用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南幼稚園
go

麗港城迦南幼稚園 [複製鏈接]

剛剛收到信,迦南收我個仔讀K1下午班,好開心?:
   0    0    1    0

How is the primary school distribution of this KG?
I mean private primary school and direct subsidy school.  Thanks.

原文章由 cf1205 於 08-1-10 16:55 發表
How is the primary school distribution of this KG?
I mean private primary school and direct subsidy school.  Thanks.

我諗讀迦南的家長大部份都傾向大抽獎, 但如果去考直資和私校, 迦南的學生都有實力. 我女女在麗港城迦南由K1讀到K3, 08年升小一, 成功考到2間直資和一間私小.

原文章由 yiwa 於 08-1-11 13:18 發表

我諗讀迦南的家長大部份都傾向大抽獎, 但如果去考直資和私校, 迦南的學生都有實力. 我女女在麗港城迦南由K1讀到K3, 08年升小一, 成功考到2間直資和一間私小. ...

yiwa,
我想問幼稚園時, 你女女工課多唔多? 要唔要成日都要監督住先能完成? 可唔可以分享下~

12pig

剛剛收到信,迦南收我個仔讀K1下午班,好開心?:
我想問你係幾時面試嫁???

原文章由 芷欣mama 於 08-1-11 13:46 發表

yiwa,
我想問幼稚園時, 你女女工課多唔多? 要唔要成日都要監督住先能完成? 可唔可以分享下~

迦南的功課質高且量多. K1已經要寫字, 每日一樣功課. K2每日兩樣功課, 每星期有"考考記憶力" (類似默書)和 mental. K3每日三樣功課 (中英數), 且要作句, 每星期有 "挑戰站' (類似默書)和 mental, 每星期有週記和閱讀報告. 還有小朋友輪流做show & tell, 大概每月一次.

說真的, 功課多且難做, 我也曾向學校反映, 但校長, 主任和老師都叫我不用緊張, 也從來不會怪責小朋友做得唔好 (我女女寫字超唔靚), 她們告訴我, 只要捱過K3, 上小一, 小二便會很輕鬆. 因為迦南的小朋友對寫字和默書的技巧已充分掌握了, 家長也習慣了幫子女溫習, 雙方都很容易適應. 我時常擔心女女成績不好, 但考試, 默書, mental樣樣都very OK. 有時我們大人覺得深, 但小朋友其實可以吸收到的.

至於要唔要督住做功課, 就視乎小朋友的性格了. 我個女要督, 但我知有D同學仔可以先自己做的.

原文章由 yiwa 於 08-1-11 22:15 發表

迦南的功課質高且量多. K1已經要寫字, 每日一樣功課. K2每日兩樣功課, 每星期有"考考記憶力" (類似默書)和 mental. K3每日三樣功課 (中英數), 且要作句, 每星期有 "挑戰站' (類似默書)和 mental, 每星期有週記和閱 ...

yiwa,
睇嚟對家長及小朋友既壓力都幾大, 做得唔好, 會唔會令小朋友變得冇咗自信心? 我怕時常要督促住囡囡做功課, 會令親子關係變差:cry: ~以你所見, 同校既小朋友跟得上嗎? 佢哋會唔會覺得好辛苦及唔鍾意返學? 同埋我唔記得英文係咪有phonics學? 真係唔好意思咁多野問~

[ 本文章最後由 芷欣mama 於 08-1-11 23:49 編輯 ]

原文章由 芷欣mama 於 08-1-11 23:41 發表

yiwa,
睇嚟對家長及小朋友既壓力都幾大, 做得唔好, 會唔會令小朋友變得冇咗自信心? 我怕時常要督促住囡囡做功課, 會令親子關係變差:cry: ~以你所見, 同校既小朋友跟得上嗎? 佢哋會唔會覺得好辛苦及唔鍾意返學? 同 ...

