用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思越嚟越...
go

啟思越嚟越... [複製鏈接]

0    0    0    0

我想知道是那間?因為我有朋友的仔女讀緊?

可否舉例? 我正計劃讓小B入啟思或學之園的N班呀

小兒現在就讀藍田N1, 我覺得愛心都算有, 但是對學生的關心和了解就一般過一般. 比如我用手冊問老師一個問題, 她不回應, 但是蓋上’已閲’的印章; 到第二星期, 我再在手冊問同一條問題, 她的做法也是一樣.

就算我用電話問, 答案也是給我一個’被耍’的感覺.
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

九龍塘個間都唔好得去邊, 老師無愛心..........

原文章由 chumamama 於 08-6-30 13:33 發表
小兒現在就讀藍田N1, 我覺得愛心都算有, 但是對學生的關心和了解就一般過一般. 比如我用手冊問老師一個問題, 她不回應, 但是蓋上’已閲’的印章; 到第二星期, 我再在手冊問同一條問題, 她的做法也是一樣.

就算我用 ...

哎呀.... 我仲想同個仔報馬灣那間........

小兒就讀青衣啟思,老師非常好呀!莫非我要求低

女兒今年(08/09)將入讀帝堡城啓思,但之前見過老師同埋d書紀,都非常之好和有禮貌,女兒也喜歡老師,我到目前都非常滿意.

初時在open day, interview day和九月上課的時候都ok, 我和C6都覺得她們的禮貌很好.

後來, 不止是我有班主任不了解學生的感覺, 小兒班還有兩個mama都有同感. 她們也有像我寫手冊, 沒回應, 但又被蓋上已閲的經驗. 搞到我們沒有心機再寫手冊跟班主任分享和問問題了. 下午班另外一個朋友仔更是到今年四月還是不喜歡上學.

這兩位mama, 一個早已為兒子找新K1學校, 另外一個則碍於心儀學校學費太貴(over HK$3K / half day)及沒學劵, 內心還是15 / 16(我上次跟她傾時).

我就在一個好偶然的機會下, 四月尾報了崇真, 六月有人沒註冊, 再經interview後就收了. 固然, 我也不知道小兒能不能適應者所新學校, 但是我覺得還是要轉.
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

哎呀, 我仲想幫亞女報呢間讀n1 tim.....

原文章由 koryma 於 08-6-30 14:55 發表
九龍塘個間都唔好得去邊, 老師無愛心..........

我有朋友個囡將會入讀wo... 真係咁差...
比我會好直接問老師究竟佢地有無認真睇我寫係手冊上的問題, 唔好咁求其給個印就算...

你住邊度呀?  點解返深水埗唔會暈車浪?返青衣就會?

個人見解, 祟真老師未必比啓思有愛心噃!!

原文章由 veekmom 於 08-7-4 18:19 發表
其實直係好睇班主任....LAW..你知啦!得3歲...咩都無安全感..番學時間...應該最開心...但係....
我决定轉哥哥間崇真(深水埗)..係怕佢晕車浪...

原文章由 CCheng 於 08-7-4 23:52 發表
你住邊度呀?  點解返深水埗唔會暈車浪?返青衣就會?

個人見解, 祟真老師未必比啓思有愛心噃!!

我個人回應, 崇真老師真係好有愛心, 起碼我遇到果6位老師都係咁。(k1 班主任助教加外籍英文老師及普通話老師, k2班主任加助教, 而英文及普通話係同一位)

我都成日寫手冊問老師野, 老師都會即覆。留電話有時老師夜晚進修完成10點都會覆電話比我。至於每次既取評估見家長(一年4次), 老師都會話我知小兒有咩需要改善。我認為仔仔有不足之處, 老師反而安慰我同埋用另一個角度同我講, 我應該要視之為係仔仔既特點, 要欣賞佢。

我唔知係我好彩定係咩原因, 反正我好鐘意崇真。細女9月都會入埋去讀k1主流。

或者是我和囝囝比較唔好彩, 囝囝兩間都讀過, 這是個人經歷.  到轉校時, 老師還很緊張問為什麼告訴其他人囝囝要轉校呢?

不過我只是想指出, 好學校都有沒愛心的老師, 不好的學校都有有愛心的, 不能一概而論, 只是看你際遇吧!

回覆 #12 chumamama 的文章

My son is also studied in 藍田N1. I have the same feeling as chumamama. The teacher didn't response and just made a chop on the handbook. At the parent meeting in June, she didn't tell much about my son in school and just said he has nothing special in school.  .. disappointed.  I have decided to change school in coming year

醒目開學勳章

我都知呢間學校好一般, 如果有其他mama話好, 之不過是要求過低吧! 因我有同事及朋友的仔女讀緊, 都話no good。

我小朋友都係讀藍田N1, 初初開學時, 我都曾經寫過手冊給老師, 但只獲一個"已閱"既印, 自始, 我不再寫了, 亦失去了積極參與學校活動的動力!!  不過, 總的而言, 老師都有愛心, 積極訓練小朋友的自理能力, 如去厠所, 洗手, 除鞋/著鞋, 排隊, 守規矩等, 這些都是我想小朋友返N1的目的.  雖然仔仔返學好開心, 但為了日後考小學做好準備, 我都安排仔仔轉校了!!

‹ 上一主題|下一主題