀. 我都係出面買左D練習比阿囡得閒做吓, 等佢睇多D問題同唔同的做法. 佢上次的中, ...

他成日都好唔小心的, 因為唔小心唔係温習問題, 唔小心隨時會發生, 第二次數學評估就唔小心錯了兩題扣16分.

你幫囡囡温英文會要她spell內容嗎?

原文章由 bobo2001 於 07-10-26 20:59 硐表
唔知點解數學評估仲未派, 真擔心.
你個囝成績都幾好呀, 唔好咁高要求, 慢慢來唔好心急啦.
有時間咪做吓練習囉, 無都唔緊要啦, 來日方長.
大家多d交流吓, 交換吓心得啦. ...

昨天的打針取消了, 囝囝說老師希望佢地今日玩得開心d.

今日的運動會取消了, 說起校車就了 , 第一次派運動會通告時, 我打電話返學校, d職員說會有校車去運動場的. 第二次派通告時(只見highline自行到運動場), 再打電話到學校, d職員說要自行去運動場, 昨日再打一次問, 都說自行去.

今早7:20分打去學校問運動會是否繼續, 答是. 到7:50分到樓下搭巴士, 就見倒其中一位同學仔在等校車, 我問佢嘜有校車咩? 他說校車職員同佢講的, 我迷打電話去學校問清楚. d職員又說會有校車, 但運動會就取消, 校車會返學校.

下星期又有英文小測了. 你囡囡的測驗派了嗎? 學童保健, 我改了7/11, 因為囡囡早上會去參觀, 囝囝下午去保健. 請一日假.

原文章由 bobo2001 於 07-10-30 18:53 硐表
係呀, 佢地唔知點解成日都唔小心, 一係做漏, 一係睇錯野答錯題, 激氣.
溫英文都會要求佢spell的, 老師個guideline係要識讀,解,串嘛,
but儘量啦, 有時囡囡都會唔記得, 我覺得最緊要仲要識運用, 唔係就乜都無用.
數學 ...

[ 本文章最後由 olkan 於 07-11-1 18:45 編輯 ]

星期五測英文, 同個囝温書, 佢連HE, HIS都分唔開, 鞋!

今早同囡囡去馬藝展覽館, 唔洗30分鐘就完. d小朋友d時間在玩遊樂場, 在草地跑跑.  下午同個囝囝去健康檢查.  check 下身高, 體重, 聽覺及視力, 聽心肺同看看有冇背脊彎等.  囝囝隻右眼可能有散光. 有排期暑期再睇.

原文章由 bobo2001 於 07-11-1 21:43 硐表
唔好啦, 其實佢地都唔想, 因為天雨所以咪亂d囉, 我諗佢地儘可能都唔想除消個運動會的. 至於校車方面就真係唔知了, 不過好似一開始都係話自己去, but 我無留意校車的安排, 所以唔知佢地咁亂.
今早講真真 ...

同囝囝温完書, 成個散曬, 測英文, 唔知佢識唔識, 中文未真正温, 今日老師先派返曬d習作.  重組句子都ok, 最差就填充, 做功課時, 成日都亂填.

上星期見倒考試範圍就頭痛.  日日做功課同温少少書都已經full 曬d時間, 你有這情況嗎?  我覺得好奇怪, 點解常識會冇測驗的呢?

你識唔識小二的媽媽呢?  她們可能會有小一的測驗同考試卷留下的.  我想知考試模式.

14/11, 今日派回英文評估同數學評估.  英文就測得好, 數學得75分, 有一題解錯題, 扣16分. 加其他錯.

原文章由 bobo2001 於 07-11-8 14:08 硐表
ME TOO, 阿囡都係隻眼可能有散光, 排左8月再check.
比多d例字佢睇佢就ok架喇, 唔使急. 同佢玩吓遊戲, 例如同d公仔玩, 叫佢介紹吓佢地. eg. she is a mouse, her name is minnie. or he is a mouse, his name is mic ...

[ 本文章最後由 olkan 於 07-11-14 20:47 編輯 ]

星期日才有時間同個囝温習, 我給他重做english revision, 好多都唔識, 希望唔係真係唔識.  我給其他學校的數學卷, 他錯埋d小心同大意.  中文測驗都不錯.

今晚翡翠台40年, 只能睇錄影.

你囡囡有冇說唔鍾意老師呀! 囝囝說唔鍾意呂老師, 因為她教了三科. 真儍!

希望你囡囡能考得好成績.  大家努力.

已經過了兩日考試, 我的心情輕鬆了一些, 因為同囝囝温習, 佢都冇心機, 成日唔識.  不過, 我估學校出得淺.  囝囝說有小小唔識.  你囡囡班有冇小朋友病了呢? 囝囝連兩個同學病了.  睇了四日中醫, 好了d, 但今天咳多了, 所以睇西醫.  

原文章由 bobo2001 於 07-11-20 18:43 硐表
係呀, 過二日便考試了, 真係唔知佢應唔應乎到, but 第一次, 無論結果係點都平常心啦, 仲有大把時間追, 唯有叫佢用心做, 儘力而為啦.
囡囡又無話唔鍾意d老師, 只係話佢地有d惡啫
大家一起努力, 希望佢地可以學 ...

我就最驚佢考listening, 我見他平常的中英listening堂課都成日錯, 因為佢好唔專心的.  數學都冇温, 我見他第4次評估都有97分. 今日只温常識, 因為之前冇評估.

這數天有冇去西田呀?  我都只係買了一對boot俾個囡.  好多人.
平日會有甚麼消遣?   

原文章由 bobo2001 於 07-11-25 18:59 硐表
係呀, 星期一考maths 同常識真係靠佢自己了. 其實今次考試反而無以前幼稚園咁緊張, 因為係第一次, 我都係同佢溫吓學左的野, 想睇吓佢自己的實力. 中文有閱讀理解同看圖造句, 英文又有listening. 真係睇佢自己平時理 ...

今日常識應該問行政長官是誰. 囝囝選錯了黃仁龍.  放假都係去下沙田行吓. 去冒險樂園, 公園.  聖誕節節目未諗呀?  不過, 會去睇燈飾, 聖誕餐就唔會食了, 兩個小朋友對食冇嘜興趣. 下個月學校去旅行, 唔知小一家長洗唔洗去呢?   

原文章由 bobo2001 於 07-11-26 12:50 硐表
今日終於係最後一天考試了, 都無特別同佢溫, 只係做吓d 練習咁啦. 常識更加唔知溫咩,
昨天有行西田呀, 我同老公去, 因為怕人多阿囡又走來走去. 我買左個小背包比亞囡(玉貴狗公仔), 特價貨but都幾靚, 比佢考 ...

‹ 上一主題|下一主題