用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有問題請教優才的媽咪, 十分感謝回答!
go

有問題請教優才的媽咪, 十分感謝回答! [複製鏈接]

各位優才的媽咪,
大兒子現在k1, 但想盡早部署, 有些問關於優才, 望請抽空回答!
1. 優才小學有中學一條龍直升, 但中一至中三之後, 是否繼續升上新高中一至三年級及考新中學會考? 還是要考外國的公開試? 可否連接本地大學?
2. 優才小學六年畢業後, 可否連接本地其他傳統中學?
3. 小兒英語能力尚可, 但對普通話一曉不通, 如要考入優才小學, 是否要先學少少普通話?
4. 另外, 是較個人的問題, 請問你點解會選優才呢?是否你的小朋友都是較適合活動教學? (小兒較活潑, 我成日怕佢唔可以係傳統學校讀書, 怕佢唔肯日日做5,6份功課!)
5. 優才小學的老師是否穩定? (我聽講有些直資學校老師流失率好高, 成日要請代課!)
6. 小一小上幾點鐘上課?有無校車?
十分感謝回答!

[ 本文章最後由 Emama 於 08-5-7 13:58 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 Emama 於 08-5-7 13:56 發表
各位優才的媽咪,
大兒子現在k1, 但想盡早部署, 有些問關於優才, 望請抽空回答!
1. 優才小學有中學一條龍直升, 但中一至中三之後, 是否繼續升上新高中一至三年級及考新中學會考? 還是要考外國的公開試? 可否連接本地 ...

question 3: My daughter's Putonghua was very poor too at the time of interview so I think it's not very important

[ 本文章最後由 NeoMom 於 08-5-7 15:44 編輯 ]

各位優才的媽咪,

應該可以, 英文教材用 Pop-up, 數學用現代, 中文用啟思, 再在此基礎上加d練習. 好多傳統小學都係用呢d教材, 睇唔倒連接上有乜問題.

3. 小兒英語能力尚可, 但對普通話一曉不通, 如要考入優才小學, 是否要先學少少普通話?

interview好似唔考普通話 (唔肯定), 我兩個都無專門補普通話.

5. 優才小學的老師是否穩定? (我聽講有些直資學校老師流失率好高, 成日要請代課!)

可以講非常穩定, 校長, 好多老師及校工都由創校做到現在.

旺角就上8:40am, 暫時只有兩條校車線, 一條由將軍澳出來, 一條由港島東過來.  下年旺角學生總班數由今年的4個班加到7個班, 唔知會唔會加線呢?

王國長老

各位優才的媽咪,

3. 小兒英語能力尚可, 但對普通話一曉不通, 如要考入優才小學, 是否要先學少少普通話?不用, 小女在幼稚園時期普通話也很一般.入學後很快pick up到,進步十分快.現在還常常主動用普通話和我交談 (當然發音不太準, 但至時肯主動已是很好的第一步)
4. 另外, 是較個人的問題, 請問你點解會選優才呢?是否你的小朋友都是較適合活動教學? (小兒較活潑, 我成日怕佢唔可以係傳統學校讀書, 怕佢唔肯日日做5,6份功課!) 小女入學時都比較靜, 但很快已和同學們打成一片, 她入讀優才後越來越開朗, 很喜歡上學, 會自行做好功課等爸爸回家檢查, 也培養了閱讀習慣, 在學校有借書,在家我也會買圖書讓她看, 現在她動靜兩方面都進展得不錯呢!
5. 優才小學的老師是否穩定? (我聽講有些直資學校老師流失率好高, 成日要請代課!) 入學後暫時未見老師流失....
6. 小一小上幾點鐘上課?有無校車? 旺角是8:40打鐘, 有校車, 但要看妳從那一區出發. 校車是走將軍澳線和港島東, 我住黃大仙區就要自行上學了.

