用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真人真事~ 對海洋公園血的控訴
go

真人真事~ 對海洋公園血的控訴 [複製鏈接]

我們在122日帶我6歲的兒子到海洋公園玩, 他在玩其中一個叫太空摩天輪, 從坐位中掉了下來, 撞得頭破血流,滿面傷痕 .

在玩那機動遊戲前, 我們已先問那工作人員我兒子是否適合玩, 當時工作人員清楚告訴我 可以, 因小孩的身高已過122cm.” 我們當時再問,需要大人倍他嗎? 因那機動遊戲是沒有安全帶, 但他們說不需要”. 我們唯有相信他們的專業, 這是很錯,很錯的決定.
事後海洋公園當值主管不但沒有即時停機, 測試是否機件有問題, 只不停地告訴我們海洋公園的所有機動遊戲已通過所有政府的安全測試, 是很安全的.
如果真的那麼安全, 那我兒子為什麽會受傷呢?
我兒子在海洋公園受了傷, 我們要自行乘救護車離去 (自費), 他們從不關心小孩的傷, 還在當我在醫院時, 打電話給我叫我快點駛走我那停泊在海洋公園停車場的車, 因他們八時半收工, 車是不可在停車場過夜的.”
已去信海洋公園投訴, 回愎仍然是他們沒有錯, PASS 給保險公司跟進.
相信事情亦會不了了之” .:cry:
當然海洋公園沒有錯, 有錯的是機動遊戲生產商的錯, 因機動遊戲安全有問題, 有錯的是政府給他們通過安全測試, 及父母錯信海洋公園.
所謂人微言輕, 我真的不知什樣做才可幫我兒子討回公道, 請各位家長給我一些意見.
   0    0    0    0

投訴是對. 但因由是什麼? 每個同齡小孩能力有別, 可能工作人員太高估妳小孩的能力了.

我相信意外是因為那機動遊戲是沒有安全帶的.

原文章由 mingming1314 於 07-12-6 13:50 發表
投訴是對. 但因由是什麼? 每個同齡小孩能力有別, 可能工作人員太高估妳小孩的能力了.

"太空摩天輪" 係邊款機動遊戲  你小朋友好高喎, 6歲就高過122cm, 不過係咪小朋友企起身  我囡囡今8歲先夠高玩咋, 大個d知危險, 會坐定定, 咁就冇安全帶都冇問題

希望你小朋友早日痊癒

多謝!

我兒子全程都是 " 坐定定" 的, 他沒有企起身.
相信是遊戲 "涌" 力太大, 又沒有安全帶, 他又唔夠力抓主果喲啲"鐵支",
所以就掉了來.

原文章由 littlesister 於 07-12-6 14:06 發表
"太空摩天輪" 係邊款機動遊戲  你小朋友好高喎, 6歲就高過122cm, 不過係咪小朋友企起身  我囡囡今8歲先夠高玩咋, 大個d知危險, 會坐定定, 咁就冇安全帶都冇問題

希望你小朋友早日痊癒 ...

原文章由 noeyesee2007 於 07-12-6 13:07 發表
我們在12月2日帶我6歲的兒子到海洋公園玩, 他在玩其中一個叫” 太空摩天輪” 時, 從坐位中掉了下來, 撞得頭破血流,滿面傷痕 .

在玩那機動遊戲前, 我們已先問那工作人員我兒子是否適合玩, 當時工作人員清楚告訴我  ...

陰功,傷得嚴重嗎?有無打去報館?

對我來說很嚴重, 起碼他到現在還很驚.
他滿面傷痕, 所以不能去小一其他的interview.
很可憐.
原文章由 200012 於 07-12-6 14:44 發表

陰功,傷得嚴重嗎?有無打去報館?

how's your son now? take care ar....

Thank you!!

原文章由 newdingdong 於 07-12-6 15:27 發表
how's your son now? take care ar....

王國長老

其實樓主一樣高估自己小孩的應付能力,
嗰個咁嘅洗衣機,一路轉一路升到90度角,
而且車卡仲會自轉,我仔9歲我都唔敢比佢坐!

原文章由 mingming1314 於 07-12-6 13:50 發表

錯,錯信海洋公園!

原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 15:41 發表

醒目開學勳章

麟媽講得好啱呀!

唔係信邊個既問題, 而係妳跟本就唔應該比阿仔一個人玩0的咁危險既野嘛. 日後去邊度玩都好, 請信妳自己既判斷.

