教育王國

標題: 德信幼稚園 [打印本頁]

作者: qooqoofans    時間: 07-11-2 16:48     標題: 德信幼稚園

有無家長同小朋友考德信? (呢間好少人講)
你地交咗表味? interview係咩時間?
作者: myoungjun    時間: 07-11-7 11:10     標題: interview this sat Nov 10 2007

I have an interview coming sat Nov 10 2007. How about yours ?
作者: ponysee    時間: 07-11-7 12:16

德信都幾好,如果係男仔就好D,有幾會入番小學,
小學都幾出名.
作者: benben    時間: 07-11-7 12:50

i applied for my son, & coming sat morning will have the interview.

原文章由 ponysee 於 07-11-7 12:16 硐表
德信都幾好,如果係男仔就好D,有幾會入番小學,
小學都幾出名.

作者: tsangwca    時間: 07-11-8 11:05

原文章由 qooqoofans 於 07-11-2 16:48 硐表
有無家長同小朋友考德信? (呢間好少人講)
你地交咗表味? interview係咩時間?

I've also applied for my daughter. Interview this Sat am. The school campus looks big and spacious.
作者: benben    時間: 07-11-8 11:34

唔係甘多女仔報!!
因小學係男校!!

looks big - cos' 小學都係同一地點!!

原文章由 tsangwca 於 07-11-8 11:05 硐表

I've also applied for my daughter. Interview this Sat am. The school campus looks big and spacious.

作者: 維豬豬    時間: 07-11-8 14:47

有無人知德信同york邊間好d呢?
因為我同囝囝報左呢兩間,如果兩間都收唔知選邊間好d呢?
作者: myoungjun    時間: 07-11-8 17:09

How old your kids ? My son 3 yrs 3 half month now
作者: benben    時間: 07-11-9 12:32

3 yrs 3 half month? should be K1?

my son . . .age 2 and 4 months.

原文章由 myoungjun 於 07-11-8 17:09 硐表
How old your kids ? My son 3 yrs 3 half month now

作者: myoungjun    時間: 07-11-15 14:36

原文章由 benben 於 07-11-9 12:32 硐表
3 yrs 3 half month? should be K1?

my son . . .age 2 and 4 months.

sorry 2 yrs 4 month Only N1
作者: qooqoofans    時間: 07-11-18 14:42

佢話26 Nov 前有通知, 但係仲好心急呀~~~

邊位收到取錄信, 麻煩報料, 多謝!!!
作者: benben    時間: 07-11-20 09:56

我朋友個仔今個星期六仲可以去 interview!!
作者: Marians    時間: 07-11-20 10:45

siulili

德幼現時幼兒班有上午和下午共4班, 低班共有4班, 高班共有5班.

希望你們的小朋友很快入到這個大家庭

Marians

原文章由 siulili 於 07-11-20 00:48 硐表
佢地話今天發信喎, 應該明天收到架啦

其實我想知,佢地有幾多班K1, 多唔多人報呢? 果日去IN, 好似開左兩個班房, 每班每次IN 10個小朋友, 咁佢到底有幾多學位? 網上仲話還有少量下午班學位, 咁係咪唔夠人報名 ...

作者: benben    時間: 07-11-20 11:26

why K3 will have 1 more class ge?

how is Tak Sun sch. bus service?
how much? from sch. to Kln Bay?

原文章由 Marians 於 07-11-20 10:45 硐表
siulili

德幼現時幼兒班有上午和下午共4班, 低班共有4班, 高班共有5班.

希望你們的小朋友很快入到這個大家庭

Marians

作者: qooqoofans    時間: 07-11-20 11:51

我都好想囝囝可以成為"德信仔" 雖然呢間學校名氣唔夠KV, St Cat, 培正, 然而這是我最心儀的. 因眼見我認識的2個小朋友都讀得好開心. 我"兒生"畢業2年啦, interview個日都有部我囝囝去, 因為佢掛住學校同老師.

真係好心急. 快d返屋企開信箱.

有消息的媽咪, 一有信請upate吓

[ 本文章最後由 qooqoofans 於 07-11-20 11:57 編輯 ]
作者: benben    時間: 07-11-20 12:00

qooqoofans

same same!!
similar 我"兒生"畢業3年了, 好乖仔!!

你 e生去了那一間中學 lei?

原文章由 qooqoofans 於 07-11-20 11:51 硐表
我都好想囝囝可以成為"德信仔" 雖然呢間學校名氣唔夠KV, St Cat, 培正, 然而這是我最心儀的. 因眼見我認識的2個小朋友都讀得好開心. 我"兒生"畢業2年啦, interview個日都有部我囝囝去, 因為佢掛住學校同志老師.

真 ...

作者: qooqoofans    時間: 07-11-20 12:06     標題: 回覆 #1 benben 的文章

benben
我"兒生"讀緊英華小學P2, 又係好喜歡呢間學校. 不過轉咗直資我想信都幾難考.

咁你"兒生"係唔係上返德信小學呀??
作者: benben    時間: 07-11-20 12:14

qooqoofans

哈哈. . .mis-un tim!!