1. 雖然優才未有中五生,但肯定他們可以考會考,你可以在簡介會再發問。現在優才正積極籌備IB課程,如成功,便可連接報考外國大學。

2. 以前未有優中時,大多優小畢業生可以上傳統Band1中學,所以不用担心。

3.自覺小兒的普通話水平到現在也不太好,所以不用担心對優才面試。但始終學好普通話都是好的。

4.小兒是坐不定,與幼稚園老師商量,都覺活動教學較適合小兒。

5.根據教統局資料,優才老師的流失率是低的,今年以小兒的老師所見,未有轉換。

6. TKO是8時15分上早會,與MK有別,不過2年後,全部小一應在MK上課。

各位優才的媽咪,
1. 優才小學有中學一條龍直升, 但中一至中三之後, 是否繼續升上新高中一至三年級及考新中學會考? 還是要考外國的公開試? 可否連接本地 ...

Hi, Emama,

有幾位家長已經回答左妳既問題, 我想補充一吓,

1. 優才小學有中學一條龍直升, 但中一至中三之後, 是否繼續升上新高中一至三年級及考新中學會考? 還是要考外國的公開試? 可否連接本地大學?
優才中學而家開到G9( = 中三 ),  今年九月會開G10 ( 中四 ), 之後一年開高一级; 以後會跟新高中課程, 行334制, 會考新中學會考(HKDSE); 估計中學畢業生, 大部份會响本地升大學; 學校亦正籌辩IB Diploma課程, 比小部份希望升讀英、美名牌大學既學生讀。

可以。 今年约有八成小六畢業生直升優中, 其他既大多轉讀本地统中學
4. 另外, 是較個人的問題, 請問你點解會選優才呢?是否你的小朋友都是較適合活動教學? (小兒較活潑, 我成日怕佢唔可以係傳統學校讀書, 怕佢唔肯日日做5,6份功課!)
我大仔係超級高專注力, 坐定定聽書一、兩個鈡頭都OK既; 但係我都覺得優才比較適合佢。
十分感謝回答!

妳得閒既話, 可以去樓上果個<< 優才小學FAQ >>睇吓, 果度有好多優小常見問題同解答。

各位優才的媽咪,

[ 本文章最後由 中天英 於 08-5-8 01:19 編輯 ]

HI, 中天英,AFSL2007,edea,軍魁星,NeoMom各位
好多謝大家的回覆, 真是萬分感謝!!!
我都十分留意直資/私小, 一直都只留意港島的小學, 無意中醒起有這間小學, 看過大部份bk的留言, 對呢間學校都無投訴, 又無發覺有不好的傳言, 我看過學校網頁, 睇睇下我都好鐘意呢間學校
我唯一擔心是路途遠, 我住港島東, 去旺角真係幾遠, 仲要三年!我阿媽就好反對路程遠, 請問多唔多小朋友住港島東? 校車去旺角車程幾耐?
港島的好學校不多, 派位又驚派得唔好, 好多直資是傳統名教, 功課勁多勁深!  依家開始已好擔心!  但真係好多謝大家的回覆!

回覆 #7 Emama 的文章

你個小朋友依家只係讀K1, 就算第日真係讀優才,都會係幾年後既事。幾年後MK班學生已經唔同晒,有D會去TKO校舍, 而新入讀果班學生,又唔知來自何方?所以有關交通既問題,實在無須要太擔心。

港島東去TKO都可以, 去MK就太遠啦。

有冇考慮"港大同學會小學"呀?  响柴灣, 好似都唔錯既。

原文章由 Emama 於 08-5-8 14:36 發表
HI, 中天英,AFSL2007,edea,軍魁星,NeoMom各位
好多謝大家的回覆, 真是萬分感謝!!!
我都十分留意直資/私小, 一直都只留意港島的小學, 無意中醒起有這間小學, 看過大部份bk的留言, 對呢間學校都無投訴, 又無發覺有不好 ...

dabbycheung
多謝你的提醒, 我同老公太緊張, 每晚都討論阿仔讀邊間小學, 好似今年就要報名咁!!!因為我哋都諗緊洗唔洗埋搬屋!!但其實又無咁多財力, 真係諗到傻左!但我都真係對優才有興趣, 所以好想了解多d, anyway, 十分感謝!!