芷欣mama,

你是否已讀迦南或將會入讀? 有否想過將來小一讀甚麼學校? 如果讀傳統學校, 讀迦南可以幫小朋友打好基礎, 我是很認同迦南這套的. 所謂 no pain, no gain!

我去迦南報名時唔知咁"金", 我是在職媽媽, 放工回家已經很累, 再做D咁難嘅功課, 真喺有好多時都會閙個女. 但女女都知道是媽媽著緊她, 所以沒有傷及母女感情. 我的女兒也沒有因功課多或難不喜歡上學. 若你問她是否喜歡上學, 她絕對會答 yes. 迦南辦學多年, 小朋友吸收能力有多強, 學校是掌握得到的. 如果小朋友跟唔上, 考試成績唔好, 都向家長交代唔到.

另外, 幼稚園除了學術知識, 品格培養更重要, 迦南的小朋友都很乖, 有禮貌, 有愛心. 老師都真正關心小朋友, 所以我很放心.

原文章由 yiwa 於 08-1-12 00:26 發表

芷欣mama,

你是否已讀迦南或將會入讀? 有否想過將來小一讀甚麼學校? 如果讀傳統學校, 讀迦南可以幫小朋友打好基礎, 我是很認同迦南這套的. 所謂 no pain, no gain!

我去迦南報名時唔知咁"金", 我是在職媽媽, 放 ...

yiwa,
真係好多謝你既回覆~迦南收咗小女讀08年k1下午班, 我依家正在煩惱緊讀迦南定靈糧好~其實我報得迦南, 係冇諗住'大抽獎', 想試下考直資, 如果唔係我會近近地係番自己區讀~
我都係working ma, 所以先15/16呀~

[ 本文章最後由 芷欣mama 於 08-1-12 00:40 編輯 ]

原文章由 芷欣mama 於 08-1-12 00:35 發表

yiwa,
真係好多謝你既回覆~迦南收咗小女讀08年k1下午班, 我依家正在煩惱緊讀迦南定靈糧好~其實我報得迦南, 係冇諗住'大抽獎', 想試下考直資, 如果唔係我會近近地係番自己區讀~
我都係working ma, 所以先15/16呀~ ...

芷欣mama,
我N1不在迦南讀, K1才轉去迦南, 都係為咗考小學好D.

靈糧好唔好我唔敢講, 我對這學校全無認識. 但迦南雖然低調, 但學生質素好, 出去考直資都考到, 我完全無訓練個女, 無讀"雞精班", 但都成功考到兩間直資, 一間私小.

但如果你諗住考直資, 點解唔讀九龍塘那些名校呀?佢地考小學真係易好多, 有D學校仲會在公開招生前幫你交表, 唔駛先自己交去學校. 我今年的經驗, 我幾個朋友讀九龍塘某名校, 佢哋既成功率是比我高的.

另外我覺得迦南的英文教得好好, K1開始已經沒有香港口音, 我老公喺外國返來, 佢都話女女講英文似鬼妹.

醒目開學勳章

Yes, very agree.

另外, 幼稚園除了學術知識, 品格培養更重要, 迦南的小朋友都很乖, 有禮貌, 有愛心. 老師都真正關心小朋友, 所以我很放心

yiwa,

介唔介意講下你女女考到邊兩間直資同私小
THX

原文章由 yiwa 於 08-1-11 13:18 發表

我諗讀迦南的家長大部份都傾向大抽獎, 但如果去考直資和私校, 迦南的學生都有實力. 我女女在麗港城迦南由K1讀到K3, 08年升小一, 成功考到2間直資和一間私小. ...

原文章由 car_car 於 08-1-12 12:56 發表
yiwa,

THX

car_car, please check pm.

原文章由 car_car 於 08-1-12 12:56 發表
yiwa,

THX

yiwa,
我都想知呀~

Dear yiwa,

I want to know also.  Many thanks......

