用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS收生的標準
go

DBS收生的標準 [複製鏈接]

今日DBS放榜,總會有人歡喜有人愁。我希望失敗的媽媽不用失望,因為唔代表你的仔仔唔夠叻,只係唔夠運、或唔合佢地心水,或者後台唔勁。

我個仔係來自傳統幼稚園,出名程度高同多考試測驗,好多校友成績好好,學校成績、對外比賽都有獎,但考DB連第二次面試機會都冇,但考其他好多學校都得。相反,有校友成績明顯較差,其他小學考親都唔得,但DB收左 當然是否有後台就唔敢講(雖然之前聽過佢阿媽話自己識得人),我只係想話入唔到DB絕對唔係能力有問題,只是大家可能不是佢杯茶。

當然呢間學校係好學校就無需懷疑,長線就路遙知馬力,因為程度唔淺,真係合眼緣有幸選中又或者有人幫手穿針引線都好,讀唔掂都好辛苦,所以每年都有位空出來俾真正有能力的小朋友插班入。失敗的不用灰心,不妨試下小二再考吧。
   1    0    0    0

香港郵遞好可靠, 入選應該今日收到信.
可能好多BK家庭去晒celebrate, 未入來報料.
做大池小魚好or小池大魚好?

原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-15 18:30 發表
今日DBS放榜,總會有人歡喜有人愁。我希望失敗的媽媽不用失望,因為唔代表你的仔仔唔夠叻,只係唔夠運、或唔合佢地心水,或者後台唔勁。

我個仔係來自傳統幼稚園,出名程度高同多考試測驗,好多校友成績好好,學校成績、對外比賽 ...

我諗唔好將D收生如此分類,因為咁樣唔係好公平。以我為例,セ分數都冇,唔出名嘅普通幼稚園同connection都冇亦唔係富貴家庭,只係因為同事個仔讀緊猛叫我報名,咁我就話好呀去見識吓,乜都冇準備,冇培訓咁去完成晒面試,完全係小朋友自已嘅表現。現在收咗反而頭痕,因為要認真諗吓個仔啱唔啱讀,仲有我地家庭可唔可以support倒。始終被取錄嘅只係證明D小朋友係學校嘅cup of tea。唔需要去比較D小朋友同學校收生嘅criteria。我見個個小朋友都好醒但始終要面對selection呢個現實。平常心啦!

多cert唔一定有用,都係小朋友臨場表演最重要,
算啦, 唔收都無話公唔公平, 只要知道自己個仔係掂,
唔收係學校既損失, 咁大家會開心d, 小朋友讀邊間一樣開心,
唔開心多數係家長姐

DB係鍾意收d英文程度好既小朋友, 我d朋友入到多數係 from
St. Cat, CCKG & ESF, 唔信可以係BK做吓統計.

仲有上年小二係無插班位架, 無人走, 咁點有位呢?
好多名校都有追唔上程度既學生,但唔係係人都想放棄,
但插班係有可能, 奇能異士學校實會睇中, 好似報紙話
九歲果位小妹妹攞左國際piano award, 佢如要轉去女拔,
肯定80%以上實收

原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-15 18:30 發表

我個仔係來自傳統幼稚園,出名程度高同多考試測驗,好多校友成績好好,學校成績、對外比賽 ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 07-12-16 11:45 編輯 ]

cheesecakeyoyo,
真係好想知道你點知人地個小朋友在學校成績係點?
如你同果個媽咪係朋友,咁我覺得你朋友好慘,原來一直有個睇唔起佢個仔架朋友。
如你同佢唔熟仲奇,你點樣知佢成績較差呢 唔通人地個仔叻要通街唱咩。
好心啦!不要成日覺得人地個仔點點點。佢地只得5歲人仔,你要比,有排你去比。
再加上如間間學校只睇成績就收人,咁要面試來做乜呢?個個比晒Dcert同成績表學校咪得囉。

我都係呢個情況....15/16.....

原文章由 BBHin 於 07-12-16 10:51 發表
....去見識吓,乜都冇準備,冇培訓咁去完成晒面試, 完全係小朋友自已嘅表現。現在收咗反而頭痕,因為要認真諗吓個仔啱唔啱讀,仲有我地家庭可唔可以support倒。...

我小朋友入唔到2nd interview, 因為都係諗住試下個仔係係DBS杯茶, 所以無乜感覺.

其實學費都幾貴, 仲要出去學呢樣那樣, 負擔都唔少. 再者, 學校幾top都好(DBS一定係我眼中的"大池"), 真係要諗下啱唔啱讀, 啱就一流.

當然, 仲要睇下手上有無choices, 始終唔會有人放棄DBS走去lucky draw.

[ 本文章最後由 poorpapa 於 07-12-16 17:46 編輯 ]
做大池小魚好or小池大魚好?