Yes. 我"兒生"係上返德信小學, 都畢業了, 上了九龍華仁中學, now Form 3 了!!

英華. . . .I love it!!
but now. . .真係好好好難考 lu!!
作者: qooqoofans    時間: 07-11-20 12:19     標題: 回覆 #1 benben 的文章

好叻仔呀, 入到九華:
作者: benben    時間: 07-11-20 12:28

佢其他好多同學都升去好好的中學!!

that's why i apply Tak Sun kinder lor!!

原文章由 qooqoofans 於 07-11-20 12:19 硐表
好叻仔呀, 入到九華:

作者: Marians    時間: 07-11-20 17:41

可能那年 k1 比較多學生入讀掛

Marians

原文章由 benben 於 07-11-20 11:26 硐表
why K3 will have 1 more class ge?

how is Tak Sun sch. bus service?
how much? from sch. to Kln Bay?

作者: qooqoofans    時間: 07-11-20 18:22

放工即刻飛奔回家, 但信箱無信:-|
很擔心會係reject 的那一批

收到信的, 麻煩update一吓
作者: benben    時間: 07-11-21 12:48

qooqoofans
睇你 sign bar . . 你亞仔 age 3 now!!
甘下年 2008 九月, 是否已 4 歲? 大仔?
點解唔申請 2007 既? 當時未夠大嗎?

Letter - I guess 今日收到.

見佢個 web, e+ 都仲有 pm class 位!!
應該大多 accept lar!!
原文章由 qooqoofans 於 07-11-20 18:22 硐表
放工即刻飛奔回家, 但信箱無信:-|
很擔心會係reject 的那一批

收到信的, 麻煩update一吓

作者: qooqoofans    時間: 07-11-21 14:29

呀仔係04年11月, 無錯我prefect他做"大仔" 好過 "細仔".
因他性格十分內向, 又慢熱.   其實他現在都係婆婆樓下屋苑的幼稚園返緊k1. 想比佢習慣吓群體生活.
作者: benben    時間: 07-11-21 14:51

qooqoofans

甘又係. .. . 大仔, 學野吸收 d, 著數 d !!

原文章由 qooqoofans 於 07-11-21 14:29 硐表
呀仔係04年11月, 無錯我prefect他做"大仔" 好過 "細仔".
因他性格十分內向, 又慢熱.   其實他現在都係婆婆樓下屋苑的幼稚園返緊k1. 想比佢習慣吓群體生活. ...

作者: qooqoofans    時間: 07-11-21 17:04

嘩恭喜,恭喜
這是你的心水嗎?
作者: benben    時間: 07-11-21 19:01

收到信啦, 上午班!!
作者: qooqoofans    時間: 07-11-21 21:59

我都收到啦!  上午班呀
benben 唔知我地D小朋友有無機會做同班同學呢?
作者: Marians    時間: 07-11-21 22:20

樓上幾位媽咪 congratulations! 歡迎! 歡迎!

Marians
作者: benben    時間: 07-11-21 22:34

Marians
your boy is. . . K1, 2 or 3?

qooqoofans
都好大機會同班 bor!!
will u consider other  kinder?
or did you apply other kinder?

仲有無其他小朋友呢?
作者: qooqoofans    時間: 07-11-21 23:38     標題: 回覆 #2 benben 的文章

KV, St Cat, Diamond Hill 靈量堂 --等緊 result  == 但就算收都多數都唔讀
培正, 宣道等 interview
我自己比較鐘意德信, 但爸爸鍾意培正, 因為名氣大好多啦!  不過相信都幾難考.
真實培幼 /培小  &  宣幼 /宣小係保證一條龍嗎?
作者: benben    時間: 07-11-22 10:02

Marians

as siulili asked, I also want to know more about Tak Sun Kinder.

上次 in 時, 問了老師, 沒有正式普通話學, 只是做運動時講下!! 足夠嗎?

星期六有咩課外活動參加? 咩時間?

是否 K2 下學期才有 writing?

未知程度如果, 對於考小一有難度嗎?

qooqoofans
PC 好大部份係可以直上小一. Alliance 則不是, 聽朋友講 30% approx.

我都有報 PC, 1/12 IN, 應該都唔去了.
Alliance 本來昨日去交表, 都無去!!

e+ only consider 根德, & 德信. . . . 多數都係 choose 後者.

原文章由 siulili 於 07-11-21 22:57 硐表
Marians

THANKS! 係囉, 你小朋友讀咩班呀?

我都想知德信的老師好唔好, 小朋友又讀得開唔開心, 你作為家長, 你又覺得學校怎樣?  因一直都唔係好多家長談論德信, 攞唔到太多客觀的COMMENTS.

我去INTERVIEW當天, 就 ...

作者: benben    時間: 07-11-22 10:20

siulili

原因好簡單 -- 因有一間不錯的免費小學作 back up ar!!

我仲有個大女, now K2 (but @ gal Kinder), 我唔想俾 $ 讀小學!!

但到時又一定會考私小, 只怕 Tak Sun 程度不及其他, 難以考得進!! 所以, 仲有小小考慮根德 lor!!

你呢? 你又有無報其他, or 一定 choose Tak Sun?

