用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好擔心, 個仔剛確診是自閉症
go

好擔心, 個仔剛確診是自閉症 [複製鏈接]

我個仔現在25個月大, 星期四那天在KH確診是自閉症兒童. 醫生話佢學習遲緩如16-17個月大, 語言能力只得9個月. 嗰一刻個人呆咗, 因為一直以來家人及朋友都話佢只係遲講嘢(到現在仍未叫爸爸媽媽, 只會說外星話), 同唔鍾意應人, 我奶奶以為佢聽覺有問題.  不過經過兩次智力評估就確診是自閉症.  我個心好亂, 擔心以後唔識照顧佢.  後來安排咗社工同我傾先至好啲.  我最初以為只有我一個人唔開心, 因為我老公知到評估確診時只問我點解會咁,同埋語氣欠佳; 加上我我情壞差點想一走了事. 好彩原來佢都好擔心我哋仲立即上網搵資料同向公司請假. 我哋最後去了一個私人的特殊訓練中心再做評估, 雖然都係話佢係自閉, 不過不像KH所說的嚴重. 而我哋為佢排期讀特殊學校外, 亦為佢報讀了特殊訓練班. 雖然學費貴, 但可以俾最好的訓練俾佢都是值得.  因為佢係我的生命.
   2    0    0    0

你同我個仔情況差唔多, 我個仔而家21個月大,2星期被CAC評為自閉傾向,要排S位,佢到而家都係未識叫爸爸媽媽.但係我地已經比好多人好彩,因為咁早發現,可以俾小朋友早D有各方面既training.
另外,我提提你儘快同你仔仔戒食任何奶類食品(milk,cake,yogut,cheece,butter,ice-cream,chocolate),小麥類食品(bread,noodle,spagetti,biscuit),蛋類.我是在網上,SEMINAR及書本上知道這幾類食物會影響小朋友腸臟吸收,繼而令到腦部吸收不夠營養而影響發展架.如果你需要其他資料,可PM我詳談.
God bless you & your family!

原文章由 dada5 於 07-11-4 23:21 硐表
你同我個仔情況差唔多, 我個仔而家21個月大,2星期被CAC評為自閉傾向,要排S位,佢到而家都係未識叫爸爸媽媽.但係我地已經比好多人好彩,因為咁早發現,可以俾小朋友早D有各方面既training.
另外,我提提你儘快同你仔仔戒 ...

我對此亦有興趣知,可否給我相關資料(關於食物)
[email protected]

原文章由 dada5 於 07-11-4 23:21 硐表
另外,我提提你儘快同你仔仔戒 ...

我想知有關食物的相關資料,可否email給我呀

提議再看另外一個醫生,因為你仔仔才2歲, 應該不是100%的。我哥哥的兒子在3歲也不會叫爸爸媽媽,我們當初也以為他只是遲講,但後來他時常無言無顧哭泣,發脾氣,怕陌生人,怕到吵雜的地方,叫他不會應,容易跌倒,一切都是自閉症的病症。我哥在他4歲時才帶他去看醫生,醫生確診他不是自閉症,只是發展遲緩,只要給他入學就可以了。但後來他讀了一年幼稚園,只進步了少少,幼稚園老師也談白的說他不適合在幼稚園。後來我們才發現他是學習障礙兒童,如果用心的給他做特殊訓練,有很大的機會可以進步,虽然不是100%,但也是很好的開始了。不要灰心,你仔仔才2歲未必是自閉症兒童,別絕望。

原文章由 evonpig 於 07-11-4 21:53 硐表
我個仔現在25個月大, 星期四那天在KH確診是自閉症兒童. 醫生話佢學習遲緩如16-17個月大, 語言能力只得9個月. 嗰一刻個人呆咗, 因為一直以來家人及朋友都話佢只係遲講嘢(到現在仍未叫爸爸媽媽, 只會說外星話), 同唔鍾 ...