祝阿仔早日康復.

原文章由 noeyesee2007 於 07-12-6 15:45 發表
是我的錯,我錯信海洋公園!

王國長老

YongXin,

係吖!嗰個咁嘅「魔」天輪,
我15 歲時玩過一次,
呢世我都唔再坐架喇!
根本唔適合小朋友玩,
當時我有成15 歲,
玩完都企唔穩仲好想嘔呀!

當時小孩真的很想玩, 而工作人員又說"無問題", 我當時很難對他
say no! 嘆.....
原文章由 YongXin 於 07-12-6 15:57 發表
麟媽講得好啱呀!

唔係信邊個既問題, 而係妳跟本就唔應該比阿仔一個人玩0的咁危險既野嘛. 日後去邊度玩都好, 請信妳自己既判斷.

祝阿仔早日康復.

...

王國長老

我諗起你個仔係個籠入面,
一路fing一路撞都好肉赤啊!
有時d細蚊仔樣樣都想玩,
我地大人有時迫住做衰人say no。:cry:

原文章由 noeyesee2007 於 07-12-6 16:08 發表
當時小孩真的很想玩, 而工作人員又說"無問題", 我當時很難對他

醒目開學勳章

麟媽, 唉! 我都係讀中學時, 同我妹一齊坐0個架野, fing到! 坐完仲想嘔, 係坐過0個次, 以後逢親呢0的野都咪攪, 從此都無再玩過任何機動遊戲喇, 攞苦來辛0羊!

樓主呀樓主, 小朋友讀中三前, 都無危險意識架. 就咁望0的機動遊戲, 梗係覺得無0羊野架, 坐到上去就知味道. 即使係無咁刺激既機動遊戲, 咁細個都唔識保護自己啦, 唔好講話有跌撞, 就算剩係故障停機吊響半空, 嚇都嚇死啦. 唔準玩就唔準玩.

原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 16:07 發表
YongXin,

係吖!嗰個咁嘅「魔」天輪,
我15 歲時玩過一次,
呢世我都唔再坐架喇!
根本唔適合小朋友玩,
當時我有成15 歲,
玩完都企唔穩仲好想嘔呀! ...

嘆!我都知道.
但我們好少去海洋公園, 我們自己從小在外國長大, 真的不知道會有危險的.
我當日都有比佢玩" 越礦飛車" 及其他機動遊戲, 見佢玩得好開心, 所以唔知會有問題.
如果早知會受傷,我當然肯定唔會比佢玩啦!
我已好後悔啦, 請幫我想吓點樣可以幫 我兒子討回公道呀!
send 信去海洋公園,佢地話已pass 個case 比保險公司, 打比保險公司又話我唔係claim $$ , 所以幫我唔到. 叫我call 返 海洋公園.
我只覺得比人當ball 咁.

原文章由 YongXin 於 07-12-6 16:27 發表
麟媽, 唉! 我都係讀中學時, 同我妹一齊坐0個架野, fing到! 坐完仲想嘔, 係坐過0個次, 以後逢親呢0的野都咪攪, 從此都無再玩過任何機動遊戲喇, 攞苦來辛0羊!

樓主呀樓主, 小朋友讀中三前, 都無危險意識架. 就咁望0的 ...

原文章由 麟媽媽 於 07-12-6 15:41 發表

講得啱!
即使係極其低能的機動遊戲﹐講明適合6歲兒童的﹐只要個機動遊戲能容納成人﹐我就一定搵人陪住我 6 歲的仔玩, ie. 我或其父親。
哩個太空摩天輪係「成人機動遊戲」﹐點可能俾一個小朋友自己玩架!

祝小朋友身心靈早日康復!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 noeyesee2007 於 07-12-6 16:08 發表

Say "NO" 有乜問題!
我係亞媽﹐我話 No 就 No.
哩個世界好多野都有人做﹐有人俾d 細路做;但係個細路係自己的﹐自己絕對有權掌管佢甚麼可以做、甚麼不可以做!!

樓主﹐
如果證實沒有機件問題﹐令公子又真的合乎遊戲的最低高度﹐佢跌落黎﹐唔一定關海洋公園事。 你一係就睇下可唔可以 claim 佢地保險 (醫藥費之類);定係你想海洋公園寫封慰問信俾你呢?

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-12-6 17:07 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

點解時唔報警備案先呢?
如果之後小朋友有乜事起碼有得追夠!
‹ 上一主題|下一主題