原文章由 siulili 於 07-11-22 10:13 硐表
benben

我又想問下你咩原因咁鍾情德信, 放棄咁多都幾出名的幼稚園?

qooqoofans

係呀, 培幼可直升培小, 宣幼就要成績好的才能直升, 我都想知大家對呢幾間的排位會係點?

培幼我仔唔使諗, 細仔, 報都無得報呀:slee ...

作者: benben    時間: 07-11-22 10:48

siulili

如果你想小一入宣小, 甘宣幼一定好啦. 始終大機會d!!
宣小程度好高, 又重音樂, 都幾辛苦架.
另宣幼好遲先 in , 又好似先知 result 架, 要有耐心地等待!!

You only applied Tak Sun and Alliance?
作者: benben    時間: 07-11-22 11:14

siulili

你有間 nearby 作 back up, 甘你即係唔會 pay Tak Sun ar?

玩埋 lei 3 年, 都係既. . .!!不過,有時又想比佢早 d 適應一下學習,小一易 d pick up!!

環境舊 . . . 都係架. 不過, 幼稚園小朋友, 佢地無咩所謂, 有得玩就可以了.

宣幼校舍新 d, 不過好似細 dd, & 交通唔太方便, 我唔報lu!!
昨日交表時間 係 office hour. . . so 無去!!
作者: qooqoofans    時間: 07-11-22 11:22

Hello
宣小是直資嗎?
有人話我知如果你決定咗"大抽獎"會上唔到培小的?? 是真的嗎?
作者: benben    時間: 07-11-22 11:40

siulili

re : 德信咁少人報

我都係甘唸. . .. e+ 都仲有學位 . . .今個星期六都仲有朋友仔仔 去 interview. . . .!! later later. . . 到時又可能有人放棄 . . . . 都有 d worry 小朋友(他日亞仔同學仔) 既質素!!

你個仔培小 now? 好似又想加學費 wow!!
幾多年班丫?

just for your info :  TODAY NEWS

直 資 校 擬 加 學 費 最 高 四 倍

(星島日報報道)中一自行分配學位階段將於明年初展開,三十所自行招生的直資中學,已陸續接受報名。部分直資中學受教師加薪影響,計畫下學年調高學費,其中沙田區德信中學的中一學費,擬由四千五百元大增至二萬二千元,加幅接近四倍。教育局昨表示,審批學費申請時,會考慮學費水平是否合理。

(( 都好貴 bor!!))

[ 本文章最後由 benben 於 07-11-22 11:43 編輯 ]
作者: Marians    時間: 07-11-22 12:08

早晨, 你地咁早有咁多留言, 好勵害。

benben

我之前同你係另一個 topic (k2 ..2003 SARS ..) 傾過計了, 記得嗎?

siulili, benben

小兒讀 k2, 他在校很開心, 我鍾意學校訓練小朋友自理能力, 如果要有微言, 我就不喜歡學校沒有家課冊, 比較 trouble, 其他的嘢都幾好。

寫子從k2 開始便有, 每天中英數字, 是但兩樣, 同其他幼稚園差不多, 我兒現在要自己拾書包, 帶筆袋, 穿了校服就自己扣
buttons, 算係咁啦。

老師方面, 都很有愛心的, 不用擔心。玩具舊些沒問題, 多數時教材, 而且幾新的玩具都會變舊啦.

好了, 趕住接校車, 有嘢遲些說

Marians
作者: benben    時間: 07-11-22 12:35

Marians
有甘多留言. . .因為大家都係昨日收到信!!

(K2, 2003 SARS). . . .Oh. . .remember ar!!
下年又可一齊傾考小一了.

家課冊 . . . .u mean daily HW list?
甘有無 weekly hand book 先?

我大女 K2 都係無每天的家課冊, 只是 every Friday 派番手冊, 睇下老師 comment and remarks of next week activities lor!!

得閒 pls give more comment on Tak Sun ar!!
你未 answer me some of Q (e.g. 課外活動. . . .etc!!)
作者: IQ_mama    時間: 07-11-22 14:42

德信已收小女上午班, 我都好想知道這間學校好唔好? 如果係女仔第派什麼小學?
作者: benben    時間: 07-11-22 15:36

男仔可上德小. . . .女仔, 真係唔知bor!! 你有無 call 下學校, 問下, d staff 都好nice, 我有一日打過去, 佢都好肯答!!
作者: BaByQ113    時間: 07-11-22 16:38

hello~  咁多位媽咪~
我報o左下午班, 今晚返去 check o下信箱先, interview 果日, 我都覺得好少人 in 呀...
作者: benben    時間: 07-11-22 16:45

babyQ113

re : 好少人 in?

佢分了幾個星期 in. . . .你幾號 見架?
my son in @ 10 Nov. . .都幾多人!!
作者: Marians    時間: 07-11-22 17:04

IQ_mama

德幼也有女孩子讀, 不過比男孩子少。上小學, 第一輪是計分制, 第二輪是分地區大抽獎, 所以唔關讀那一間幼稚園事。學校好吾好?你可參巧我上面留言, 只是個人意見, 未必一定滿足到所有家長的要求, 不妨睇下有沒有其他有經驗的家長報料。

Marians

原文章由 IQ_mama 於 07-11-22 14:42 硐表
德信已收小女上午班, 我都好想知道這間學校好唔好? 如果係女仔第派什麼小學?