我很感受到妳的擔憂,但我知叫妳唔好擔心也沒有用,妳一定要堅強面對。我之前是在幼稚園暨幼兒園做老師的(做了13年,因照顧5個半月大的BB而於8月離職),我接觸過很多有自閉症的小朋友,妳與妳的老公是很好的父母,因為你們願意接受,而且更努力尋求協助,這是很好的表現,對BB更是有莫大的好處,因為小朋友越細接受訓練越好。你知道嗎?很多偉大的發明家及科學家兒時也是有自閉症的,只要找出適合他們的「鎖匙」,知道他們的喜好及興趣,他們也可以是天才,因其實他們的智商也可以很高的,是真的啊!我沒有欺騙妳呀!因我之前有上過有關自閉兒童的課程,是一位很出名,對自閉症兒童很有研究的導師告訴我們的。所以,你們不要灰心,不好放棄,反要努力好好教導妳的BB,雖然辛苦,但得來的結果是很值得的,信我!妳一定要堅持呀!我會支持妳的!還有記得不好比BB吃朱古力及有染色的糖果,若吃了他們會表現得很興趣,是自閉兒童禁吃的食物!懷孕的媽媽也應該要盡量避免吃啊!evonpig努力啊!

please click here - http://www.autismawakening.org/DispOneMessage.asp?txtOrgCode=Autism&Category=01&ID=Autism39227920128787
此外,我亦帶我個仔去做食物敏感測試,除了奶類,小麥類及蛋類,仲有橘子類水果,魚類同所有肉類都非常敏感,我而家開始同佢戒食.希望有幫助.
如你有其他需要,可致電給我(我會PM我手提俾你),大家同道中人,希望可以幫到你同你小朋友.

原文章由 billiebb 於 07-11-4 23:33 硐表

我想知有關食物的相關資料,可否email給我呀

evonpig,
你的孩子才25個月, 仍有很大的進步空間.

Robert Cinema在他的Making Autism a Gift裡給自閉兒父母的提示, 很值得一讀(我翻譯了中文):

http://hk.myblog.yahoo.com/mama-tears/article?mid=176&prev=186&next=163

加油呀!

原文章由 evonpig 於 07-11-4 21:53 硐表
我個仔現在25個月大, 星期四那天在KH確診是自閉症兒童. 醫生話佢學習遲緩如16-17個月大, 語言能力只得9個月. 嗰一刻個人呆咗, 因為一直以來家人及朋友都話佢只係遲講嘢(到現在仍未叫爸爸媽媽, 只會說外星話), 同唔鍾 ...
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

duplicated

[ 本文章最後由 sjmama 於 07-11-5 10:50 編輯 ]

原文章由 dada5 於 07-11-5 00:05 硐表
please click here - http://www.autismawakening.org/D ... Code=Autism&Category=01&ID=Autism39227920128787
此外,我亦帶我個仔去做食物敏感測試,除了奶類,小麥類及蛋類,仲有橘子類水果,魚類 ...

甘我想問, 有乜野係可以食得?

齋?

只可以食蝦,蟹,蜆,蔬菜,豆類,栗米,米類,水果(橘子類除外).我已經去左Little Giant入了很多米奶,豆奶及米做既noodle,GFCF既麵包.個營養師話唔係成世唔食得,但要戒口6-9個月,之後4天才可以食一次.我有個親戚個仔依家17歲,細個又係任何肉類同魚都唔食,(唔係因為自閉,而係自己唔鍾意食),個阿媽問過醫生,話無問題喎,但我都會俾SUPPLEMENT我個仔食.唔食奶類同小麥類仲好,反正都無益.

原文章由 hinhinmummy 於 07-11-5 15:41 硐表

甘我想問, 有乜野係可以食得?

齋?

原文章由 dada5 於 07-11-5 16:38 硐表
只可以食蝦,蟹,蜆,蔬菜,豆類,栗米,米類,水果(橘子類除外).我已經去左Little Giant入了很多米奶,豆奶及米做既noodle,GFCF既麵包.個營養師話唔係成世唔食得,但要戒口6-9個月,之後4天才可以食一次.我有個親戚個仔依家17 ...

