用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學 St. Clare's vs St. Paul Convent
go

St. Clare's vs St. Paul Convent [複製鏈接]

我個小朋友,現在要轉校。
請各位朋友,邊間比較好…包括︰教學、師資、校風等……
請幫忙,我好頭痛
thx
   1    0    0    0

最新消息︰我已決定讀 St. Clare's
想請問各位 St. Clare's 家長一些問題,請各位賜教︰
校服邊度買平D?有冇轉新既?
要唔要做暑期作業?係邊度買?
開學前駛唔駛預備文具或字典留係學校?
午膳…姐姐可唔可以帶野比小朋友食?咁樣可以新鮮D同熱D(因為住得近)

咁多問題,只因希望小朋友盡早適應。見諒﹗

想請教下點解放棄 spc?

原文章由 mimikit 於 08-6-18 13:21 發表
最新消息︰我已決定讀 St. Clare's
想請問各位 St. Clare's 家長一些問題,請各位賜教︰
校服邊度買平D?有冇轉新既?
要唔要做暑期作業?係邊度買?
午膳…姐姐可唔可以帶野比小朋友食?咁樣可 ...

其實,兩間小學我都好鍾意。兩間都直屬既中學。據我比較 sc 老師 nice D ,若小朋友成績差,會幫佢補習。兩間小學無論係學習情況、師資都相差不大。但一上到中學就未必一樣,spc 位置係 causeway 。我去觀察過會分兩批,一批係會渣本書讀(good),另一批放學會去 neways,始終係鬧市。有時見佢地 D Attitude 都好有問題。至於 sc 佢位於摩星嶺地區比較靜,所以課外活動都唔會咁夜。我亦睇過佢地,我發覺同學比較好D、乖D。
我覺得成績重要,品格亦要睇重。中學亦係青春期階段,學好學壞除了睇自己小朋友本身,學校亦是其中一個完素。我唔係話 spc 唔好,但以我個小朋友情況 sc 係最好的選擇﹗sc 本身是好低調,但受人敬仰﹗

原文章由 w_y 於 08-6-19 11:48 發表
想請教下點解放棄 spc?
孩子在嘲諷中成長變得膽小怯懦;孩子在批評中成長學會凡事指責;孩子在猜疑中成長慣於欺騙隱瞞;孩子在敵對中成長對人懷著敵意;孩子在關愛中成長曉得愛己愛人;孩子在鼓勵中成長做事充滿信心;孩子在真理中成長愛好公平公義;孩子在分享中成長樂於體恤他人;孩子在知識中成長能以智慧行事;孩子在容忍中成長自會待人寬容;孩子在快樂中成長會找到愛和美善。

回覆 #3 mimikit 的文章

校服邊度買平D?
答 :我知灣仔及西區(萬邦 tel28198079)都有得買,其實價錢同金龍差不多,所以你可自由選擇.
有冇轉新既?
答 :無轉
要唔要做暑期作業?
答 : 要做
係邊度買?
答 : 你可問問學校暑假作業名稱,自行在外買
答 : 準備一般文具即可,不須留字典在學校!
午膳…姐姐可唔可以帶野比小朋友食?咁樣可以新鮮D同熱D(因為住得近)
答 : 當然可以啦!我都係自己送午餐回校.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

多謝您﹗知道自己小朋友可以轉到 sc 真係好開心﹗佢考入學試時,佢話學校好靚﹗特別係洗手間,因為有冷氣(但佢除咗係考試間房外,就只有去過洗手間。)

以後日子,希望各位多多指教﹗
孩子在嘲諷中成長變得膽小怯懦;孩子在批評中成長學會凡事指責;孩子在猜疑中成長慣於欺騙隱瞞;孩子在敵對中成長對人懷著敵意;孩子在關愛中成長曉得愛己愛人;孩子在鼓勵中成長做事充滿信心;孩子在真理中成長愛好公平公義;孩子在分享中成長樂於體恤他人;孩子在知識中成長能以智慧行事;孩子在容忍中成長自會待人寬容;孩子在快樂中成長會找到愛和美善。

你小朋友入讀P幾?相信佢會讀得好開心!因為學校真係上下一心,係一間好學校!
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

佢將會讀P4,不過未知邊一班,亦未有通知我交書簿費同學費。通常幾時通知?可能佢剛剛完考試比較忙﹗

回覆 #1 mimikit 的文章

Hello mimikit,

For old girls, the registration is on 10/7 and the books sell is going to take place on 11/7. You can also visit the School’s website where you can read the appropriate notices regarding event dates or simply ring them up at 2547 2751 (if required) and ask. Here’s the link:

http://scps.school.hk/system/too ... s&parent_id=787

聖嘉勒小學 > 家長天地 > 學校通告 > 零八年六月

Hope to see you in the School sometimes later!

Cheers,
Lelia

Sorry, 冇 password 睇唔倒。anyway, thx so much.

原文章由 leliawong 於 08-6-20 17:05 發表
Hello mimikit,

For old girls, the registration is on 10/7 and the books sell is going to take place on 11/7. You can also visit the School’s website where you can read the appropriate notices regard ...

回覆 #1 mimikit 的文章

I see.

But I guess you can still view the notice without going throught the login procedure.

Just click on 家長天地 at the bottom of the screen and select 學校通告.

You may try again if you wish.

Cheers,
Lelia

我看到了,感謝您﹗
原文章由 leliawong 於 08-6-20 17:38 發表
I see.

But I guess you can still view the notice without going throught the login procedure.

Just click on 家長天地 at the bottom of the screen and select 學校通告.

You may try again if you wish. ...

原文章由 mimikit 於 08-6-19 14:19 發表
其實,兩間小學我都好鍾意。兩間都直屬既中學。據我比較 sc 老師 nice D ,若小朋友成績差,會幫佢補習。兩間小學無論係學習情況、師資都相差不大。但一上到中學就未必一樣,spc 位置係 causeway 。我去觀察過會分兩批,一批係 ...

Totally agreed.

多謝支持﹗大家一齊努力﹗

mimikit

你真係一個好媽媽, 能夠實地去觀察學校才為女兒作決定. 謝謝你的回覆.

我個人覺得一啲都唔難

詳細我個囡都無話返比我知,大概都係叫咩名住係邊,但其中有條問我個囡有幾多間學交收咗佢,咁我個囡就數晒比老師,見完之後約一星期內就收到通知交留位費。

mimikit,

你的選擇絶對係正確 !

原帖由 mimikit 於 08-6-19 14:19 發表
其實,兩間小學我都好鍾意。兩間都直屬既中學。據我比較 sc 老師 nice D ,若小朋友成績差,會幫佢補習。兩間小學無論係學習情況、師資都相差不大。但一上到中學就未必一樣,spc 位置係 causeway 。我去觀察過會分兩批,一批係 ...
‹ 上一主題|下一主題