用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 腦神經專科醫生
go

腦神經專科醫生 [複製鏈接]

約一個多月帶囝囝去一位診所在中環的腦神經專科醫生做治療至今,發覺囝囝有些改變,同理心多了,對人的感覺多了,社交有改善,多了眼神接觸,專注力有進步,須然仍未能坐定,但我已覺得好開心,及覺得有點驚喜,不過付出($)亦很大.
   2    0    0    0

能說得詳細一點嗎?
^^

原文章由 lui-lui 於 08-6-6 00:26 發表
一位診所在中環的腦神經專科醫生做治療至今,發覺囝囝有些改變,同理心多了,對人的感覺多了,社交有改善,多了眼神接觸,專注力有進步,須然仍未能坐定,但我已覺得好開心,及覺得有點驚喜,不過付出($)亦很大. ...

你囝囝幾歲?乜事?你講嗰個係唔係脊医?同時間就冇做其他治療?

lui-lui,

May I ask what is your son's condition? What is the doctor's name? And how much is the consultation fee per visit?
Could you PM me the info please? Thanks.

原文章由 lui-lui 於 08-6-6 00:26 發表
約一個多月帶囝囝去一位診所在中環的腦神經專科醫生做治療至今,發覺囝囝有些改變,同理心多了,對人的感覺多了,社交有改善,多了眼神接觸,專注力有進步,須然仍未能坐定,但我已覺得好開心,及覺得有點驚喜,不過付出($)亦很大. ...

回覆 #1 jellomama 的文章

hi jellomama & jor_mankiu,

p/s check pm

回覆 #3 SandraLo 的文章

hi SandraLo,

相信妳知道那個醫生,因為本人現正發燒,剛剛又用了很多時間去覆pm,因此我先生現要我休息了,只能先講少少,遲些會再講,我小朋友近5歲半,2歲左右評為自閉症傾向,2歲8個月去了早期訓練,到5歲醫生再評 “唔當係自閉症”,但唔排除其他,但又冇斷症,一年後再覆診,但要繼續去早期訓練,我的小朋友好奇怪, ADHD, Asperger, 資優等突徵都有少少,冇論幫他做幾多訓練,上多少訓練班,都有些問題冇mud改善,如眼神接觸,專注力差,社交,對人的感情,明白他人感受,周身郁,四處跑等.

原文章由 lui-lui 於 08-6-12 01:30 發表
相信妳知道那個醫生,因為本人現正發燒,剛剛又用了很多時間去覆pm,因此我先生現要我休息了,只能先講少少,遲些會再講,我小朋友近5歲半,2歲左右評為自閉症傾向,2歲8個月去了早期訓練,到5歲醫生再評 “唔當係自 ...

我曾聽過一個媽咪講呢樣嘢(都係响BK), 但佢情況不大好, 所以我問你小朋友同時間有冇做其他治療同埋係乜事, 因我自己都有睇開脊医, 當我幫個fd問我個脊医時, 佢又唔知呢d treatment係乜, 八一八睇吓有冇新嘢啫!

請問你睇的脊医好嗎? 因為早前看星島日報時曾經見有些小朋友样样問題都有 d 可能是脊骨有問題。所以想帶小朋友睇下脊医, 但系經朋友介及排期己登記了一位脊医, 但最少要等8, 9 個月, 所以想問下你可否介你個脊医給我好嗎? 要等多久?

原文章由 SandraLo 於 08-6-12 22:23 發表

我曾聽過一個媽咪講呢樣嘢(都係响BK), 但佢情況不大好, 所以我問你小朋友同時間有冇做其他治療同埋係乜事, 因我自己都有睇開脊医, 當我幫個fd問我個脊医時, 佢又唔知呢d treatment係乜, 八一八睇吓有冇新嘢啫! ...

回覆 #2 SandraLo 的文章

Hi SandraLo

請問妳睇那位脊医?情況如何?

Hi SandraLo & Skywan

這位醫生名李憲嚴,www.doctorlee.com.hk,是位腦神經專科及脊骨神經科醫生,我都是在BK認識和知道這個醫生,於是叫人幫我去他診所取資料,等了半年後便決定帶小朋友去睇,第一次做腦部測試,費用1,800,如往後去做治療,每星期做3次,每次半個鍾,費用$2,400/一星期,李醫生說自閉症,ADHD等都是腦功能問題,因此我們要醫個腦,是針對性的,即是說我們要醫個病,不是醫個病徵,他不是用藥或電療,首先測驗小朋友腦部那部份弱,治療是用視覺,聽覺,嗅覺,皮膚,肌肉,神經線,關節等刺激腦部(弱的部份),看似簡單,在家亦要配合,我小朋友除了去早期訓練外,現在平均每星期都會上3至4小時社交及情緒訓練班,上過小童群益會,聖雅各福群會,青怱計劃及一些私營機構所辦的課程,小朋友係有進步,但只限課堂上,因此我們實在冇辦法,所以決定試做3個月治療(李醫生說他的情況要做一年治療)(約排了一個月),後來做了治療未夠一個月,見到他有些改變,眼神接觸及專注力都有進步,跑少了,最想不到是他的感情豐富了,我家姐姐自小朋友半歲大已在我家,她最近對我說覺得小朋友對人的感情唔同了,她不意的說 “可能他長大了,不過一般小朋友都是這樣”,她這樣說我很開心,因為她原本唔知我小朋友的問題,只覺他頑皮,活躍,唔專心,但現在她覺得他像一般小朋友。由於李醫生收的診金太高,所以我對他的病人好留意,在診所見到一些感謝狀,是感謝他醫好他們有ADHD的小朋友,冇錯,是在不須用藥的情況醫好,見到一些情況比我小朋友嚴重的,問他們家人,當中有些在這裡治療有9個月至年多,小朋友都一路在進步,我在諗,如冇效,為何會肯每月用萬多元在這裡做治療?不過無論如何我們都是先決定做3個月,如真的有效,我們會做落去一年,到時我們必須賣家當,節衣縮食,因為好無奈,我們根本冇得揀。