作者: BaByQ113    時間: 07-11-23 10:27

分幾日咩    可能我睇漏 :
我個仔 in 10 Nov 12:00 果批, in 完見 d 嬸嬸開始收埋 d 摺櫈...
原文章由 benben 於 07-11-22 16:45 硐表
babyQ113

re : 好少人 in?

佢分了幾個星期 in. . . .你幾號 見架?
my son in @ 10 Nov. . .都幾多人!!

作者: BaByQ113    時間: 07-11-23 10:32

我都幾鍾意呢間, 我有兩個姨甥仔依家讀緊 K2, 一個姨甥女以前都係讀呢間幼稚園
原文章由 qooqoofans 於 07-11-20 11:51 硐表
我都好想囝囝可以成為"德信仔" 雖然呢間學校名氣唔夠KV, St Cat, 培正, 然而這是我最心儀的. 因眼見我認識的2個小朋友都讀得好開心. 我"兒生"畢業2年啦, interview個日都有部我囝囝去, 因為佢掛住學校同老師.

真係 ...

作者: BaByQ113    時間: 07-11-23 10:43

我都收到信喇, 讀下午班..
作者: benben    時間: 07-11-23 11:19

babyQ113

兩個姨甥仔now K2. . .學緊咩. . . 程度不會太 easy ma?
I only worry about this. as for Interivew of P1. for back up!!

分幾日. . .你無睇漏!! 係過了 10/11. . .仲有朋友 call sch. and ask for interview!!

原文章由 BaByQ113 於 07-11-23 10:27 硐表
分幾日咩    可能我睇漏 :
我個仔 in 10 Nov 12:00 果批, in 完見 d 嬸嬸開始收埋 d 摺櫈...

作者: BaByQ113    時間: 07-11-23 12:43

依家學緊寫簡單o既字, e.g. 上, 下, 天....
原文章由 benben 於 07-11-23 11:19 硐表
babyQ113

兩個姨甥仔now K2. . .學緊咩. . . 程度不會太 easy ma?
I only worry about this. as for Interivew of P1. for back up!!

分幾日. . .你無睇漏!! 係過了 10/11. . .仲有朋友 call sch. and ask for i ...

作者: IQ_mama    時間: 07-11-23 14:09

Marians

Thanks for yr reply!

原文章由 Marians 於 07-11-22 17:04 硐表
IQ_mama

德幼也有女孩子讀, 不過比男孩子少。上小學, 第一輪是計分制, 第二輪是分地區大抽獎, 所以唔關讀那一間幼稚園事。學校好吾好?你可參巧我上面留言, 只是個人意見, 未必一定滿足到所有家長的要求, 不妨睇下有 ...

作者: qooqoofans    時間: 07-11-24 23:29

德信同根德園, 你哋會點楝?
作者: benben    時間: 07-11-25 12:49

qooqoofans

I am also have the same Question now!!

原文章由 qooqoofans 於 07-11-24 23:29 硐表
德信同根德園, 你哋會點楝?

作者: BaByQ113    時間: 07-11-25 15:40

德信教 d 野淺好多, 同根德園完全唔同...
作者: qooqoofans    時間: 07-11-25 16:12

德信有小學, 就算第曰考唔到心水的直資小學都唔洗3年後又"博"1次.

讀根德園我要考慮的地方是如果考唔到心水的直資小學, 要參加"大抽獎",我都唔知將軍澳有咩好學校??

其實暫時決定如果好彩入到培正, 好大可能放棄前2間, 但要等明年1月15曰.
作者: BaByQ113    時間: 07-11-26 10:30

唔好意思, 我唔係好明 --> [就算第曰考唔到心水的直資小學都唔洗3年後又"博"1次]
我揀德信都係因為佢有小學, 不過好似唔係收晒...
我個仔都有 in 培正, 如果入到, 都應該會揀培正...

原文章由 qooqoofans 於 07-11-25 16:12 硐表
德信有小學, 就算第曰考唔到心水的直資小學都唔洗3年後又"博"1次.

讀根德園我要考慮的地方是如果考唔到心水的直資小學, 要參加"大抽獎",我都唔知將軍澳有咩好學校??

其實暫時決定如果好彩入到培正, 好大可能放棄前2 ...

作者: benben    時間: 07-11-26 11:48

Qooqoofans and BabyQ

我都有報培正, 下個星期 6 見, 不過, 唔去了. 我 e+ 只係 Tak Sun and 根德之選!!

Tak Sun - 好大機會入番其津貼小學, 但只怕程度考不到一些心儀私小作 back up!!

KV - 程度高 d, 考私小時好少少, 但亦唔一定得. 抽津小無 jetso!!
作者: qooqoofans    時間: 07-11-26 12:09     標題: 回覆 #2 BaByQ113 的文章

hi babyq113
我的意思係3年後考唔到心水的直資小學, 唔需要去等派位 (大抽獎).
以我知道如果你首志願係tak shun, 如果1st round派唔到, 2ndround 學校會收番.

