用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.Cat 同禮賢收阿仔,但老公勁唔鍾意St.Cat,點算? ...
go

St.Cat 同禮賢收阿仔,但老公勁唔鍾意St.Cat,點算? [複製鏈接]

St.Cat 同禮賢收阿仔,但老公勁唔鍾意St.Cat,點算?

老公其實只是嫌St.cat貴,但唔知點解我同阿仔報左7間九龍塘幼稚園,只得St.cat收,禮賢係老公找人事後補回來的學位。
我朋友力勸我讀St.cat,寧願慳D,禮賢她覺得程度不夠,將來報私小、直資或津校皇帝位不夠"照",禮賢本身小學將來升中又不夠好,我朋友要求都好高下,升銘賢中學不夠好嗎?當然最好讀拔萃、喇沙,但讀St.cat報拔萃、喇沙米一樣甘渺汒 (報拔萃要惡補課外活動同報喇沙靠計分都不容易),o廿讀St.cat值不值,是否為報私小、直資或津校皇帝位較禮賢高的那一線生機?

喇沙趙副校長在荷花本雜誌答信時比較過根德和禮賢,大意是根德學業成績好,禮賢以學生為本,另一篇答信則說St. Cat和根德是九龍塘雙雄。我朋友因而解讀為即禮賢學業成績不及St.Cat,是次選。

你地點看 請幫忙給點意見!

醒目開學勳章

Re: St.Cat 同禮賢收阿仔,但老公勁唔鍾意St.Cat,點算?

如果經濟上唔許可, 我會放棄St. Cath., 因為幼稚園只係開始, 以後仲有漫漫長路, 不如留番D錢.無為攪到家咁辛苦.

除佐St. Cath, 仲有其它好多choice.

Re: St.Cat 同禮賢收阿仔,但老公勁唔鍾意St.Cat,點算?

唔講邊間好定唔好既問題, 但我真係覺得學費係一個好重要考慮因素.

要知道幼稚園只係開始, 除左幼稚園學費外, 小朋友大大下, 你就會幫佢報一d課外活動(English class, art class, music...), 你可能話呢d活動可有可無, 但當你見人地同校小朋友都有一兩樣, 而你既小朋友一樣都冇, 你都會心有戚戚然.  而且, 人人都會有d羊群心理, 到左K2/K3, 好多人會話報名校要參加課外活動, 有XX同YY既話, 某某名校會睇重d云云....

你既小朋友既洗費會越大越多, 如果而家因為幼稚園學費而要慳, 恐怕你地屋企遲d既經濟壓力更大!

而且冇話邊間幼稚園出名到可以宜入某某名校, 學校還要睇interview表現, 或者學校會睇某小朋友既家庭有冇人士關係, 所以唔好咁"偏"向話名校一定好/有著數呀!

其實我都覺得你睇經濟環境為大前題,除了比佢有課外活動之外,重要預佢突然有d物野事(如病左),你知啦佢地病親都要睇幾次醫生都唔少野架,有陣事參加課外活動都要塔車啦,呢d唔覺唔覺一個月洗多你一千幾百架,不過你要考慮如你第時想個仔讀私校的話無移st.cat會好d,如果都係等派位禮賢巳足夠,只要比都一個好學習環境同每天開開心心無壓力地上學,而你地又可以輕鬆d,你地心情好d,一家人都會開心d啦。起碼有d物野事想做都可以隨心所欲,唔洗下下都要諗幫個仔交學費先呀嘛。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

仲要考慮埋你老公D感受,  冇謂為了仔女讀書傷感情.

fion6406 寫道:
禮賢係老公找人事後補回來的學位。

Hi all mom,

What is the chinese name of St. Cat.

Thanks a lot!

St Cat school fee + 校車都幾甘架!2間都係好校學,但太大負擔就吾好監硬黎la。我唸我會聽老公多D law,你個friend D comment似乎太"盲目"兼有D"貪慕虛榮"。

曾經有個媽咪問我一個問題, 你想你個仔將來入讀d嘜小學, 名校定是平實學校, 入名校當然 St. cat 和根德園, 不過St. cat 是幾難考, 你考到真是興幸, 有好多人想考都考唔到, 我好想讀, d小朋友好醒.

甘睇如果你是返工的, 無時間教他, 給他入St. cat, 貴d就貴d,學校收得貴一定有原因, 如果你是全職媽媽, 在他放學後有時間再教他課外的書本之類入禮賢. 做亞媽能夠給到幾多他, 嘗試給"try my best", 真是好讀得辛苦先再轉校, 有好多人都是甘, 都不往曾經讀過, 辛苦3年供他如果入到喇沙可以慳返六年錢, 幾正. 此學校好似可以申請幼稚園學費津貼資助, 你可以打電話去問, 我有個朋友是讀st. cat申請了津貼.

課外活動都有d平的課程, 香港基督教好平, 幾百元(十堂八堂)

St. cat's chinese name is 國際英文幼稚園, their teaching level is lower (easier) since this year, but almost all mummy in this school is very nervous about their children's school homework, so my suggestion is too much competition between children.
but it is still a good school, a large school, about 700 student in the school, so the mummy better to take the children home by themselve to have a change to talk with the teachers after school.