原文章由 lui-lui 於 08-6-13 02:20 發表
Hi SandraLo

這位醫生名李憲嚴,www.doctorlee.com.hk,是位腦神經專科及脊骨神經科醫生,我都是在BK認識和知道這個醫生,於是叫人幫我去他診所取資料,等了半年後便決定 ...

lui-lui / Skywan :

嘩... 你病就唔好三更半夜都唔瞓啦......
我因為頸痛所以睇脊医的, 我係頸骨移位, 做咗一個75次的療程, 最後, x-ray顯示我只有少少improvement ,依家我晚晚會做d 指定exercise 嚟keep住, 都冇再痛.
其實你想唔想我俾你呢個e生嘅資料我脊医睇睇?問吓佢点睇?

回覆 #1 SandraLo 的文章

因為我有兩位小朋友(另一個暫時好似冇問題),因此我每天都要忙碌至深夜才有自己時間,不過今次病得有點開心,因為囝囝主動提我食藥及叫我食多d有營養食物,他現在好像懂得關心人,妳的脊医是否都有腦神經科,妳現在是否仍有覆診?我都希望聽多些意見,不過我驚麻煩妳要妳專登去問,無論係點,先多謝妳的幫忙!

Will you consider tongue acupuncture?

原文章由 lui-lui 於 08-6-17 02:09 發表
因為我有兩位小朋友(另一個暫時好似冇問題),因此我每天都要忙碌至深夜才有自己時間,不過今次病得有點開心,因為囝囝主動提我食藥及叫我食多d有營養食物,他現在好像懂得關心人,妳的脊医是否都有腦神經科,妳現在是 ...

lui-lui :

我有成半年冇去啦, 但之前個maintenance package好似未用哂, 呢兩日條頸有少少唔舒服, 都想去睇睇, 我會帶埋你d 資料留低俾佢!

回覆 #2 Noemie 的文章

hi Noemie,

收到妳的提議,馬上去找資料,針舌似乎對腦癱及小腦萎縮等治療功效比較大,小兒的情況似係PDD-NOS,他言語能力,智力,大小肌肉都正常,但在社交,同理心,眼神接觸,專注力都比較弱,現在的治療對他來說都有改善,如將來再有須要,我都會試下針舌,多謝妳的資料!

回覆 #2 SandraLo 的文章

Thank a lot!

hi lui-lui,
看了你的文章後,發覺和我的兒子很相似,他是從K3有老師提議我去check吓,她懷疑他有焦慮症,但check完後,那裏說他可能是「感覺統合失調」這是我一次接觸這個名詞,很陌生,而他們說要長時間做一些運動治療,但費用不便宜,所以我請他們refer我去政府做,而政府又要由頭check過,最後他在政府診所做職業治療,在學校做言語治療,(過程中,有人懷疑過是Asperger、自閉傾向,但全都不是)不過他的微狀和你的孩子很相似,反反覆覆到現在仍未找到能有效幫助他的治療(他已九歲),所以都很着急,想問吓你話你的孩子會周身郁,可否形容一吓呢?因我的孩子也是這樣,他還會連幻想一起,經常陶醉在自己的世界裹。thanks!

may I know how $?

回覆 #2 chengwaiking 的文章

hi chengwaiking,

其實有協康的心理醫生問過我囝囝有冇做「感覺統合」的治療,但囝囝在早期訓練已有幾年,他的導師從來冇要他做,李醫生都話過唔好去做,我唔識點解釋,係呀,我的孩子會周身郁的,之前重會周圍走(做了治療後就改善了),不過可以叫得停,他又唔可以完全話係ADHD,因為如要他做他有興趣的事(如手工,練琴,lego,睇書等)時,他可坐定超過一小時,但當他周身郁時(有時跳跳下),他自己係唔知的,兩星期前,他上科學堂時好活躍,問他點解,他表達給的聽是因為覺得悶,因為恐龍教了3堂,太長了,以前他活躍時問他點解,他只會說唔知,現在總算知道原因,以前他都有陶醉在自己的世界裹,但大大下又好少了,妳小朋友已9歲,確實有點遲,妳一定要盡快找個適合治療給他,努力!

回覆 #2 NLai 的文章

hi NLai,

請睇我之前的發表!

這位李醫生真是很貴, 如果有成效做mama的買血都去啦

不過我仔仔這幾個月做『手法治療』+ 『臚底骨治療』效果幾好, 但佢只是有少少專注問題。但在Centre內見過好多兩三歲有多動(ADHD) & 自閉仔,由初初見佢地大叫又唔肯合作到見到佢識同我講拜拜(註:我地是閒人,前後腳到centre的人)都唔洗二個月。可以了解多點這種治療方法。
那些仔如我無記錯,約每星期一至兩次治療,每次一個鐘, all $680 only

原文章由 lui-lui 於 08-6-13 02:20 發表
Hi SandraLo

這位醫生名李憲嚴,www.doctorlee.com.hk,是位腦神經專科及脊骨神經科醫生,我都是在BK認識和知道這個醫生,於是叫人幫我去他診所取資料,等了半年後便決定 ...

[ 本文章最後由 gongonma 於 08-6-28 23:54 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題