[ 本文章最後由 qooqoofans 於 07-11-26 12:11 編輯 ]
作者: Marians    時間: 07-11-26 17:40

benben

德幼會隔3星期派一通告話你知小朋友在課堂學了什麼, 每日的功課要check 書包有什麼功課薄便知道做什麼功課。

課外活動逢星期六, 有唱歌, 有手鈴隊, 自衛武術, English with Mr Hyam (English native teacher), 畫班, 兒童EQ班 (與明愛社工合作搞) ... 等, 因時間不同, 沒有校車安排。

常規課程內, 普通話的確是比較少, 多是唱童謠, 不過純粹個人意見, 小朋友學會中文英文巳經好好, 上了小學, 普通話有排學啦。

Marians

原文章由 benben 於 07-11-22 12:35 硐表
Marians
有甘多留言. . .因為大家都係昨日收到信!!

(K2, 2003 SARS). . . .Oh. . .remember ar!!
下年又可一齊傾考小一了.

家課冊 . . . .u mean daily HW list?
甘有無 weekly hand book 先?

我大女 K2 都係 ...

作者: benben    時間: 07-11-26 17:48

Marians

thanks for yr reply!!

仲有野想問. 關於考私小 back up 時. 你知唔知德幼考到私小情況, 有幾大機會, 有無例子考到 bin d 私小. 有英華, St. Jo, St. Francis 成功例子嗎?

星期 6 有野學下都不錯. 唔使出去找.
作者: ppchow    時間: 07-11-27 23:30     標題: 德幼與德小見解

我的囝囝收了上午K1,但你哋知唔知到德信小學係津小要靠自行計分或大抽獎才可進入,唔同培幼可100%直升培小.我的囝囝在家排亞三完全冇分可計在第一輪實冇份,但在德信小學網裡亦唔見提及到讀德幼一定直升或承諾實收入讀德小,所以大家唔好咁擔啶以為讀德幼可直升德小
作者: Marians    時間: 07-11-28 15:13

benben

絕大部份的家長把小朋友放在德幼,都是想孩子入德小, 就正如入培正幼也是心繫培正小學, 當然就近屋企也是考慮之列。

我沒有讀德幼的孩子而考私小的情況和資料,不過考私小和直資吾一定要考筆試, 政府也不鼓勵考筆試, 你可以問下你心目中的小學須否用筆試, 其實要五歲小朋友考筆試太殘酷了。我當年跟大女兒考德望也不須用筆試, 只是畫了一幅畫呢!

若然只須考口試, 讀那幼稚園也沒所為, 校方很多只考慮小朋友醒吾醒, 有沒有禮貌, 收拾玩具, 家長對小朋友的承擔, 家庭關係, ... 等等。

今年認識了一位讀德幼的家長, 他沒有為孩子考私校和直資, 他有15分, 巳經知道德小收了他的孩子了。

Marians

原文章由 benben 於 07-11-26 17:48 發表
Marians

thanks for yr reply!!

仲有野想問. 關於考私小 back up 時. 你知唔知德幼考到私小情況, 有幾大機會, 有無例子考到 bin d 私小. 有英華, St. Jo, St. Francis 成功例子嗎?

星期 6 有野學下都 ...

作者: Marians    時間: 07-11-28 15:27

ppchow

當年小兒入K1時, 校長曾話過若然第一、二輪都入吾到, 會幫我們叩門, 所以不太擔心, 我相信除非你兒那年有很多適齡學童, 如果吾系, 學校會盡量幫忙的。

Marians

原文章由 ppchow 於 07-11-27 23:30 發表
我的囝囝收了上午K1,但你哋知唔知到德信小學係津小要靠自行計分或大抽獎才可進入,唔同培幼可100%直升培小.我的囝囝在家排亞三完全冇分可計在第一輪實冇份,但在德信小學網裡亦唔見提及到讀德幼一定直升或承諾實收入讀 ...

作者: ppchow    時間: 07-11-28 16:03

原文章由 Marians 於 07-11-28 15:27 發表
ppchow

當年小兒入K1時, 校長曾話過若然第一、二輪都入吾到, 會幫我們叩門, 所以不太擔心, 我相信除非你兒那年有很多適齡學童, 如果吾系, 學校會盡量幫忙的。

Marians

...

小兒08年才入德幼K1,但本人並非住在油尖旺區,又怎能入讀德小呢?除非德小是私或直資小學
作者: benben    時間: 07-11-28 16:19

ppchow

interview 時, 我都有問過老師. . . .佢話想讀德小, 可向小學部登記, 都好大機會收番.

我都係 2008 K1.
不過, 仲未決定 take Tak Sun or Kentville. 心大心細.
作者: benben    時間: 07-11-28 16:30

Marians

若然只須考口試, 讀那幼稚園也沒所為, 校方很多只考慮小朋友醒吾醒, 有沒有禮貌, 收拾玩具, 家長對小朋友的承擔, 家庭關係, ... 等等。

I only worry Tak Sun too simple. . . .私小唔考慮德幼男孩.