你講果d, 除左蝦蟹之外, 全部都係齋, 如果個小朋友有食物敏感, 食左海鮮會皮膚敏感既話, 真係得菜類可以食

吾係想爭拗, 但講個事實, 我個女由細到大都吾肯飲奶, 我成日話佢可以大都神跡, d 奶係倒, 沖4安飲一安

到依家大左, only食蛋同飯, 肉吾食, 菜吾食, 佢係大到, 但成9歲幾, d 人問我佢係吾係讀緊小一, 係吾係6歲

我個仔係a, 你講果d 全部有食, 但吾見得佢係serious a or 無進步, 而且還要一日一日甘進步, 佢3歲幾先發現係a, 依家識駁咀, 識問問題

當然每個人既方向都吾同, 我只係講我自己想講既野, & 我吾想我個仔a 之餘還要變得偏食(a仔特性之一) + 營養不良, supplement 始終係supplement, 依家好多食物都話有副作用, 吾好話a仔, 基本人人類好多野都吾食得

sjmama
多謝你的翻譯, 每字每行都對我們來說都很有意議.

原文章由 sjmama 於 07-11-5 10:45 硐表
evonpig,
你的孩子才25個月, 仍有很大的進步空間.

Robert Cinema在他的Making Autism a Gift裡給自閉兒父母的提示, 很值得一讀(我翻譯了中文):

http://hk.myblog.yahoo.com/mama-tears/article?mid=176&prev=186&n ...

evonpig
你好呀,在食物方面,我就沒有研究,但我個仔2yr時都是被定為自閉要入s位,佢的發展還遲了1yr多,說話的能力更低..結果佢4yr才開始說話。
你可以找恊康會或者自閉症人士福利促進會幫手,你不要灰心,這裡有很多你的同路人,我以前都另外找過出面的心理學家再做過評估,如果你有需要可pm我(我個仔後來改了入了I 位)。
你慢慢觀察一下你的小朋友的進度,不要被一份報告就亂了陣腳...因為我們都曾經經歷過你現在的階段!
各位加油,加油!

希望你不要怪我多事.你所提及的gluten free/ casein free diet 只是生理治療法的其中一個treatment option.除了要服用一些基本的supplements之外,另外亦應該進行驗血來測試身體是否决少了某些minerals 來判斷所需要額外攝取的supplements.  Biomedical treatment 並不是單單戒了敏感食物咁簡單. 如果處理得不好,可以攪到營養不良,攪壞了身體就不好.

我建議如果想進行biomedical treatment 最好找有這方面經驗的醫生做.   

原文章由 dada5 於 07-11-5 16:38 硐表
只可以食蝦,蟹,蜆,蔬菜,豆類,栗米,米類,水果(橘子類除外).我已經去左Little Giant入了很多米奶,豆奶及米做既noodle,GFCF既麵包.個營養師話唔係成世唔食得,但要戒口6-9個月,之後4天才可以食一次.我有個親戚個仔依家17 ...

[ 本文章最後由 JigJig 於 08-3-7 10:35 編輯 ]

希望對大家有點幫助.

原文章由 mandylung 於 07-11-6 11:41 硐表
sjmama
多謝你的翻譯, 每字每行都對我們來說都很有意議.

原文章由 JigJig 於 07-11-6 14:42 硐表
希望你不要怪我多事.你所提及的gluten free/ casein free diet 只是生理治療法的其中一個treatment option.除了要服用一些基本的supplements之外,另外亦應該進行驗血來測試身體是否决少了某些minerals 來判斷所需要 ...

同意。
理論上自閉小朋友如因食物敏感引起更多自閉徵狀, 理應在介食該種食物後有明顯進步, 而不是全部禁食(junk food 除外), 所以必須小心處理!

無論媽媽做什麼,請你一定要和先生有共識,因為前面的路真的是漫長的.在困境中,家人的支援是我們的力量,在呢方面我好感謝我先生,佢都和我同心合力,而不是去互相指責,所以請媽媽和爸爸都要彼此忍耐,大家的心情都一樣,面對仔仔的問題,不是一日兩日可以解決.積極對待,會看到小朋友的進步,
我的小姨甥仔,好可愛呀

Thank you

Thanks you very much.  My husband and I are working hard on our son's training.  Also our parents (4 of them) are worrying about him too.  They gave us great support, including time, care and money.

回覆 #1 evonpig 的文章

我個CASE同你差唔多, 不過未評估, 大約在12月去評估, 請問評估係咩人做, 會唔會個個睇法唔同?
‹ 上一主題|下一主題