其實無需要研究某些學校的收生標準。

第一,我個人認為幼稚園的學業成績其實不具代表性,讀唔讀得書真係第日至知。只可以話,小朋友在kinder可以接受intensive的課程,好大機會日後有能力接受呢種style的教學,家長為其揀學校,就少左一種疑慮。

第二,學校揀學生,除左保障學校本身,亦保障小朋友。如果個小朋友的learning style同學校唔同,要個小朋友留12年,都好痛苦姐。寶貴的學習時光亦白白浪費。

第三,呢個世界冇話邊個冇左邊個唔得既。入唔到A校,唔代表小朋友在B校會讀得唔開心或者學得唔好。係咪?

總之,隨緣啦,家長唔好太緊張!

唔明白你為何反應咁大?因為我只係想同落選媽咪們講,入唔到唔係代表仔仔們唔叻。
至於個成績唔好的朋友仔仔入選,我當然唔會睇唔起佢,而且還替她興幸,否則沒有其他學校收要周處找學校便煩。希望小朋友入到去都跟得上程度,DB中學時收唔少外來生,這些真正係勁人,20%未必直升到,所以有時冇咁大個頭都唔好帶咁大頂帽。
我相信你是有幸入圍的,論心情當然開心,試想你是失敗的一群,我相信你便會認同我的說法。我無意與你對罵,希望你仔仔一帆風順,入選是實至名歸。

原文章由 Ultraman媽媽 於 07-12-16 11:56 發表
cheesecakeyoyo,
真係好想知道你點知人地個小朋友在學校成績係點?
如你同果個媽咪係朋友,咁我覺得你朋友好慘,原來一直有個睇唔起佢個仔架朋友。
如你同佢唔熟仲奇,你點樣知佢成績較差呢 唔通人地個仔叻要通街唱咩。
...

咁都叫大反應 我只係有疑問你點知人咁多野
我相信入不到dbs架媽咪個個都好有體育精神的.佢地只係今年運氣唔好,信相來年佢地都會入到.
而我小朋友架實力也不用你替我擔心,我仔叻唔叻我不會通街同人講的.

原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-17 10:39 發表
唔明白你為何反應咁大?因為我只係想同落選媽咪們講,入唔到唔係代表仔仔們唔叻。
至於個成績唔好的朋友仔仔入選,我當然唔會睇唔起佢,而且還替她興幸,否則沒有其他學校收要周處找學校便煩。希望小朋友入到去都跟得上程度,DB ...

Strongly agree!
原文章由 gracechung 於 07-12-16 19:45 發表
其實無需要研究某些學校的收生標準。

第一,我個人認為幼稚園的學業成績其實不具代表性,讀唔讀得書真係第日至知。只可以話,小朋友在kinder可以接受intensive的課程,好大機會日後有能力接受呢種style的教學,家長為其揀學校 ...

原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-17 10:39 發表
至於個成績唔好的朋友仔仔入選,我當然唔會睇唔起佢,而且還替她興幸,否則沒有其他學校收要周處找學校便煩。希望小朋友入到去都跟得上程度,DB ...

我很同意你的說法, 在你的文中亦不見得有什麼對其他家長有侵犯之意. BK家長們, 不要太敏感!

我重覆睇完再睇,都唔覺得你有什麼冒犯或比較之心。

事實上,我唔排除有小朋友係憑實力入選,但數量就肯定唔係150個,事實上我第一手資料知道朋友個仔就係憑關係入,佢自己承認,佢唔講唔通人地湊佢生豬肉咩,講真,唔係佢親口講我都唔知原來佢嫁得咁有來頭。

咁150個位減去關係位,有幾多淨真係冇人知,所以入唔到唔代表d咩,因為大家永遠冇辦法知道真正賽果係點。憑實力入到咪更應慶幸自己亞仔在唔夠150個位都可以出線。

而cheesecakeyoyo講的亦真係事實,入到去唔係人人跟得上,如果正常地教書,果d小朋友未必跟唔上,而係入邊的人top的真係係屋企補充。當其他人仲係應付緊該級的進度,有些人得到屋企的支援,程度係以幾何級數咁上,細時唔覺分別好大,遲d知道時可能相差好遠。當然,唔同人比較就一定冇問題囉,而且包你讀12年,有咩問題呢?

人地講我未必信十足,有一次open day,我去參觀時,好仔細研究佢地放出來的習作,我相信db比其他學校優勝係佢冇刻意掩飾,d習作反映到學生的程度,尤其英文運用程度,真係好有分別喎,好果d好明顯程度已超過該級。咁你咪諗下,其實你個仔程度正常,但排埋呢d人度永遠包尾,而自己又支付唔起請一個重量級的補習,專補英文都月花$5000,咁你會點?