今年認識了一位讀德幼的家長, 他沒有為孩子考私校和直資, 他有15分, 巳經知道德小收了他的孩子了。

但我個細仔, 只有 10 分!!

你有比個仔外出再學些什麼嗎?
e.g. Putonghua, Phonics, English. . . .
作者: qooqoofans    時間: 07-12-3 12:22     標題: 回覆 #10 benben 的文章

Benben

德信同根德園, 你決定成點?
我兩間都會交咗留位費先. 我個人會喜歡德信, 但老公又鍾意根德園 .
我個囝比較坐唔定, 我擔心根德園佢會難過適應, 但如果考直資小學, kv的確比較優勝.
你有咩見解, 分享吓好嗎?
作者: benben    時間: 07-12-4 09:34

qooqoofans
u realy similar situation of me.

finally i chose KV!! paid. But no show to Tak Sun application lar.

Tak Sun . . 有免費小學. .. 真係好吸引!! 仲可以用 edu. voucher. 3 yrs can save over HK$30K.
不過, 都係怕佢太 easy, 小學難 adapt. 想 try 下考 d 私小 back up 都幾難!!

有一日, met a K3 tak Sun mami. . she also asked me to choose KV wow!!

根德園 - yr active boy, I think so many cases happend on KV before. Experienced Teachers must know how to handle it. My fd's gal, very active and talkative, also can do well @ KV K2 now!!

That is only my choice & comment for your ref. only.  Pls also tell what is yr final decision.
作者: qooqoofans    時間: 07-12-4 09:46     標題: 回覆 #1 benben 的文章

benben  
有決定再update你.
你小朋友kv派咗am定pm? Kent Rd 定 Dorset Rd.
我個囝係am/ Kent Rd, 唔知會唔會做到同學仔呢?
作者: benben    時間: 07-12-4 12:03

qooqoofans

really? me too. . .Kent AM.
I posted the $ to KV last week.

真係有機會做同學仔 bor!!
作者: benben    時間: 07-12-6 09:16

siulili

How is your decision? tak sun is also good ga!!
Applied any other kinder & got accepted?

原文章由 siulili 於 07-12-5 22:30 發表
你地個個都唔讀呀   

作者: wongkaka    時間: 08-7-15 19:55

我的姨是個不懂英文的師奶, 佢有4個仔全是由德信幼稚園到小學, 佢地當年中學派何文田官立, 信義, 最細的現在仍讀緊大角咀的聖方濟中學中六

約四年前兩個大哥已在科大畢業, 三哥在理工畢業, 佢地四個的中文及英文level也不錯

我的小侄兒也跟著他們考了入德信幼稚園, 現在是小三學生, 我覺得佢地教得d學生好好, 至少培養到小朋友讀書的興趣, 同埋呢間學校一向比較低調

當然仲要小朋友本身及家長的配合

以上資料只供參考

[ 本文章最後由 wongkaka 於 08-7-15 20:03 編輯 ]
作者: anitawong21    時間: 08-7-16 02:26

原文章由 wongkaka 於 08-7-15 19:55 發表
我的姨是個不懂英文的師奶, 佢有4個仔全是由德信幼稚園到小學, 佢地當年中學派何文田官立, 信義, 最細的現在仍讀緊大角咀的聖方濟中學中六

約四年前兩個大哥已在科大畢業, 三哥在理工畢業, 佢地四個的中文及英文lev ...

請問幼稚園和小學部的男孩是否都很頑皮?因為聽不少人說德信d學生都比其他男校的學生調皮
作者: wongkaka    時間: 08-7-16 23:48

我只見我的侄兒, 所以不可給意見
作者: wongkaka    時間: 08-7-18 17:21

給大家參考

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1626831&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 wongkaka 於 08-7-18 17:23 編輯 ]
作者: domsdoms    時間: 09-4-11 02:00

Just wonder if you have girl will you send her to tak shuen for nursery and kindergarten?  if girl where can go after tak shuen nursery or kindergarten?
作者: ualacinom    時間: 09-4-13 21:40

原帖由 domsdoms 於 09-4-11 02:00 發表
Just wonder if you have girl will you send her to tak shuen for nursery and kindergarten?  if girl where can go after tak shuen nursery or kindergarten?

我的兩個女兒便是德幼畢業的,現已派了進St. Mary,據我所知德幼每年的派位也能在St. Mary佔幾席位。
還有的是我的兒子現在也在德幼就讀,我覺得他們的老師很照顧小朋友。
作者: domsdoms    時間: 09-4-14 23:13

Dear Ualacinom,

Hmm but St. Mary's is public school wor .. how can graduates of Tak Shun kindergarten reserve some places leh?  Isnt it point system?

How can get reservation of places?  Hmm where also do other graduate girls of tak shun kindergarten go if they cant get into St. mary's?

Sorry to trouble you with so many questions.

Thx..

原帖由 ualacinom 於 09-4-13 21:40 發表

我的兩個女兒便是德幼畢業的,現已派了進St. Mary,據我所知德幼每年的派位也能在St. Mary佔幾席位。
還有的是我的兒子現在也在德幼就讀,我覺得他們的老師很照顧小朋友。 ...

