用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ ...
go

有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ [複製鏈接]

大家好,我仔仔剛剛4歲,下星期開始學琴了,不知這年紀會否應付得來嗎?有沒有媽咪可分享一下!

[ 本文章最後由 kiss'bb 於 08-3-31 10:38 編輯 ]
   2    0    0    0

原文章由 kiss'bb 於 08-3-31 10:16 發表
大家好,我仔仔下個月剛剛4歲,下星期開始學琴了,不知這年紀會否應付得來嗎?有沒有媽咪可分享一下!

我個女四歲開始學琴,學咗一年多,OK噃,不過我都係覺得要睇小朋友興趣,唔可以一概而論,因為我姨甥仔(都係四歲去學琴)學咗兩個月就無再學,因為佢唔鐘意....

I had students who started since 3 and without any problems. However, some students really should learn later.
It depends on the children's character, ability and so on.

natnat_tsang
好多謝你分享,另外請問一下開頭老師會教d乜?我仔仔而家先至係k1,怕佢唔明!

原文章由 natnat_tsang 於 08-3-31 10:21 發表

我個女四歲開始學琴,學咗一年多,OK噃,不過我都係覺得要睇小朋友興趣,唔可以一概而論,因為我姨甥仔(都係四歲去學琴)學咗兩個月就無再學,因為佢唔鐘意.... ...

cpcog
但係我仔仔係活潑型,我擔心佢坐唔定!

原文章由 cpcog 於 08-3-31 10:26 發表
I had students who started since 3 and without any problems. However, some students really should learn later.
It depends on the children's character, ability and so on.

囡囡都係活潑型,上堂坐唔定, 成日撩老師講其他野, 反正我無諗住趕考試, 所以佢學左半年,進度ok就算.

醒目開學勳章

我仔仔都係4歲學琴,我開頭都擔心佢坐唔定,因為佢平時係周圍走冇時停種,但係到佢學琴同練琴時候就出奇地坐定定,而且仲好有耐性!只係一個原因:就係佢鍾意彈琴!小朋友對佢自己鍾意係會擺好多時間同心機;相反,佢係唔鍾意,迫都迫佢唔倒!

原文章由 kiss'bb 於 08-3-31 10:29 發表
cpcog
但係我仔仔係活潑型,我擔心佢坐唔定!

我個囡囡都係4歲左右開始學琴

之前係柏斯學兒童班

小朋友學野好快不用擔心

我個仔都係4歲, 啱啱開始學琴, 學咗5堂。 我見老師第一堂教認middle c, 拍子(4拍&1拍), 高音&低音符號.   佢宜家一星期1堂, 每堂30mins, 老師話佢都ok。

想問下各位, 4歲小朋友學左8個月到彈緊咩?

我小朋友學左3個月完成左Alfred Book 1

Now 8 mths - Everybody Book 1

原文章由 KnN 於 08-3-31 18:47 發表

我仔仔 係4.5歲開始學琴,約3個月後完成 第一本既樂理書 及 第一本既琴書,每星期 學30 分鐘,現在 佢識彈 d 小歌。不過我建議大家 唔好太信老師講既野,得閒我都會同仔仔 一齊入課室 學琴,一來會知道 仔仔 進度 及 可以 知道 老師 用咩方式 教仔仔,以便 返家 教佢 樂理。

醒目開學勳章

我仔仔學到8個月時彈緊:Burgmuller,Hanon,Czerny,First lesson in Bach Bk1,Children Pieces,Schmitt

原文章由 KnN 於 08-3-31 18:47 發表

彈緊咩都係其次
彈成點最緊要哩...
文字上真係好難表達到...

原文章由 fcbttkw 於 08-4-1 11:44 AM 發表
我仔仔學到8個月時彈緊:Burgmuller,Hanon,Czerny,First lesson in Bach Bk1,Children Pieces,Schmitt

thx alot ~~
我仔仔情況係有跟老師學, 同時我亦有陪練+指正(我本身教其他樂器), 8個月完成左(老師揀既)thompson easiest piano course bk 1 , piano for the young beginner primer A by James Bastien, 輕鬆學鋼琴1, Music Lessons Have Begun Leila Fletcher.
(完成係指岩晒兼有速度既)
我自己覺得歌仔太淺, 但又想呀仔開開心心學, 想知大家就黎5歲既小朋友可以彈到d咩, 唔想好似迫得太緊咁.
多謝各位分享

[ 本文章最後由 KnN 於 08-4-1 12:58 編輯 ]

HI HI,

我囡囡都係4YRS, 剛第三個老師上了一堂, 希望呢個可以長久呢!

我個囡超定既人黎, 但佢反而吾悶得, 之前兩個老師教佢既野佢根本吾明, 所以佢都周身郁兼吾上心, 要我自己反去諗方法講明比佢聽, 所以有小小嚇怕左佢同我講佢吾想再學琴!

所以咁細個學琴我覺得個老師教法好重要, 撇除左教學進度外, 佢一定要捉到兒童心理, 活動教學, 讚美佢呀, 用些得意既形容詞套落悶蛋既琴譜呀咁, 才吸引到佢地呢!

Agree x10

原文章由 聰明豆 於 08-4-1 12:58 發表
HI HI,

我囡囡都係4YRS, 剛第三個老師上了一堂, 希望呢個可以長久呢!

我個囡超定既人黎, 但佢反而吾悶得, 之前兩個老師教佢既野佢根本吾明, 所以佢都周身郁兼吾上心, 要我自己反去諗方法講明比佢聽, 所以有小小嚇 ...

呢緊星期四會有老師試上第一堂,想問下大家每堂學費幾多?

呢位老師有八年教琴及伴奏經驗,現正修讀英國皇家音樂院演奏文

憑,上門佢收我$100半小時,咁算平定貴?

我仔仔3歲多少少開始學琴, 依家大概上了3個月課.  開首與老師有共識, 不用琴書, 所以都幾考老師個人的表達能力和組織, 由白紙一張開始, 從音符(節拍), 黑鍵白鍵入手, 1個月前才用 Alfred BK.1.  仔仔算好適應, 每日由練琴5分鐘到昨晚15分鐘.

不過不要逼得太緊, 音樂是為了陶冶性情, 這是做家長要緊記的, 當小孩上堂或練琴不專心/偷懶時, 不要罵他, 不要強制, 家長也要保持平和心境, 努力!

原文章由 concerttime 於 08-4-1 01:22 PM 發表
Agree x10

但其實要做野做得好, 學咩都係, 練習係其中好重要既一環, 重覆既練習一多, 就一定有低潮會悶, 頭2.3個月係可以hehehaha開開心心, 但當中就要幫小朋友建立一個commitment係到, 唔係好難支持落去嫁.
‹ 上一主題|下一主題