用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 伴我童樂
go

伴我童樂 [複製鏈接]

我正烦, 剛剛協康call 我,通知「伴我童樂」在8月份新學期將有學位, 需要付錢預留學位, 一様HK$7500-
都唔點好 ?
你有無朋友/聽過協康「伴我童樂comment ??
   0    0    0    0

嘩,咁都俾你排到?!我囝都有排,不過排第60+號籌....

我囝依家響樂天讀緊類似既密集式課程,效果唔錯....我估協康辦既應該會仲好....

其實協康未打比你前,你有咩安排比囝囝呀?!

原文章由 ahjoechan 於 08-5-20 16:13 發表
我正烦, 剛剛協康call 我,通知「伴我童樂」在8月份新學期將有學位, 需要付錢預留學位, 一様HK$7500-
都唔點好 ?
你有無朋友/聽過協康「伴我童樂comment ??
...

you definitely should take up the place.  I have heard it is very good.

I am queueing at 70+.......hopefully by then my son's s-seat is already available.

我係排61籌,囝囝讀緊Step,學费一样贵,但怕囝囝唔慣轉來轉去....又唔知好不好過Step

咁你覺得Step點呀?

另,黎緊幾時會比佢讀kinder呀?如果仲有一年時間讀呢類密集式既課程,比我會轉讀協康 (其實坊間一般都認為協康專業d),因為一年喎,如果可以響一年時間真係追得番既話,以後大家都唔使咁辛苦...

至於慣唔慣,好睇個個細路唔同...我囝so far讀過唔少PGs & kinders,佢都無咩唔慣...反而一次比一次易適應 (佢4月先轉去上樂天,只係響頭個半星期同我bye bye時先喊下,一入到課室就無事)

原文章由 ahjoechan 於 08-5-21 12:40 發表
我係排61籌,囝囝讀緊Step,學费一样贵,但怕囝囝唔慣轉來轉去....又唔知好不好過Step

[ 本文章最後由 someoneelse 於 08-5-21 13:26 編輯 ]

醒目開學勳章

我而家一直後悔緊無俾亞仔讀多半年協康,就趕住入I位啦.

果時由三月讀到七月,進步真係好大.好多人都排極都排唔到啊.

(除協康s位比step平好多及近屋企)

請問課程內容來說, 對小朋友的協助, 協康s位同step那個好d呢?
Happy

原文章由 ahjoechan 於 08-5-21 12:40 發表

Hi ahjoechan,

My baby just define marginal autism, 我又想報STEP, 一個月成$7000.-, 又吾知good 吾good for baby, 請問你對step有咩
comment!

please check pm

Thanks so much for your info!!

我都想報heep hong的伴我同樂, but打去問時己滿額la.

我baby由2月己响Heep Hong 2星期1次的
ST, 協康的治療師真係好尊業, 不彷一試架

伴我同樂

伴我同樂has to queue up. You register first.

I tried Heep Hong before, yes, that are good and professional too. But my son needs intensive training instead of going to course by course one or two times per week.  

How old is your baby ?

原文章由 ahjoechan 於 08-5-23 09:45 發表
伴我同樂has to queue up. You register first.

I tried Heep Hong before, yes, that are good and professional too. But my son needs intensive training instead of going to course by course one or two tim ...

My baby is 29 months and just finished the assertment by CAC and doctor said baby marginal autsim.

勿原來伴我同樂係持續的course黎, 我以為滿額就冇tim. 禁我都先登記law.

我小朋友1/6會返step, 而協康s位也排得咁上下, 請問有無人曾經比小朋友返step跟著排到又去咗協康s位, 想問下step和協康s位在各方面比較如何? 課程內容, 對小朋友的幫助, 小朋友的進步, 老師的愛心, 學校和家長的合作, 其他配套, 等等. 請有經驗的媽媽分享. 萬分感謝.
Happy

你如何知道 "協康s位排得咁上下".是否check政府website ?

是的.

康復服務中央轉介系統輪候冊資料更新
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... iont/id_crsrehabwa/
Happy

HELLO,
請問你地係唔係全職媽咪?
有冇係在職媽咪, 可否指教下點樣分配時間同小朋友做TRAINING?
我都好想APPLY 伴我童樂, 因為我而家排咁 E 位,
唔知可以做到乜野幫到小朋友.
我係出面D私人機構做咁言語治療, 得30 分鍾, 好似 作用不大.
而且收得很貴, 但協康又未排到.都唔知點好.

伴我童樂

我就係在職媽媽,每日6點半就鬼掹腳咁離開公司,(被啲單身併博嘅同事背後說我沒嘢做早走,佢ヌ點知我日日用turbo speed開工),返到屋企7點45分,15分鐘吞飯, ideally 1粒钟做training, 9點阿仔要訓覺........以上我只做了幾天,因為好多時,有心都無力, 我屋企無睇电視好耐啦,个TV淨係攞嚟播"Barney"比阿仔....好多時叫極佢都唔睬你,唔坐低,自己摸下呢,ヌ摸下路,咁我叫佢唔掂,唯有盡量配合佢,同佢玩下呢樣ヌ玩下个樣,當親子,我好阿Q同自己講, 過程中佢到学到少少瓜?

我只能說,在職媽媽,儘做啦!唔係點呀? 返学都係另一个解決方法

原文章由 ahjoechan 於 08-5-23 22:01 發表
我就係在職媽媽,每日6點半就鬼掹腳咁離開公司,(被啲單身併博嘅同事背後說我沒嘢做早走,佢ヌ點知我日日用turbo speed開工),返到屋企7點45分,15分鐘吞飯, ideally 1粒钟做training, 9點阿仔要訓覺........以上我只做了 ...

我就照同我TEAM D同事講我BABY懐疑AUTSIM LAW, 我吾怕比人話, 我同自己講, 如果我自己都怕比人知, 点有勇氣繼續同BABY行落去. 好彩D同事好HELPFUL, 有時我WEEKDAY同BABY做ST, D同事仲靜雞同我打咭.

當然呢個世界有好多好事之徒, BUT口生响人地到你左吾到, 好聽咪聽LAW, 吾好聽咪當佢吹牛. 加油呀!

我唔担心, 我一向觉得, 我的工作効率,是Quality not Quatity

My son joined the course for one year.  He shows great improvement.  The environment and the facilities of the centre is better than the private centre.  Every students has hald an hour individual training for ST, OT and basic training.  This is a golden opportunity for your child to have better environment to learn.
‹ 上一主題|下一主題