原文章由 yiwa 於 08-1-12 14:32 發表

回覆 #5 yiwa 的文章

我唔揀九龍塘嗰邊d幼稚園, 1來太遠, 唔想囡囡咁細個就要搭咁遠校車, 2來我target既直資, 應該冇油尖旺個邊嗰d, 競爭得咁激烈(呢個係我諗, 事實唔知我有冇諗錯)~

你囡囡講英文以鬼妹仔, 會唔會都有d因素係你哋係屋企都同佢用英文溝通? 因我自己英文都唔叻, 我怕教壞佢, 所以係屋企大部份時間都係用廣東話, 就算依家n班讀緊國際班, 我見進展都幾慢, 定我太急進(囡囡都係上年11月先返n班)?

咁你嗰時有冇安排d咩課外活動比你囡囡?

[ 本文章最後由 芷欣mama 於 08-1-12 15:20 編輯 ]

could you pls also pm me what are they? thanks

原文章由 yiwa 於 08-1-12 14:32 發表

原文章由 芷欣mama 於 08-1-12 15:19 發表
我唔揀九龍塘嗰邊d幼稚園, 1來太遠, 唔想囡囡咁細個就要搭咁遠校車, 2來我target既直資, 應該冇油尖旺個邊嗰d, 競爭得咁激烈(呢個係我諗, 事實唔知我有冇諗錯)~

你囡囡講英文以鬼妹仔, 會唔會都有d因素係你哋係屋企 ...

芷欣mama,
本來我都好似你咁諗, 但根據我去年的經驗, 考直資/ 私校嘅情況, 就喺同一班人去考同一堆學校, 即係考到嘅就好多間都考到, 考唔到嘅就一間都考唔到, 因為去到邊都喺同一班對手. 如果唔諗大抽獎, 就真係要諗點樣增強實力.

至於英文的問題, 我和老公的英文是香港口音, 在家以廣東話為主, 過去用印傭也是講廣東話, 只是最近半年才用菲傭, 因覺得女女可以應付日常溝通, 也想鼓勵她不怕講英文. 迦南的英文教得好, 因為從英文字母開始已經很注重咬字和發音, 不是港式英文, 如H,L,R,S, Z這些字母, 我哋香港人很多都會講成兩個音, 但女女會笑我讀錯. 你的囡囡只有兩歲, 不用心急, 學校教幾多就學幾多. 咁細個好多中文都未明, 仲要佢識埋英文? 慢慢來吧!

課外活動這方面, 迦南有跳舞和畫班, 一動一靜, 我都有參加. 另外就是芭蕾舞和體操, 芭蕾舞是女孩子培養氣質, 體操是一個比在家看電視好的活動.

回覆 #1 yiwa 的文章

yiwa,
真係好高興可以係度認識到你, 多謝你咁用心既詳細分享, 令我對迦南既認識又增加不少, 作為一個媽咪, 緊係想為自己既小朋友安排得最好, 但係要安排得好, 要付出心血/心機都唔少, 我相信你應該明白我依家既心情~

再一次多謝你既鼓勵及分享, 希望嚟緊, 都能夠繼續係度同你互相分享教育/學心得 ~

[ 本文章最後由 芷欣mama 於 08-1-13 17:09 編輯 ]

原文章由 芷欣mama 於 08-1-13 17:05 發表
yiwa,
真係好高興可以係度認識到你, 多謝你咁用心既詳細分享, 令我對迦南既認識又增加不少, 作為一個媽咪, 緊係想為自己既小朋友安排得最好, 但係要安排得好, 要付出心血/心機都唔少, 我相信你應該明白我依家既心情~ ...

芷欣mama,
你的心情當然明白, 自己也是過來人, 自己心底的一套跟現實生活真的很不同. 因為要與人競爭, 所以要隨波逐流, 而且太多因素不在我們掌握之中, 所以一定要小心每一步. 但就算如何精心安排, 最後一步還要講運氣.

自己仍是摸著石頭過河, 對已經走過的路與別人分享一下, 大家交換心得也好啊!
‹ 上一主題|下一主題