以你情況, 揀禮賢--起碼有保險線--直上中學 (if 你都很比$), 反正前途睇會考.  現行小一制度, 津校如 La Salle 是不能考. 如你要讀頂班直資 and 私校 (又 = $), St Cat 可能有 jetso. 但名 KG 不是 100% 保証, 上年有 d St. Cat, Kentville 都考唔到禮賢. (我自己是一心一去私小, 先去 St Cat 執死雞)

先去 EMB website 了解 小一入學方法, 到時你未必堅持 St.Cat.

good luck

PS: 至於程度, 我會話基於氣候, e.g., 2000 前, St Cat k2 要學分數, 現在唔洗, 一來唔興, 二來官津校不能考. 從商言商, 學校不至於那麼笨特登整衰自己.

醒目開學勳章

呢個問題我都遇過,身邊朋友叫揀St.Cat,但老公就向錢睇,叫我放棄.o個時o係方方讀緊BB班,老公話直升上K1唔駛買過校服書包,轉過去要買過晒新既,學費又每個月貴D,最後咪放棄囉.依家阿女係約克讀K3,冇升上方方添.D朋友知道左仲話我有名校唔讀走去讀D咁普通既,話好多人想讀都考唔到呀.但我都冇辦法架.我都好想個女入名校.但若果勉強入去讀的話,一定成日同老公嘈,咁就無謂啦.兩夫妻一定要有商有量先得.媽咪會比較細心諗得長遠D,爸爸就會比較實際同隱陣.你可以考慮下程度問題,St.Cat可能讀得好辛苦,禮賢會比較輕鬆.而家女女讀約克雖然唔係名校又比較普通.但佢呢3年都冇讀書壓力,好開心添.

先說聲 "Sorry"--- 因發表以下言論可能會得罪一些 St. Cat. 的家長
前年我也替女兒報了幾間 "名幼稚園", 包括 St. Cat., 但 Interview 完後對 St. Cat. 的印象很差, 有個問題是這樣的--- 老師翻開一本書指著一個只穿底褲的男孩問: "這個小朋友想去公園玩, 但是還沒穿衣服, 衣服在那裡?" 女兒便指著隔頁上畫的衣服; "衣服穿好了, 要穿褲子, 褲子在那裡?" 女兒指著條 "短褲"; 那位老師馬上說: "不對, 褲子在這裡 (一條類似牛仔褲的長褲)"...
Interview 完後我和先生說, 我不喜歡 St. Cat., 不僅是 Interview 教小孩的 "標準答案" 方式我不喜歡, 那位老師的態度也讓我覺得很商業化, 我告訴他, 就算 St. Cat. 收女兒我也不會讓她讀.
St. Cat. 無疑名氣算大, 但對能否入名津校卻無必定的關係, 至於入出名的直資或私校, 一樣要看小孩的表現. St. Cat. 每一級有近 20 班的學生, 試了解一下所有學生的小一派位成績, 相信和其他口碑較好的幼稚園差不多 (讀得起 St. cat. 小朋友的家境, 平均可能較好, 就算官津直資派不到好學校, 父母大概多會想辦法讓小孩進一所私校, 所以或許會有個 "錯覺")
替小朋友選幼稚園, 個人意見是--- 可參考他人意見, 但最後決定, 除了考慮本身經濟能力外, 自己對小孩的 "期望" 是什麼, 希望小朋友得到什麼樣的幼稚園生活及啟蒙方式也是很重要的.

各位媽咪,
乜讀St.Catherine 好多功課壓力咩?
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

ThePooh 寫道:
各位媽咪,

錯啦!完全無功課壓力 每天只有兩至三樣功課, 我女兒只需二十分鍾就將功課做完兼把功課填上顏色(其實無需要,不過佢想取多O的印),她很喜歡返學,連生病都想返學.

至於私小,我報了五間,除了一間唔收,其餘都收 我相信St.Catherine 應該都唔會太差O既 :  

SYMAMA :
Would you mind telling me which 5 schools you applied?
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

SYMAMA 寫道:
[quote]
ThePooh 寫道:
各位媽咪,

錯啦!完全無功課壓力 每天只有兩至三樣功課, 我女兒只需二十分鍾就將功課做完兼把功課填上顏色(其實無需要,不過佢想取多O的印),她很喜歡返學,連生病都想返學.

至於私小,我報了五間,除了一間唔收,其餘都收 我相信St.Catherine 應該都唔會太差O既 :   [/quote]

Agree. 又3 年 experience 話我知無 model answers, 間中 skip homework 都得.

SYMAMA: 你邊間留左位? ( 我得3 fail 1, 相信 fail 同一間 )

EggEggMa & Symama,
我個女都讀St.Cat 呀,可唔可以講下你地報邊間小學同Fail 邊間呀?等我有個心理準備啦。如果唔方面post 出來,請PM 我啦。
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

ThePooh:
DGJS (fail)
get Good Hope School, Kowloon Tong, St. Francis

But really need to warn you that St. Cat as well as other famous KGs does not gurantee every students can do good in private and DSS schools.  I know some get nothing.  Interview performance counts most, i.e., able to present and communication skills, followed a good report.  I tend to believe that famous KG is just an added value, which will make impact in marginal case.  Other than relying on the brand, better start training your kid's communication, EQ, response, profile.

good luck  

PS: actually I agree with the general principle of TWma.  I am not offended, but just correct some misperception, perhaps still needs some improvement in marketing skills and packaging.  Honestly, sometimes I find the administrative and non-teaching matters do not make sense--not a very big deal.  Well, if they are that professional, they would become Li ka Shing (quite a Q la).   Lucikly the professionalism in teaching is maintained and keeps on improving, the school is willing to listen to parents' comments and complaints.
‹ 上一主題|下一主題