Sorry,我無意係度同人鬧交,只不過路過,講出我知的事實姐。當然,我唔否認我的認識都唔全面既!

同埋,我想講句公道說話,我睇唔到樓主有咩侵犯別人的意思,無啦啦比人.......

I dare not say you're wrong or correct as I haven't data / info to proof/support your view.

However, like us, a typical family without connections, without religious background and also without "old boy marks" that our son could luckily be SELECTED to be dbs boy.

Frankly, after 2nd in, we all felt disappointed coz the panel gave us a rather bad impression and experience.  We actually gave up our "wish" and shift to our 2nd choice -- cky already.

Until we collected the letter ... it proved dbs not only accept students with connections or with good family background, but also accept NORMAL KIDS as our.

Anyway, bk is a good platform for parents to share their views and experiences.  Wish parents make good of it la~

Cheers and wish all have wonderful and happy X'mas.

CCM

原文章由 redhot 於 07-12-17 12:50 發表
我重覆睇完再睇,都唔覺得你有什麼冒犯或比較之心。

事實上,我唔排除有小朋友係憑實力入選,但數量就肯定唔係150個,事實上我第一手資料知道朋友個仔就係憑關係入,佢自己承認,佢唔講唔通人地湊佢生豬肉咩,講真,唔係佢親口講我 ...

大家唔好抝啦,入边間又或者唔入边間唔代表一切,唔駛勞氣。大家盡咗責任愛護自已嘅小朋友已经好好。

我朋友個仔今年考咗DBS Form1,個competition比P1更大。DBS收咗佢個仔但佢個小朋友自己唔鍾意結果自己考入港島某官津名校。

[ 本文章最後由 BBHin 於 07-12-17 13:29 編輯 ]

Time to stop the annual debate

Believe it or not, here is a true story just happened this fall.  A “lucky” boy got accepted by three renowned direct subsidy primary schools - SPCC, DBS and SPC. The hit rate is 100% as they are the only three schools the family has applied for, and neither have they joined the government discretionary places allocation scheme. If it was by sheer luck, the probability of being accepted by all three schools in one go is less than 0.1% given the large number of applicants.

Except the father is an SPC old boy, the family has no other connections whatsoever with these schools. The boy, without any religious affiliation and siblings, comes from an ordinary family, with both parents doing humble jobs as middle managers to make ends meet. Along with their applications, they only submitted 5 pages of “portfolio”, including a 2-page letter prepared by the parents and a factual summary of previous schools attended and extracurricular activities participated, which include those usual stuff like piano, painting, swimming, etc. They do not even have a single reference letter from a third party and neither do they have any money to spare on attending interview classes. Without having obtained any awards or attained any grading in music or sports, the boy’s only “achievement” perhaps is a “no-big-deal” certificate from school praising him for being caring and inquisitive.  

No one knows how on earth he did it. The only possible deduction being that there are some common yardsticks that these schools will adopt in their selections. It is an inconvenient truth that those “special factors” do play a part in the selection exercises but they are never meant to be the determinants. If your child happens to have no connection to these so-called prestigious schools but you still want their offers, there are always hopes if you stop envying the others for having “unfair” advantages and start working on what is within your control, i.e. your child.

醒目開學勳章

老實講,今次可以有幸被DBSPD取錄的固然開心,但大家亦要知道DBS一向好在意要keep住自己的standard,所以呢6年大家都唔會有舒服的日子過,因為如果個仔係唔逹標的話,一樣冇得留低,學校亦從來冇保證你可直上DBS,講到明係Qualified P6 students can proceed to DBS’,我唔係想掃大家興,而係想提醒大家要繼續努力。
至於未被取錄的,真係唔需要咁快放棄(我唔係講風涼話),因為我真係識得有人剛剛9月插班入了DBSPD (He’s from a famous DSS),另外亦有朋友個仔响1間出名的私小考到入DBS Form 1,所以有實力的一定得/可以留低。

You are this lucky boy's parent ?

原文章由 piyopiyohoho 於 07-12-17 14:43 發表
Believe it or not, here is a true story just happened this fall.  A “lucky” boy got accepted by three renowned direct subsidy primary schools - SPCC, DBS and SPC. The hit rate is 100% as they are th ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 07-12-17 14:56 編輯 ]

王國長老

一個如此有智慧嘅家長,
相信呢個“lucky” boy 係你仔仔?
可能你都幫左你仔仔加左分呢?

原文章由 piyopiyohoho 於 07-12-17 14:43 發表
Believe it or not, here is a true story just happened this fall.  A “lucky” boy got accepted by three renowned direct subsidy primary schools - SPCC, DBS and SPC. The hit rate is 100% as they are th ...

我想知有無小二至小六成功插班入dbspd嘅例子?
‹ 上一主題|下一主題