中天英,
我舊年開始已經留意港大同學會小學, 但唔知點解, 間唔中有d媽咪上bk話換左校長, 老師又走左要請代課...等等的消息, 我都無查下是真是假, 所以都係諗住睇定d及了解多d先.優才小學好似相對穩定d, 而且辦學宗旨好清晰, 所以我覺得都幾好, 我都好開心見到你哋d小朋友選到合適的學校, 好羨慕!!!但其實因為小朋友仲細, 真係未知佢適合邊種學校!所以依家想多多了解一些較好的學校, 傳統或者新D的學校都了解下先, 唔想到時太不忙亂!

Emama,

妳仲有一、兩年時時慢慢揀, 應該可以搵岩學校既。

得閒咪上呢傾吓偈囉。

原文章由 Emama 於 08-5-9 10:04 發表
dabbycheung
多謝你的提醒, 我同老公太緊張, 每晚都討論阿仔讀邊間小學, 好似今年就要報名咁!!!因為我哋都諗緊洗唔洗埋搬屋!!但其實又無咁多財力, 真係諗到傻左!但我都真係對優才有興趣, 所以好想了解多d, anyway,  ...

旺角的校舍像有點殘舊,請問內裡的設施可以嗎?是暫借或是永久校舍呢?謝謝

王國長老

原文章由 dinner 於 08-5-10 10:05 發表
旺角的校舍像有點殘舊,請問內裡的設施可以嗎?是暫借或是永久校舍呢?謝謝

不殘舊啊, 裡面再翻新過, 比我interview去過幾間學校都新淨多了! 入面有些房間裝修得很可愛, 很受小朋友歡迎, 例如音樂室會有兩級鋼琴模樣的台階, g-town(活動室)全個房間牆上很多可愛公仔,有如遊戲室;圖書館也設計到有一隻船形的坐位, 吸引小朋友多閱讀, 旺角的小朋友非常喜歡校舍,更甚於將軍澳總校呢!

旺角校舍不是暫借, 是永久的.

原文章由 edea 於 08-5-10 17:42 發表

不殘舊啊, 裡面再翻新過, 比我interview去過幾間學校都新淨多了! 入面有些房間裝修得很可愛, 很受小朋友歡迎, 例如音樂室會有兩級鋼琴模樣的台階, g-town(活動室)全個房間牆上很多可愛公仔,有如遊戲室;圖書館也設 ...

係, 校舍係針對初小而設計.

原文章由 dinner 於 08-5-10 10:05 發表

dinner,

旺角校舍的校園環境可看這裡
http://www.gtschool.edu.hk/gts/PS06_MK_info.htm

謝謝您們呀
想再問下,英文教學程度如何,是否會因應小朋友各科的能力而跳班?因我曾經聽過有小朋友讀緊F.2但安排計F.5的數.還是這個是課外活動呢?

回覆 #16 dinner 的文章

你講果個係加速班,只有優中課程至有

dabby,

聽講今年有成一半G9既學生, 會去考IGCSE English ( First Langauge ) 喎, 呢個英文試係比D以英文為母語既學生考既, 通常都係D International School 既G10/11學生去考o

原文章由 dabbycheung 於 08-5-11 20:57 發表
你講果個係加速班,只有優中課程至有

回覆 #18 中天英 的文章

你收D料真係勁!

係呀G9英文成績最好果班學生,今年除左要考IGCSE數學同Bio之外,佢地仲要考埋英文。

今個星期開始,全部G8同G9學生都要去考IGCSE, 衷心祝福佢地可以考到好成績!

IGCSE既英文試有兩種, 分別係Second Langauge同First Language, 前者係比D以英文為第二語害既學生考, 一般香港本地學生會考; 後者係比D English Native Speakers考, 香港既國際學校會考。

優中G8差不多所有學生會考IGCSE English ( Second ), 而G9部分學生( 今年好似有一半 ), 會考IGCSE English ( First Language )。

如果响English ( First language ) 考倒好成績, 優中學生既英語水平, 就等同國際學校既學生啦。

原文章由 dabbycheung 於 08-5-14 11:06 發表
你收D料真係勁!

係呀G9英文成績最好果班學生,今年除左要考IGCSE數學同Bio之外,佢地仲要考埋英文。

今個星期開始,全部G8同G9學生都要去考IGCSE, 衷心祝福佢地可以考到好成績! ...
‹ 上一主題|下一主題