作者: Beantwins    時間: 09-4-24 16:46

作者: anitawong21    時間: 09-5-12 15:24

小兒9月讀k1喇! 請問有冇舊德信幼稚園校服送出,冬、夏季都可以,有就pm給我! 謝
作者: Marians    時間: 09-6-16 20:09

小兒今年k3畢業, 德幼的課程不會太深, k3下學期開始有文字遊戲 (即默書), k1 寫單字, k2 寫詞語, k3 寫句子, 中文字比較深, 如果你不是一心要報考超級學校, 應該上小一無問題的。老師好有愛心, 阿姐都細心的.

小兒因15分, 第一輪不入德小, 不過他一些同學仔同是15分是 bingo 的; 第二輪我兒也不入, 因我家不是31綱, 抽得好後志願, 現在等 德小 interview.

不過, 兒子的同學仔中有4 個女仔同學成功入了 st. mary's 全是第二輪抽獎中(31綱)

希望幫到大家

Marians

原帖由 Beantwins 於 09-4-24 16:46 發表

我先生都係德信出來..今年阿女都考到德信k1, 不過我自己不太熟悉這間幼稚園(先生多年都沒有印象,有沒有媽媽可以分享下德信幼稚園課程之類.

作者: MonBaBa    時間: 09-8-10 13:54

請問有無小朋友返k1 要坐校車架 ? 幾點要等車呢, 我問過我果區要 6:55AM 上車, 但番 8:30AM   好似好陰公要個小朋友咁早起身等車
作者: yee79    時間: 09-8-14 18:03

我今年9月幫亞囝報k1, 德信interview 是否很難?  有沒有要求interview 要用英文, 因亞囝全用廣東話溝通, 雖然宜家開始用英文教下佢, 但都有點擔心如果要用英文interview
作者: anitawong21    時間: 09-8-15 00:24

原帖由 yee79 於 09-8-14 18:03 發表
我今年9月幫亞囝報k1, 德信interview 是否很難?  有沒有要求interview 要用英文, 因亞囝全用廣東話溝通, 雖然宜家開始用英文教下佢, 但都有點擔心如果要用英文interview ...

小兒今年入讀k1,INTERVIEW是用中文的,是一批家長和小朋友一起進課室,課室裡有些書,中央放置一些玩具,旁邊有些椅子,不是很formal的,小兒玩玩具時,老師只跟小兒閒談了幾句,都是問他姓名之類的問題‧之後就問他今天早餐食過甚麼,但小兒不明白望著她,老師就轉問今朝有冇飲奶食包?他答過之後,老師讚他答得很好,之後就叫他繼續玩‧然後就叫左我坐在一旁問我為什麼對德信有興趣及對學校有甚麼期望之類的問題,然後就向我講解學校幾時教小朋友寫字和幾時安排小朋友默書,問我對這樣安排能否接受。我覺得她問我多過問我個仔。
作者: yee79    時間: 09-8-19 17:31

唔該晒 anitawong21, 咁就好了...宜家開始用多左英文同亞囝溝通, 都見到有少少進步...如果用廣東話咁信心又大dd...

請問你囝囝k1 一班大約有幾多個人?
作者: anitawong21    時間: 09-8-20 00:27

原帖由 yee79 於 09-8-19 17:31 發表
唔該晒 anitawong21, 咁就好了...宜家開始用多左英文同亞囝溝通, 都見到有少少進步...如果用廣東話咁信心又大dd...

請問你囝囝k1 一班大約有幾多個人?

Sorry我都唔知有幾多人,其實老師有講但我已忘記,要開學至知

其實我個仔都唔會講英文,主要是因為我大女以前BB時開始,我都有PUSH她講英文,但後來上K1後發現她有語言表達遲緩,所以細佬就不敢讓他過早學講英文
作者: yee79    時間: 09-8-21 18:07

唔緊要啦, anita ...你已經幫左我喇...

我之前都聽講廣東話係難學過英文, 如果小朋友由細只用英文, 到大d 果時唔鐘意睇中文書, 所以宜家我都係用廣東話同佢溝通, 中英文書都會比佢睇...宜家每日用15分鐘同佢講英文, 遲d 加到半個鐘倒...
作者: BearMoon    時間: 09-9-16 01:04

請問各位..

我個仔仔想插班K1 , 唔知係唔係冇機會呢?

作者: Marians    時間: 09-9-17 22:12

下午班多數得

原帖由 BearMoon 於 09-9-16 01:04 發表
請問各位..

我個仔仔想插班K1 , 唔知係唔係冇機會呢?

作者: BearMoon    時間: 09-9-21 00:06     標題: 回覆 1# Marians 的文章

Marians,

已成功插班. 多謝你的回覆,是下午班.

請問點解個個都揀上午呢?有咩唔同?

請問各位德信家長,

入讀后有咩特別注意呢? 你地覺得間學校點呀? 係唔係會多數入番德信小學呢?

作者: anitawong21    時間: 09-9-21 00:33

BearMoon

恭喜!幾時正式返學呀?

