用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如小一自選不獲學位, 點算好
go

請問如小一自選不獲學位, 點算好 [複製鏈接]

本人替小孩選了越區小學, 今日知道不獲分配學位, 如再選學校由政府分配的時侯,想再選該校, 該在自選區選該校, 或只在越區志願才填寫, 真不知如何是好, 有友人告知要堅持在自己區和越區兩個選擇都選該校才有機會? 是否可以呢? 請指教! 謝謝各位
   0    0    0    0

原文章由 Vivik 於 07-11-26 15:54 硐表
本人替小孩選了越區小學, 今日知道不獲分配學位, 如再選學校由政府分配的時侯,想再選該校, 該在自選區選該校, 或只在越區志願才填寫, 真不知如何是好, 有友人告知要堅持在自己區和越區兩個選擇都選該校才有 ...

自行選左邊間? 你自己邊區? 有D學校冇門叩..

回覆 #1 Vivik 的文章

只可在越區志願才填寫(即是甲部), 因乙部只可填寫住址的校網.

我自己住南區, 選了灣仔”聖雅各”

原文章由 hugub 於 07-11-26 16:07 硐表

自行選左邊間? 你自己邊區? 有D學校冇門叩..

請問可以選擇多少間學校?
原文章由 nkykerry 於 07-11-26 16:07 硐表
只可在越區志願才填寫(即是甲部), 因乙部只可填寫住址的校網.

回覆 #6 Vivik 的文章

甲部可選三間越區or本區的學校, 而乙部就可填寫全部本區所有的學校.

我都係.我住將軍澳,第一輪我選大埔賽馬會小學,今日知佢唔收,我好唔開心,第二輪大抽獎如果堅持只填甲部越區都係呢間學校,會唔會比大埔區的住區小朋友入左先,再輪到我呢?如果真係好多人選呢間,到時我個仔咪無書讀,我好擔心呀.

真的很不開心, 但不知你是否和我一樣, 是為了找人照顧孩子, 才須越區呢, 因將軍澳內也有很多不錯的學校?
原文章由 mygoddish 於 07-11-26 16:29 硐表
我都係.我住將軍澳,第一輪我選大埔賽馬會小學,今日知佢唔收,我好唔開心,第二輪大抽獎如果堅持只填甲部越區都係呢間學校,會唔會比大埔區的住區小朋友入左先,再輪到我呢?如果真係好多人選呢間,到時我個仔咪無書讀,我好 ...

vivik

原文章由 Vivik 於 07-11-26 16:10 硐表

"聖雅各" 唔太 heat 應該有門叩, 放心啦! Wanchai D人多數放 St.Jo & 瑪利曼.. 其次軒官, St.Paul and St.Francis...

多謝回答.
原文章由 nkykerry 於 07-11-26 16:23 硐表
甲部可選三間越區or本區的學校, 而乙部就可填寫全部本區所有的學校.

其實我不是要 Heat 只是希望找一間不是太深, 和環境應該適合我小孩, 多謝回應該
原文章由 hugub 於 07-11-26 16:44 硐表

"聖雅各" 唔太 heat 應該有門叩, 放心啦! Wanchai D人多數放 St.Jo & 瑪利曼.. 其次軒官, St.Paul and St.Francis...

原文章由 Vivik 於 07-11-26 16:48 硐表
其實我不是要 Heat 只是希望找一間不是太深, 和環境應該適合我小孩, 多謝回應該

vivik,

aiya, 我都有點擔心, 我同你情況一樣, 明年要選了, 我都會選誇區, 聖雅各, 北角循道同聖米迦勒都是我的目標, 但可惜我又是住南區, 返工在東區, 真係有點擔心

回覆 #13 sarah1223 的文章

就是這樣,做大人隋了要考慮學校, 也要考慮自己工作地點和照顧孩子的人住的地方, 但你的小孩是否現在在灣仔區讀幼稚園, 有些人說在同區讀機會會高些,但不知道是真或假
你仍有時間考慮,別太早誓心,太辛苦了.

原文章由 Vivik 於 07-11-26 17:16 硐表
就是這樣,做大人隋了要考慮學校, 也要考慮自己工作地點和照顧孩子的人住的地方, 但你的小孩是否現在在灣仔區讀幼稚園, 有些人說在同區讀機會會高些,但不知道是真或假
你仍有時間考慮,別太早誓心,太辛苦了. ...

係呀, 我的小朋友在銅鑼灣返學呀, 你呢, 南區?
無辦法啦, 早d預備早d搵資料

回覆 #15 sarah1223 的文章

我的小孩在將軍澳讀書, 因出世至今由外婆照顧, 出年才接回來, 這是我無可奈何的做法.

原文章由 nkykerry 於 07-11-26 16:07 硐表

咁甲部4間自選學校是誇區學生同該區學生一齊爭10%學位嗎?如果係誇區機會真係好渺茫.15/16

Yes!全對呀!不過甲部只是三間自選學校, 而不是四間接
原文章由 IanIan 於 07-11-26 21:20 硐表

咁甲部4間自選學校是誇區學生同該區學生一齊爭10%學位嗎?如果係誇區機會真係好渺茫.15/16

原文章由 Vivik 於 07-11-26 16:48 硐表

Vivik, I have a same feeling with you and have a same result as you..failed in the 1st round and love St. James School, I feel comfortable on this school and the teacher....Most important, it suitable to my children.

Good luck to you.....^_^

王國會長

"聖雅各" 唔太 heat, 唔係卦
上年第一輪64個位, 結果收突 69人, 要抽起第二輪5個位.
變成第二輪得59個位.

原文章由 hugub 於 07-11-26 16:44 硐表

‹ 上一主題|下一主題