用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔好隨便去叩門?
go

唔好隨便去叩門? [複製鏈接]

升中派位好快就有結果(78),呢個時候大部份家長應該填好(交了)選校表格在默默等待而家之熱門話題莫過於叩門!
有以下幾個問題,值得大家思考思考:
1)
點解要叩門?
當然係派得唔多理想!
2)
點為之不理想?
有人認為band1生派不到英中就是不理想、也有人認為非派到第一志願不可、當然也有全級十名內但派去山旮旯冇雷公咁遠又冇填過唔識呢間係乜水之中學去原因盡是不同!
3)
一間中學之叩門位有多少?
教育局規定:一所資助學校之收生每班只限40人,而一間中學中一五班計5*40=200人,而校方最多可以留番5%為留級生之用=10個,假如留班生不足10
(如屬band3學校,大多數同學也不願留級,反正此地不留人,自有留人處;如屬英中,應該每班都有一兩名同學願意留級,因為英中出去已冇路行中中唔啱讀,其他英中唔收你!)…剩餘就是叩門位~可能一隻手掌數得哂!
4)
一間傳統名校有多少人叩門?
潮流興叩門,有d家長認為唔叩過門,都算未盡為人父母之責任即係話就算派到地區英中都會去傳統名校踫踫運氣,看來叩門已蔚然成風!所以形成不太出名之英中(如九龍城之銀禧連年都有四、五百人去叩門)…好多英中為免校門被叩爛,一早先小人後君子在校內網頁講明:
a)
學生須品學兼優
b)
全級十名內
c)
設考試及面試

當然有少部份中學收生著重父母是否專業人士、居住是傳統豪宅區如果閣下冇以上條件 + 小朋友成績只屬中規中矩叩門肯定是一件比考狀元更艱苦的事!

叩門睇落冇乜損失(最多叩一間只係幾十蚊報名費,一定冇人俾唔起!)但升中小朋友只係十一、二歲人仔,如果佢努力了六年、成績比上不足比下絕對有餘也派到合適中學之際(也受到四方人士祝賀),理應可以同父母去慶祝一番等待畢業禮之來臨!誰不知媽媽一盤冷水撥過來:“我哋要去呢間、間、那間叩門…daddy、姊夫、大伯已經專程請了假渣埋車,我哋兵分三路而家出發!”...原來惡夢而家先開始!

小朋友會諗:隔離軒仔全級第九都派唔到比我更好、我死檔毛記更話你派到呢間可以同校花一齊羨慕死人、老師話呢間中學好著重課外活動唔係死讀書架點解我爸爸媽媽揀左佢做第三志願而家抽到又嫌棄佢,是否真係咁唔掂?死啦如果叩唔門到要讀番呢間咪冇哂前途同希望?

其實就算叩到到聖喇拔,你唔發奮圖強一定唔會有A派;反之入到去先知天外有天好易嚇窒原本已屬不俗之小朋友!
反而一般中學,只要校風純樸可以專心讀書,小朋友信心大好多~一樣可出狀元來!

所以個人認為當小朋友派到“合適”之中學,應該給予讚賞(過去六年所作之努力)、鼓勵(這雖然不是甚麼傳統名校,但在這區內也算地區名校,相信加上你個人努力之下,一樣可以前途似錦;如果是中中的話,可以說趁初中打好基礎,到高中時可入讀精英班,同一般英中無異!)…然後一齊去感謝老師、繼而去慶祝這樣比盲目去叩門、去感受失落再落空再鎩羽、連續地打擊小朋友脆弱心靈得的應該比失的多!

祝各位升中爸媽囝囡全部高中第一志願!
   0    0    0    0
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我舊年真係識得有人派到一間英中再去叩第二間英中門。。。

原文章由 judywan 於 08-5-9 21:48 發表
我舊年真係識得有人派到一間英中再去叩第二間英中門。。。

好心就比o的機會其他人啦!

醒目開學勳章

回覆 #3 櫺囹桼 的文章

同意.如果可派到前三志願,我一定同亞女慶祝,仲周街走?

007兄:
好開心係le邊見到你,好多謝你的提點,不過我真係好擔心會派左去d較後志願喎

回覆 #1 櫺囹桼 的文章

明白到叩門唔一定係好,有邊個唔想收到派位結果後去celebrate吖 ?

怪只怪香港教育制度既不公平,又不完善。無奈.....

原文章由 daisykkqq 於 08-5-10 01:01 發表
007兄:
好開心係le邊見到你,好多謝你的提點,不過我真係好擔心會派左去d較後志願喎

daisykkqq
唔使驚...有睇過老朽拙作都唔會亂填表...派到三志願內機會壓一...何須叩門?
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

thanks!