一般來講上午班都較受歡迎,我相信間間幼稚園都是,一來小朋友可以養成早睡早起的習慣,二來午睡後還可以參加其他活動,下午班就比較難,因為放左學已經很累,睡醒午覺後都已經很夜,夜晚想他早點睡都不可能
作者: BearMoon    時間: 09-9-21 00:59

原帖由 anitawong21 於 09-9-21 00:33 發表
BearMoon

恭喜!幾時正式返學呀?

一般來講上午班都較受歡迎,我相信間間幼稚園都是,一來小朋友可以養成早睡早起的習慣,二來午睡後還可以參加其他活動,下午班就比較難,因為放左學已經很累,睡醒午覺後都已經很夜,夜晚想他早 ...

Hi, anitawong

囝囝要10月先番. 聽日去交錢..同埋退學..
咁你是上午班或是下午呢?

睇之前D家長講, 會有好多好課外活動..好似好吸引..
唔知下年有冇得轉番上午呢? 呵呵.

番咗一個月..適應咗未?

P.S. 其實我少少擔心個條樓梯..哈.
作者: Marians    時間: 09-9-21 22:05

BearMoon

Congratulations.

上落樓梯吾駛擔心, 老師驚過你, 佢地都會睇實

正如上面媽咪留言, 上午班比較受歡迎, k3 班畢業典禮見小朋友名單人數少好多便知道了

Marians
作者: anitawong21    時間: 09-9-22 00:46

原帖由 BearMoon 於 09-9-21 00:59 發表

Hi, anitawong

囝囝要10月先番. 聽日去交錢..同埋退學..
咁你是上午班或是下午呢?

睇之前D家長講, 會有好多好課外活動..好似好吸引..
唔知下年有冇得轉番上午呢? 呵呵.

番咗一個月..適應咗未?

P.S. 其實我少少 ...

我小朋友是AM的話,自從他第一次來過德信學校(來INTERVIEW)之後,就話一定要讀德信,讀完德信幼稚園就讀德信小學,之後讀德信中學及讀埋德信大學WOR  

妳讓BB讀住先啦,PM人少D,並不一定是唔好,老師照顧又可以週到D
作者: winglink    時間: 09-10-28 17:26

我今年都同亞女報左德信,尋日帶埋亞女親身去交表,校舍好乾淨,d學生好乖好有禮貌,佢地見到我囡囡仲同佢打招呼,感覺好好...
可惜小學無收女生,有無人知佢地小學派位女仔多數派邊間呢?thx!
作者: marjoe    時間: 09-11-24 23:31

有結果啦!

好高興亞仔可以做到'德信仔'! D課室好大,學社新裝修,亞仔好鍾意間學校,感謝神!

2010-11 K1
1. James 下午班

[qu,ote]原帖由 winglink 於 09-10-28 17:26 發表
我今年都同亞女報左德信,尋日帶埋亞女親身去交表,校舍好乾淨,d學生好乖好有禮貌,佢地見到我囡囡仲同佢打招呼,感覺好好...
可惜小學無收女生,有無人知佢地小學派位女仔多數派邊間呢?thx! ... [/quote]

作者: wyjanet    時間: 09-12-9 13:40

德信我都收咗囡囡出年 K1 啊 (pm), 有冇囡囡收咗既媽咪擔心啊囡會變得粗魯啊? 因為始終男多女少, 同埋唔知女仔小學多數派邊幾間呢?

謝謝分享!
作者: marjoe    時間: 09-12-9 22:29

好開心亞仔可以同你亞女做同學仔,我想你不用擔心'粗魯間題',我有朋友's仔讀德幼德小,說德信老師好有經驗,放心啦! 德信女會派 St.Mary,好野黍架!

2010-2011
1. James    PM  仔
2. wyjanet  PM 女

原帖由 wyjanet 於 09-12-9 13:40 發表
德信我都收咗囡囡出年 K1 啊 (pm), 有冇囡囡收咗既媽咪擔心啊囡會變得粗魯啊? 因為始終男多女少, 同埋唔知女仔小學多數派邊幾間呢?

謝謝分享!

作者: marjoe    時間: 10-1-21 15:35     標題: Self Group English Oral K1-K3

My son will study K1 PM coming Sept. 2010. I would like to self-group (3 kids) English oral class on Thur morning 10:30-11:30 or 12:00-1pm (before school) I can help if you have problem for delivery kid from training centre to school.

http://www.hillwood.edu.hk/talk1.html

Fee : $600/month, once a week
Teacher : English native

原帖由 marjoe 於 09-12-9 22:29 發表
好開心亞仔可以同你亞女做同學仔,我想你不用擔心'粗魯間題',我有朋友's仔讀德幼德小,說德信老師好有經驗,放心啦! 德信女會派 St.Mary,好野黍架!

2010-2011

...

作者: car817ho    時間: 10-2-17 16:25

大家好呀.我大仔依家係德信讀K1, 細仔今年8月讀K1
大家可以交流下喔

2010-2011
3. car817ho PM 仔
作者: rlluvif    時間: 10-2-19 18:03

唔知現在仲有沒有機會入讀到K1呢?本人剛打電話去問佢地話下午班仲可能有位....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5