原文章由 櫺囹桼 於 08-5-9 21:41 發表
升中派位好快就有結果(7月8),呢個時候大部份家長應該填好(交了)選校表格在默默等待…而家之熱門話題莫過於叩門!
1)
點解要叩門?
當然係派得唔多理想!
2)
點為之不理想?
有人認為band1生派 ...

007 多謝你的意見!
朋友的女兒是top小學的band one生,去年選校時因太進取(頭3志願都是英中),結果派得不理想,當時父母同小朋友四出叩門,不知喊咗幾多次,可惜始終叩門失敗,只有讀回被派的學校。但現在,朋友說女兒讀得好好,學校老師關心學生,學習十分愉快......
所以塞翁失馬,大家別給自己同小朋友太大壓力呀!!

醒目開學勳章 王國長老

007兄:

你 終於出山啦,
多數係全級1-10嘅學生會叩門,
連老師都話無蝕底。
至於小女,除非派到15,我才會考慮叩。

原文章由 櫺囹桼 於 08-5-9 21:41 發表
升中派位好快就有結果(7月8),呢個時候大部份家長應該填好(交了)選校表格在默默等待…而家之熱門話題莫過於叩門!
1)
點解要叩門?
當然係派得唔多理想!
2)
點為之不理想?
有人認為band1生派 ...

好高興見到007重出江湖,有句我真係好同意
"有D家長認為唔叩過門,都算未盡為人父母之責任"..

有時家長嘅心情係好複雜, 派得唔好, 隨時自己需要心理輔導, 仲多過亞仔需要心理輔導...

我覺得派唔到 1st choice 去叩門無可厚非, 當初填表時跟小朋友都認同 1st choice 係最想入讀的學校, 咁點解唔盡最後努力去爭取呢?

你去唔去叩門小朋友都知派到既唔係最理想個間, 去叩門唔代表就係踩派到既學校, 其實從填表開始就應講俾小朋友聽只要自己努力, 讀邊間學校都會成功,

叩門只是在升中過程中最後一項optional既task, 應該同小朋友一起商量去唔去!

[ 本文章最後由 木土土 於 08-5-11 12:21 編輯 ]

真高興可再拜讀007的文章。

真高興名可以見到007重出江湖

係呀....

原文章由 treeisgreen 於 08-5-11 13:38 發表
真高興名可以見到007重出江湖
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

HI 007 :
你好, 你真係好有經驗
我想問下你, 如我仔BAND 1, 全級10名, 第1志願英中, 第2係著名中中(但係只收160人), 第3志願都係1C既中中(都係收160人)
第4志趣選BAND 2A既學校, 第5志願選BAND 2B既學校, 策略可行嗎
請你給我意見,TKS

敢原文章由 櫺囹桼 於 08-5-9 21:41 發表
1)
點解要叩門?
當然係派得唔多理想!
2)
點為之不理想?
有人認為band1生派 ... [/quote]
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-5-12 10:11 發表
HI 007 :
你好, 你真係好有經驗
我想問下你, 如我仔BAND 1, 全級10名, 第1志願英中, 第2係著名中中(但係只收160人), 第3志願都係1C既中中(都係收160人)
第4志趣選BAND 2A既學校, 第5志願選BAND 2B既學校,  ...

0120:
1)不同區域英中比例不同...好難講是否合適!(九龍城與西貢有天壤之別)
2)“但係只收160人”...一定係你睇錯了!(好嘅中學邊有可能有160席可供你區大抽獎...),請再詳閱2006/2008中學一覽表中“非保留學額”一列!

多謝你寶貴意見,亦提醒我們這些無暇做功課家長

唔係,
係中一得4班(160人), 平時d中學收有5班(200人),
所以我ng明點解有d中學只開4班lor
謝謝你回覆

,
原文章由 櫺囹桼 於 08-5-12 11:32 發表

0120:
1)不同區域英中比例不同...好難講是否合適!(九龍城與西貢有天壤之別)
2)“但係只收160人”...一定係你睇錯了!(好嘅中學邊有可能有160席可供你區大抽獎...),請再詳閱2006/2008中學一覽表中“非保留學額”一列!

0 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-5-12 16:29 發表
唔係,
係中一得4班(160人), 平時d中學收有5班(200人),
所以我ng明點解有d中學只開4班lor
謝謝你回覆

,

0120:
升中生按年減少,所以有d學校為左保持競爭力(寧缺勿濫)開少一班(希望收生素質有所提高)!
如:
有d中中想轉英中(但必須達有某%中學生適合以英語授課)
有d英中唔想被趕落車(所以保持85%以上學生適合以英語授課)

‹ 上一主題|下一主題